Adalet kasten yaralandı

Adalet kasten yaralandı

Adalet kasten yaralandıÇağdaş Gemik'i vuran polise verilen 20 yıl hapis cezasını Yargıtay bozdu. Kararda 'kasten yaralamadan yargılansın?...

A+A-

Adalet kasten yaralandıAdalet kasten yaralandı

Çağdaş Gemik'i vuran polise verilen 20 yıl hapis cezasını Yargıtay bozdu. Kararda 'kasten yaralamadan yargılansın? denildi.

Yunus timinde görevli bir polis tarafından ensesinden vurularak öldürülen 18 yaşındaki Çağdaş Gemik davasında Yargıtay tartışmalı bir karara imza attı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Gemik’i ensesinden vurarak öldüren polis memurunun, ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan değil, ‘kasten yaralama suçundan’ cezalandırılmasını karar vererek yerel mahkemenin kararını bozdu. Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş karara isyan etti.

27 Ekim 2008 tarihinde Antalya’da Çağdaş Gemik ve arkadaşı Halil Keşifçi motosikletle geziyordu. Yunus timlerinde görevli polis Mehmet Ergin, Gemik’in kullandığı motosikleti durdurmak istedi. İddialara göre, motosiklettekiler önce kaçmak istedi, ardından duraksayan motosikletin arkasında oturan Halil Keşifçi indikten sonra sürücü Çağdaş Gemik tekrar kaçmaya çalıştı. Polis memuru Mehmet Ergin, Gemik’in arkasından 2 el ateş etti.

Polis Ergin’in tabancasından çıkan kurşunlardan biri, Gemik’in ensesinden girip yanağından çıkarak ölümüne neden oldu. Polis memuru Mehmet Ergin, tutuklandı. Ergin hakkında Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılama sonucunda mahkeme Ergin’e ‘Olası kastla öldürmek’ten 20 yıl hapis cezası verdi. İyi hal nedeniyle ceza 16 yıl 8 aya indirildi.

Savcı: Müebbet verilmeli

Taraflar kararı temyiz etti. Yargıtay Başsavcılığı 22 Nisan 2010 tarihinde hazırladığı tebliğnamede mahkemenin cezada indirim yapmasına karşı çıktı ve sanık polis memurunun ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan müebbet cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Savcılık tebliğnamesinde “Sanığın kasten adam öldürmek suçundan cezalandırması gerekir” denildi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararında Gemik’in bir suç şüphesi altında bulunmadığı, hakkında yakalama, gözaltına alma, zorla getirme gibi bir karar bulunmadığı hatırlatıldı, Gemik’in suç teşkil etmeyen ‘soyut kaçma eylemi’ dışında herhangi bir direnmesinin bulunmadığının altı çizildi. Tanık Halil Keşifçi’nin yakalandığı bu sayede polislerin Gemik’in ‘açık kimliği ve adres bilgilerine her an ulaşabilmesi olanağına’ sahip olduğu vurgulandı.

Kararda, Gemik’in kaçtığı motosikletin plakasının okunabilir durumda olduğu belirtilerek “Bu şekilde kaçış istikametine doğru ilerideki bir noktada telsiz irtibatı ile durdurabilme olasılığının ve sanığın kullandığı motosikletin teknik özellikleri itibariyle maktulün kullandığı motosiklettten üstün olması nedeniyle takip sonucu yakalanabilmesinin mümkündü” denildi.

Polislerin ‘silah kullanılmasını gerektiren herhangi bir durum bulunmadığının’ altı çizilen kararın sonucu ise çok farklıydı: “Olayda, hayati bölgeler hedef alınarak ateş edildiğini gösteren kesin ve yeterli kanıt bulunmadığı anlaşıldı. Kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak suçundan hüküm kurulması gerekirken, suç niteliğinde yanılgıya düşürülerek, unsurları oluşmayan olası kastla insan öldürme suçundan hüküm kurulması yasaya aykırıdır.”

Ceza yarıya inecek

Daire bozma kararıyla polis memurunun kasten yaralama suçunun düzenleyen TCK’nın 87/4. maddesi kapsamında ceza istemiş oldu. Daire böylece polis memuruna 12 yıldan 16 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiğini belirtti. Sanığın iyi hali göz önünde bulundurulması durumunda ise polis memurunun cezası yarı oranında inmiş olacak. Bozma kararından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz edebileceği gibi, yerel mahkeme de ilk kararında direnebilir. Bu durumda dava dosyası Yargıtay Ceza Genel Kurulun gündemine gelecek. Son sözü Kurul söyleyecek.

Avukat isyan etti
 
Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş karara isyan etti. Ermiş Yargıtay’ın kararını ‘bir hukuk cinayeti’ olarak nitelendirerek, şöyle konuştu: “Sanığın mağduru ensesinden vurduğunu ve bu atış sonucu öldüğünü kabul etmektedir. Ancak kararın devamında ’Hayati bölgeler hedef alındığını gösterir kesin ve yeterli delil’ yoktur deniyor. Burası artık hukukun da, sözün bittiği noktadır. Yunanistan’da polis kurşunu ile bir kişi öldü, ülke yangın yerine döndü. O polis ömür boyu hapis cezası aldı. Bu ülkede polis kurşunuyla onlarca ölüme karşılık doğru dürüst bir tutuklama yok.”

Radikal - MESUT HASAN BENLİ - 26 Aralık 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.