Adana'da 2 Temmuz Çağrısı

Adana'da 2 Temmuz Çağrısı

Adana'da 2 Temmuz ÇağrısıAdana Alevi Bektaşi Bileşenleri yaptıkları ortak basın açıklaması ile tüm demokrasi ve emek güçlerini...

A+A-

Adana'da 2 Temmuz Çağrısı
Adana'da 2 Temmuz Çağrısı

Adana Alevi Bektaşi Bileşenleri yaptıkları ortak basın açıklaması ile tüm demokrasi ve emek güçlerini 2 Temmuz günü Sivas Madımak Oteli önünde Cem olmaya çağırdı. Adana’da ki siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve meslek odalarının destek verdiği ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını Adana Alevi Bektaşi Bileşenleri adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Mikdat Öztürk okudu. Öztürk tarafından okunan basın metninde şu görüşlere yer verildi:

Değerli basın sevgili canlar

2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’a giden 33 canın Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesi, Ortaçağ vahşetiyle Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırıydı. Bundan 17 yıl önce Sivas’ta gerçekleşen gerici, şeriatçı, faşist katliam devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde yaşandı. İnsana, aydınlığa, düşünce özgürlüğüne düşman ırkçı ve şeriatçı güçler, “Şeriat isteriz”, “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” sloganları atarak savunmasız insanları bir otelde kıstırdılar ve oteli ateşe vererek, tarihe karanlık bir sayfa eklediler.

Bu kara leke, Siyasi iktidarların Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepleri görmezden gelen tutumu ve ikiyüzlü politikaları ile daha da büyümektedir. Bu tutumun en az Madımak Katliamı kadar canımızı yakmakta, ruhumuzu incitmektedir.

Bu nedenle Madımak Oteli’ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığı kanaatini taşıyoruz.

Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir. Yeni Madımaklar yaşamamak için 2 Temmuz’un unutturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır. Bu nedenle, 2 Temmuz’da Sivas’ta yapılan anmalar önem arz etmektedir.

Alevi Örgütleri, 17 yıldır kararlı bir şekilde Madımak katliamının, sadece Madımak’ın da değil, bir arada yaşama kültürünü tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması için mücadele veriyor ve laikliği, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyor. Omuz omuza verdiğimiz mücadelede dostlarımızı şimdi 2 Temmuz’da Madımak Oteli önünde görmek istiyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da Madımak Oteli’nde karanfillerimizi bırakıp kaybettiğimiz değerleri anacağız. Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin mücadelede kararlılığımızı bir kez daha göstereceğiz.

Anma töreninde aramızda sizleri de görmeyi arzuluyoruz. Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını, Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağına inanıyoruz. Çünkü bizler madımakta yanan yakılan canlarımızın yaydıkları ışığının Türkiye yi aydınlatacağına inanıyoruz.

Türkiye’nin madımak katliamı ayıbından kurtulmasını isteyenler,

Türkiye de hiçbir siyasi cinayet karanlıkta kalmasın diyenler,

Türkiye de farklı kültür ve inançların, bir arada yan yana yaşayabileceğini düşünenler,

Türkî yenin laik, demokratik bir sosyal hukuk devleti olmasını isteyenler,

Alevi, Sünni, Türk, Kürt, Arap, Çerkez ayırım yapmadan Benim kabem insandır diyenler,

GELİN “Demokratik, özgür ve daha aydınlık bir Türkiye için 1 Temmuz 2010 Perşembe günü istasyon meydanından akşam saat 22.00 de cem olup Sıvasa hareket edelim. 2 Temmuz Cuma günü saat 10.00 da Sivas’ta Madımak önünde buluşmak üzere…” Gelin canlar bir olalım, münkire kılıç çalalım, mazlumun hakkın alalım diyor, Saygılar sunuyoruz.”

KAYNAK : Alevihaber.com - 28 Haziran 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.