Adana'da Alevi Öğrencilere Karşı Ayrımcı Uygulama

Adana'da Alevi Öğrencilere Karşı Ayrımcı Uygulama

Adana'da Alevi Öğrencilere Karşı Ayrımcı UygulamaOkul Servisinde Harem-Selamlık - Köy okulunda 'şeriat düzeni' iddiası  Adana'da...

A+A-

Adana'da Alevi Öğrencilere Karşı Ayrımcı UygulamaAdana'da Alevi Öğrencilere Karşı Ayrımcı Uygulama

Okul Servisinde Harem-Selamlık - Köy okulunda 'şeriat düzeni' iddiası
 
Adana'da Büyük Dikili Beldesi Kuyumcular Köyü'nde 5'inci Sınıfı Bitiren 19 Kız Öğrencinin Servisle Taşınmaması ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Giren Köy İmamı Fatih Metin'in Bazı Tutumları ile İlgili İddialar Üzerine, Valilik İnceleme Başlattı.
 
Köydeki kız öğrencilerin 5’nci sınıftan sonra taşımalı eğitime kabul edilmediğini ve okulda yemek verilmediğini iddia eden muhtar azası Feyyz Mutlu, tam gün eğitim veren ilköğretim okulunda erkeklere servis ve yemek temin edildiğini, ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası yürütülürken, kızların bu haktan mahrum edilmesine anlam veremediğini söyledi. Kız öğrencilerin yemeklerini evden götürdüğünü anlatan Mutlu, okulda erkek öğrencilerden arttığı takdirde kız öğrencilere yemek verildiğini öne sürdü. 

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kız öğrencilerin yatılı okullara verilmesi için kendilerini zorladığını da öne süren Feyyz Mutlu, “Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, kız çocuklarımızı köyümüzden 3 kilometre ilerdeki okula taşımalı eğitime alacaklarına, yatılı okula vermemizi istiyorlar. Erkek öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün temin ettiği servisle okula götürülüyor ve yemek veriliyor. Ancak kız öğrenciler, bizim temin ettiğimiz servisle okula gidiyor ve aç kalıyorlar” dedi.

Mutlu, her öğrencinin imam Fatih Metin’e okulda derse girmesi karşılığında aylık 5 YTL vermeye zorlandığını da öne sürerken, “İmam çocuklarımıza ders sırasında zorla cami maketi ve resmi yaptırmaya çalışıyor. Ayrıca imamın derse girmesi karşılığında her ay bizden 5 YTL para isteniyor. Vermeyen öğrencilerimize baskı uygulanıyor. Mecburen her veli imamın okulda görev yapması karşılığında maaşını karşılamak için bu bedeli veriyor” diye konuştu.

Köyde Alevi yurttaşların çoğunlukta olması nedeniyle haklı isteklerinin farklı şekilde yorumlanmış olabileceğini söyleyen diğer bazı köylüler ise, “İşi başka yönlere çekmesinler. Biz kızlarımızın taşımalı eğitim kapsamına alınmasını, din dersi için imam dışında öğretmen görevlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, iddiaların yönetmelikler çerçevesinde değerlendirmeye alındığını ve inceleme sonucu bir açıklama yapılabileceğini söylemekle yetindi. 

26 Aralık 2007 - Milliyet - AHA

SERVİS BASKISI ??
  
Alevi kız öğrenciler servise alınmıyor. Yurda yerleşmeleri için baskı

Merkez Seyhan ilçesine bağlı Büyükdikili beldesindeki Kuyumcular köyünde kız öğrenciler taşımalı eğitimden yararlanamıyor. Alevilerin yoğun yaşadığı köydeki çocukların gittiği Büyükdikili İlköğretim Okulu'nda taşımalı olarak eğitim görmesi gereken kız öğrencilerin servislere alınmayarak yurda yerleşmeleri için baskı yapıldığı, din kültürü ve ahlak bilgisi dersine giren Büyükdikili Camii İmamı Fatih Metin' in okulda öğrencilere cami maketi yaptırdığı savlandı. Kuyumcular köyünde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre taşımalı eğitimden yararlanması gereken kız öğrencilerin kendi olanaklarıyla okula gidip gelmek zorunda kaldığı belirtildi. Erkek öğrencilerin servislerle götürüldüğü Büyükdikili İlköğretim Okulu'nda yemek olanağından yararlandırıldığı, ancak yemek artarsa kız öğrencilerin yemek yiyebildiği savlandı. Servislerden yararlanamayan kız öğrenciler yönetmelik gerekçesiyle Sakarya Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na yerleştirilmek isteniyor. Yetkili olmamasına karşın okulda din kültürü ve ahlak bilgisi dersine Büyükdikili Camii'nin imamı Fatih Metin giriyor. Alevi kız öğrenciler, "Ailemizden ayrılıp yurda gitmeyeceğiz, imamın derslere girmesini de istemiyoruz. Erkekleri servise alıp yemek de veriyorlar. Sonra da çıkıp, 'Haydi kızlar okula' diyorlar" dedi. Adana Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar , kız öğrencilerin Sakarya Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na yerleştirileceğini söyledi. Kız öğrencilerin burada kalması gerektiğini vurgulayan Gülsar, "Diğer köylerden de kız öğrencileri taşıyoruz. Bu konuda gerekli incelemeyi yapacağım" dedi.

Cumhuriyet - 26 Aralık 2007 - AHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.