Adana'da Cemevi temeli törenle atıldı

Adana'da Cemevi temeli törenle atıldı

Adana'da Cemevi temeli törenle atıldı Adana Valisi İlhan Atış, yüreği sevgi ile dolu olan hiç kimseden zarar gelmeyeceğini belirterek,...

A+A-

Adana'da Cemevi temeli törenle atıldı Adana'da Cemevi temeli törenle atıldı

Adana Valisi İlhan Atış, yüreği sevgi ile dolu olan hiç kimseden zarar gelmeyeceğini belirterek, “Siz, biz yok. Sadece biz varız” dedi.

Vali Atış, Adana'nın Merkez Çukurova ilçesi 100. Yıl mevkisinde yaptırılacak cemevinin temel atma törenine katıldı, inşaatın en kısa sürede bitirilmesi için gereken desteğin verileceğini söyledi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, törende yaptığı konuşmada, Aleviler olarak tüm inançlara saygılı olduklarını bildirdi.

Kendini Alevi hisseden herkesin yaptırılacak Cemevine sahip çıkması gerektiğini belirten Geçmez, “Kendini alevi hisseden, kökeni ne olursa olsun, bu cemevi sizindir. Sahip çıkmak zorundasınız. Bizi başkasına muhtaç etmeyin” dedi.

Bugüne kadar cemevi yapılmaması nedeniyle yerel yöneticileri eleştiren Geçmez, konuşmasına şöyle devam etti:

“Adana bütçesi Adanalılar'ın verdiği paralarla oluşuyor. Alevi'den Sünnisine, inananından inanmayana bütçe hepsine eşit bir şekilde gitmek zorunda ve gidecektir de. Çünkü biz gücümüzü Anayasamızın eşitlik ilkesinden alıyoruz. Bu cemevi sadece Alevilerin sorunu değil, tüm Adanalılar'ın sorunu. Ne zamanki Sünniler Alevilerin sorunlarına çözüm ararlarsa, ne zamanki Aleviler Sünnilerin Sünniler Alevilerin, Türkler Kürtlerin, Kürtler Türkler'in sorunlarına çözüm ararlarsa, bu ülkede çok güzel şeyler olacaktır.”

Aleviliği doğru şekilde öğrenmek ve çocuklarına da aynı şekilde öğretmek istediklerini söyleyen Geçmez, şunları kaydetti:

“Okullarda Alevi çocuklarının inanmadığı bir inanç, zorla kendilerine öğretilmeye çalışılıyor ve biz buna karşı çıktığımızda sanki Sünni dostlarımızın düşmanıymışız gibi bizi lanse ediyorlar. Bizi birbirimize düşman edenlere yazıklar olsun. Buna izin vermemeliyiz. Biz, inançlarımızı yaşamak istiyoruz. Kendimiz gibi yaşamak istiyoruz. Başkalarının öğrettiği şekilde yaşamak istemiyoruz. Bu en doğal hakkımızdır.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de cemevinin Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir ilde gecikmiş bir yatırım olduğuna dikkati çekerek, “Ama eksikliğin bundan sonra hızla giderileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Özdil, cemevinin bitirilmesi için tüm vatandaşları destek olmaya çağırdı.

VALİ'DEN ELEŞTİRİ

Kendisinden önceki konuşmacıların “siz, biz” içeren cümleler kurduğunu belirten Adana Valisi İlhan Atış, şöyle devam etti:

“Benden önceki konuşmaları dinledim de konuşmalar biz ve siz üzerine kuruluydu. Siz, biz yok, hep biz varız. Geçmişteki acıları tutup atalım, yüreğimize sevgi dolduralım. Sevgiden zarar gelmez ama kinden zarar gelir. Ben 40 yıllık yöneticiyim, hiçbir köye zorla cami yaptırmadım. Cemevi de yaptırdım cami de yaptırdım. Konuşmacılar sizden yardım istemiyoruz dediler. Ama onlar istese de biz destek vereceğiz, istemese de. Bu cemevi Alevilerin değil, tüm Adanalıların. Ayrıca bu temel atma törenleri politika arenası da değildir. Biz burada kentimizi buluşturmaya geldik, biz burada peygamberimizi, Hz. Ali'yi, Hasan'ı, Hüseyin'i anmaya geldik. Biz buraya kişisel tatmin için, komplekslerimiz için gelmedik. Biz Adana'da insanca yaşayacağız. Kimseye farklı davranılmıyor, davranılmayacak.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da birkaç yıl önce Alevi temsilcilerinin kendisini ziyaret ederek, belirledikleri bir arsada cemevi yapmayı planladıklarını bildirdiklerini kaydetti.

Alevi temsilcilerine, söz konusu arazinin küçük olacağını ve kendilerine geniş bir yer tahsis edeceklerini söylediğini ifade eden Durak, vatandaşlardan da cemevinin bitirilmesi için destek olmalarını istedi.

Durak, ayrıca belediye olarak Cemevi inşaatına her türlü desteği sağlayacaklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından cemevinin temeli, Vali Atış ve diğer katılımcılar tarafından butona basılarak gerçekleştirildi.

Temel atma töreninde sanatçı Sabahat Akkiraz da konser verdi.

Cemevinin 4 bin metrekare kapalı alan üzerine yapılacağı, içinde ise konferans, Cem toplantı salonu, folklor merkezi bulunacağı bildirildi.

HÜRRİYET - A.A - 8 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.