Adana'da Maraş Katliamı Açıklaması

Adana'da Maraş Katliamı Açıklaması

Adana'da Maraş Katliamı Açıklaması ADANA - Kahramanmaraş olaylarının 31. yıldönümü nedeniyle İsmet İnönü parkında...

A+A-

Adana'da Maraş Katliamı AçıklamasıAdana'da Maraş Katliamı Açıklaması

ADANA - Kahramanmaraş olaylarının 31. yıldönümü nedeniyle İsmet İnönü parkında toplanan bir grup, olayların aydınlatılmasını istedi.

Grup adına burada bir açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Adana Şube Başkanı Kemal Çelik, Maraş katliamının unutturulmaya çalışıldığını ileri sürerek, unutmadıklarını ve asla unutamayacaklarını belirtti. Türkiye'de farklı etnik ve inanç kimliklerine karşı, tarafsız ve evrensel hukuk kurallarını esas alan bir idari yapı olduğunda kendilerini güvende hissedeceklerini dile getiren Çelik, Türkiye’nin geçmişte yaşanılan bu utancın aydınlatılması gerektiğini savundu. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizce bunun çözümü, katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması, karanlıkta kalmış gerçek faillerin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir. Yeni katliamlar yaşamamak için Kahramanmaraş olaylarının unutturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır” dedi.

Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

Haberciniz.biz - (İHA) - 26 Aralık 2009

Maraş Katliamı protesto edildi
 
(26.12.09) - Adana'da, Aleviler tarafından gerçekleştirilen eylemle 31. yılında Maraş Katliamı protesto edildi. Eylemde katliamı gerçekleştirenlerin açığa çıkarılması istendi. Saat 13.00’te İnönü Parkı'nda biraraya gelen Alevi kuruluşları burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Maraş Katliama dair aktarımların yapılmasının ardından katliamların hala sürmekte olduğuna vurdu yapıldı. Açıklamada, arşivlerin, tanıkların, kitap, belge ve o dönemde ki mahkeme tutanaklarının ışığında katliamda suçu, hatası ve ihmali bulunan birey ve kurumların evrensel hukuk verileri çerçevesinde yargılanması ve gerekli cezaların verilmesi istendi.

“Maraş’ı unutma, unutturma!”, “Arşivler açılsın, katiller açıklansın!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızılbayrak - 26 Aralık 2009

'Asıl sorumlular yargılanmalı'

Adana Alevi Bileşenleri, Maraş Katliamı'nın 31. yıl dönümünü protesto etmek amacıyla İnönü Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Alevi Kültür Dernekleri, PSAKD, Tunceliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Yüreğir Cem Birleştirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile EMEP, BDP, ATHAY-DER, İHD, DİP, ESP, Alınteri yöneticileri katıldı. 'Maraş Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız' pankartının açıldığı açıklamada, 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Gün gelecek, devran dönecek katiller halka hesap verecek', 'Kahrolsun mit, CIA, kontrgerilla' ve 'Arşivler açılsın, katiller açıklansın' sloganları atıldı. Açıklamayı okuyan Alevi Kültür Dernekleri Adana Şubesi Başkanı Kemal Çelik, Maraş Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçtiğini belirterek, 'Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldular. Ya da göstermelik dava dosyalarıyla yargılanıp beraat ettirildi' dedi.

Gizli arşivler açıklanmalı

Katliamcıların amacının 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamanın yanında halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş'ta alevi, solcu ve demokrat olan insanları kıyıma uğratmak ve sağ kalanları da baskı ve sindirme psikolojisiyle göçe zorlamak olduğunu belirten Çelik, 'Böyle büyük ölçekli bir senaryonun devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildir' dedi. Açıklamada Baba İshak ve yarenlerinden, Pir Sultan Abdal, Deniz Gezmiş, 12 yaşında semah dönmek için gittiği Sivas'ta yakılan Koray Kaya ve 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'a kadar yaşanan tüm cinayet ve katliamların sorumlularının aynı organize güçler olduğu belirtilerek yaşatılan katliam ve vahşetlere karşı katliamları yapanların değil, katliamları gündeme getirenlerin suçlu muamelesi gördüğünü vurgulandı. Açıklamada Çelik, Türkiye'nin geçmişindeki bu utancı temizlemek ve geleceğini aydınlatmak zorunda olduğunu kaydederek, 'Bizce bunun çözümü katliamların gizli arşiv belgelerinin açıklanması, karanlıkta kalmış gerçek faillerin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir' diye konuştu.
 
ADANA - DİHA - Günlük - 27 Aralık 2009

Katliamın aktörü ‘derin devlet’

MARAŞ katliamını lanetlemek amacıyla Adana’da yapılan eylemde Alevi yurttaşlar ve demokratik kitle örgütleri, bir arada yaşama kültürünü tahrip eden, karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulmasını istediler.

İnönü Parkı’nda bir araya gelen Adana Alevi Bileşenleri ve kitle örgütleri, ‘Maraş’ı unutma unutturma’, ‘Arşivler açılsın, katiller yargılansın’, ‘Kahrolsun MİT, CIA, kontrgerilla’ sloganları atarak, Maraş katliamını protesto ettiler.

Basın açıklaması yapan Alevi Kültür Dernekleri Adana Şube Başkanı Kemal Çelik, Maraş katliamında en büyük aktörün derin devlet olduğunu ifade etti. Çelik, “Arşivlerin, yaşayan tanıkların, kitap, belge ve o dönemdeki mahkeme tutanakları ışığında katliamda suçu, hatası ve ihmali bulunan, birey ve kurum her kim varsa, evrensel hukuk verileri çerçevesinde yargılanmalıdır” diye konuştu.

ANKARA’DA SERGİ

Öte yandan Devrimci 78’liler Federasyonu, Maraş katliamının 31. yılında katliamı bir sergi ile teşhir etti. Yüksel Caddesi’nde açılan fotoğraf sergisi ve stantta, “katliamın unutulmaması, unutturulmaması” istendi. Ankara 78’liler Derneği Başkanı ve Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Esentürk, insanların bu katliama duyarsız kalmamaları için yaşanan olaylarla ilgili Yüksel Caddesi’nde üç gün sürecek bir sergi açtıklarını belirtti.

Evrensel - (ADANA-ANKARA) - 28.12.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.