Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE Alevilerle İlgili Soru Önergesi Verdi

Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE Alevilerle İlgili Soru Önergesi Verdi

Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE Alevilerle İlgili Soru Önergesi VerdiTÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NAAşağıdaki...

A+A-

Adıyaman Milletvekili Şevket KÖSE Alevilerle İlgili Soru Önergesi VerdiAdıyaman Milletvekili Şevket KÖSE Alevilerle İlgili Soru Önergesi Verdi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla

Şevket KÖSE
Adıyaman Milletvekili

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bir toplumsal araştırma, üniversitelerde türbanın ne derece sorun olduğunu göstermektedir. Bu araştırmada, kızların lise sonrası eğitime devam edememe nedenleri sıralandığında % 29.8 ile üniversite sınavını kazanamama, % 14.6 ile üniversite sınavını kazanıp evlenerek okulu bırakma, % 14 ile sınava giremeyerek çalışma, % 10.5 daha fazla okumamasına ailesinin izin vermemesi gibi sonuçlar çıkmaktadır. Bu sıralamada, türban nedeniyle okulu bırakma nedeni ise % 1 olarak ortaya çıkmıştır. Oysa Alevilerin yaklaşık nüfusunun 25 milyon civarı olduğu kabul edilmekle birlikte, yaşadığı eğitime, dini inanışlarını yerine getirmeye, sosyo-ekonomik yaşama katılmaya dönük sorunlar apaçık ortadadır. Kendi inanışlarını öğrenememeleri, eğitim esnasında gördüğü baskılar, ibadet ettikleri yerlerin devletçe tanınmaması gibi sorunları yaşadıklarını tüm kamuoyu bilmektedir. Buna rağmen, türban gibi bir konu, sorun dahi değilken, Anayasal bir güvenceye kavuşturulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda:

1. Hükümet, türbanı kişisel hak ve özgürlük olarak görürken, zorunlu din derslerinin kaldırılması düşüncesini aynı kategoriye sokuyor mu?

2. Zorunlu din derslerinin kaldırılması ya da bu derslerde Alevilikle ilgili düzenlemeler yapılması düşünülüyor mu?

3. Alevilerin ibadet yeri olan Cemevlerinin tanınmasına dönük, Hükümetinizce yapılan bir çalışma var mıdır?

4. Aleviler de ödediği vergilerle Diyanet İşleri Başkanlığı’na katkı yapmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Alevilerin inanışlarına ve bu inanışlarının gereklerini yerine getirmelerine dönük olarak bir düzenleme, Hükümetinizce yapılacak mıdır? durumların önüne geçilmesi için hükümet olarak okul müdürlerine gerekli uyarılar yapıldı mı?

5. Basına da sıkça yansıyan, Alevi olduğu için eğitim esnasında baskı görme, hakarete uğrama gibi

18 Şubat 2008
www.hubyar.org

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.