Ağıtlarla uğurlandılar

Ağıtlarla uğurlandılar

Ağıtlarla uğurlandılarLudwigshafen kentindeki yangında ölen 9 kişi memleketleri Gaziantep'te toprağa verildi. Cenaze namazı sonrası İl Müftüsü...

A+A-

Ağıtlarla uğurlandılarAğıtlarla uğurlandılar

Ludwigshafen kentindeki yangında ölen 9 kişi memleketleri Gaziantep'te toprağa verildi. Cenaze namazı sonrası İl Müftüsü ve Alevi dedesi cemaate dua ettirdi

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 3 Şubatta oturdukları apartmanda çıkan yangında yaşamını yitiren aynı aileden 5'i çocuk 9 kişinin cenazeleri memleketleri Gaziantep'te ağıtlarla toprağa verildi.

Cenaze törenine Devlet Bakanları Said Yazıcıoğlu ve Mehmet Şimşek'in yanı sıra Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz da katıldı.

Aileler ikna edildi

Almanya'da önceki gün yapılan törenin ardından özel uçakla Gaziantep'e getirilen cenazeler yak2ınları tarafından evlerinin önüne götürülmek istendi. Ancak Gaziantep Valiliği, cenazelerin caddelerden geçirilişi sırasında Almanya aleyhine gösteri olabileceği ihtimaliyle aileleri ikna edip buna izin vermedi. Bunun üzerine cenazeler alandan Asri Mezarlık Morgu'na götürüldü.

Medine Kaplan (48), gelini Hülya Kaplan (31), Hülya'nın kızları Karanfil (4), Dilara Kaplan (11), Medine Kaplan'ın diğer gelini 5 aylık hamile Döne Kaplan (21), Döne'nin oğulları Kamil (3) ve Kenan Kaplan (2), Hülya Kaplan'ın yeğeni İlyas Çalan (2) ile akrabaları Belma Özkaplı'nın (22) bayrağa sarılı tabutları dün tören alanında boy boy dizildi. Medine Kaplan'ın kardeşi Şaibe Kaplan, "Kalk bacım, kurban olayım. Biz düğün yapacaktık. 2 arabayla gelecektiniz. Şimdi bir tabutta geldin" diye ağıt yaktı.

Belma Özkaplı'nın eşi Fatih Özkaplı, hayat arkadaşının fotoğrafını taşıdı. Özkaplı'nın annesi Türkan Karaoğlu ise "Kızım bu yaşta seni toprağa mı verecektim?" diyerek gözyaşı döktü. Faciadan yaralı olarak kurtulan ve yeğeni Onur Kaplan'ı binadan atarak kurtulmasını sağlayan, ancak annesini, eşini, 2 çocuğunu, yengesini ve yeğenlerini kaybeden engelli Kemal Kaplan ise tabutları tek tek öptü.

Oyuncaklar bırakıldı

Definden sonra çocukların mezarlarının üzerine oyuncak bırakıldı. Yangından son anda kurtulan 10 yaşındaki Derya Kaplan'ın Almanya'dan gönderdiği 3 mektup annesi Hülya'nın ve kardeşleri Dilara ile Karanfil'in mezarlarına konuldu. Derya Kaplan kardeşlerine yazdığı mektupta, "Sevgili Dilara ve Karanfil. Sizleri şimdiden çok özledim. Orada mekânınız cennet olsun. Orada da güzel güzel oynayın. Akrabalarımız orada sizinle olacak, hep birlikte mutlu olun" derken, annesine "Sevgili anneciğim. Size mutluluklar diliyorum. Seni çok seviyorum. Şimdiden çok özledim" diye yazdı.

Felçli oğullarını tedavi ettirmek için eşi Medine Kaplan ile birlikte 18 yıl önce Almanya'ya giden ve oturma izni aldıktan sonra ailesini terk ettiği ileri sürülen Cevdet Kaplan ise yakınlarının tepkilerinden çekinip Gaziantep'teki cenaze törenine katılmadı.

Büyükelçi Türkçe konuştu

Devlet bakanları Yazıcıoğlu ve Şimşek, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep milletvekilleri, Büyükelçi Dr. Cuntz, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey, Ludwigshafen kentinden bazı yerel görevliler ile ölenlerin yakınları ve yüzlerce Gaziantepli, bayraklarla süslenen Asri Mezarlık'taki tören alanını doldurdu.

Törende Türkçe konuşan Cuntz, yangının nedeninin aydınlatılması için Alman yetkililerin ellerinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi. Cuntz, "Bu matem, bu yas Almanları ve Türkleri bir araya getirdi. Daha fazla bir beraberlik anlayış ve dostluk için bugün bir işaret olsun. Allah sizlere güç versin. Başınız sağ olsun" dedi.

Konuşması Almancaya tercüme edilen Güzelbey de büyük acı içinde olduklarını söyledi. Kardeşlik mesajı verilen konuşmaların ardından Gaziantep Müftüsü İsmail Canbolat kadınlar, erkekler ve çocuklar için ayrı ayrı namaz kıldırıp katılanlardan helallik aldı. Alevi dedesi Hacı Bektaş-ı Veli Derneği görevlisi İsa Uğur da ölenler için dua ettirdi. Duaların ardından tabutlar Belediye bandosunun çaldığı cenaze marşı eşliğinde omuzlarda taşındı. Aynı aileden 8 kişinin cenazeleri yan yana toprağa verildi. Özkaplı'nın cenazesi ise aynı mezarlıktaki aile mezarlığında defnedildi.

AHMET KAYA, HASAN KIRMIZITAŞ, ZEKİ GÜNAY, MEHMET BULUT Gaziantep DHA
MİLLİYET - 12 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.