Agos Gazetesine 301 den mahkumiyet

Agos Gazetesine 301 den mahkumiyet

Agos’a 301’den mahkumiyetHrant Dink hakkında “Türklüğü aşağılama” suçlamasıyla açılan bir dava daha karara...

A+A-

Agos’a 301’den mahkumiyetAgos’a 301’den mahkumiyet

Hrant Dink hakkında “Türklüğü aşağılama” suçlamasıyla açılan bir dava daha karara bağlandı. Dink’in oğlu olan Agos Yazıişleri Müdürü Arat Dink ile imtiyaz sahibi Seropyan 1’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin: Karar hukuk skandalıdır

İSTANBUL - Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 301’inci maddeden verdiği hapis cezasını, sanıkların sabıkasız olmasını gözönüne alarak erteledi. Agos gazetesi avukatları kararı temyiz edeceklerini açıkladılar.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Agos Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arat Dink ve İmtiyaz Sahibi Serkis Seropyan’ın avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanıkların avukatı Fethiye Çetin, Agos Gazetesi’nde yayınlanan suça konu haberin haftalık bir gazetede yayınlandığını ve haberin 21 Temmuz 2006 tarihli tüm ulusal basın ve televizyonlarda bu cümleyle yer aldığını belirterek, haberleştirilen metinin daha önce başka gazetelerde habere konu edildiğini ve bu gazetelerin hiçbirine karşı açılan bir ceza davasının bulunmadığını söyledi.

Agos gazetesine ceza verilmesinin ayrımcılık yasağının ihlali olacağını ifade eden Çetin, müvekkillerinin beraatını istedi.

Yargılamayla ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti, Arat Dink ve Serkis Seropyan’ın suç tarihinde “Türk milletine soykırım isnat eden” haber yayınladıklarının mahkemece sabit görüldüğünü belirterek, ayrı ayrı kişilikleri ve eylemlerinin özellikleri göz önüne alınan sanıkları TCK’nın 301/1. maddesi uyarınca 1’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanıkların cezalarının kanuni ve takdiri olarak arttırılması veya eksiltilmesine gerek görmeyen heyet, daha önceki sabıkasızlık durumlarını dikkate aldığı sanıkların cezalarının TCK’nın 51. maddesi uyarınca “takdiren ertelenmesini” kararlaştırdı.

AVUKAT ÇETİN: DİNK DAVASINI HABER YAPMAK SUÇ OLDU

Duruşmanın ardından Şişli Adliyesi önünde açıklama yapan Avukat Fethiye Çetin, verilen kararın 301. madde için “uygulamayı görelim” anlayışıyla hareket edenlere önemli bir cevap verdiğini belirterek, müvekkillerinin gazetelerinde habere yer verdikleri için cezalandırıldıklarını ve bu kararın Hrant Dink hakkında açılan davayı haber yapmayı suç olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çetin “Bu kararla basın özgürlüğü ihlal edilmiştir. Mahkemenin kararı ifade özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Bu kararla anayasanın 90. maddesi ihlal edilmiştir. Bu kararala hukuk katledilmiştir” dedi.

Agos Gazetesi Yazarı Markar Eseyan ise kararın “çifte standartlı” olduğunu belirtti.

Yakalarında “301 kere hayır” rozetleri takan yaklaşık 30 kişilik bir grup da adliye önünde duruşmanın sona ermesini bekledi. Polisin, adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Şişli Cumhuriyet Savcılığı, 21.07.2006 tarihli Agos Gazetesinin 1. sayfasında yayınlanan “301’e karşı 1 İmza” başlıklı yazıda, Hrant Dink’in Reuters Ajansı’na verdiği bir demeçten yapılan alıntılar nedeniyle gazetenin yöneticileri hakkında “Türklüğü aşağılama” iddiası ile dava açmıştı.

İlk duruşmada, Hrant Dink’in öldürülmesi nedeniyle hakkındaki kamu davaları düşürülmüş, Arat Dink ve Sarkis Seropyan hakkında ceza istemi ile dava bir sonraki tarihe ertelenmişti.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Ekim 2007 Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.