Ağuçan Ocağı Derneği’nden dede ve ocakzade ilan edilmelere tepki

Ağuçan Ocağı Derneği’nden dede ve ocakzade ilan edilmelere tepki

PİRHA - Ağuçan Ocağı Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, kendilerini Ocakzade ilan edenler ve Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda görevlendirme ile dede ilan edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklam

A+A-

Sosyal medyada el alarak veya sözlü icazet ile ocakzade olduğunu belirten ve Hacı Bektaş Veli Dergahı’nda yapılan görevlendirme ile dede ilan edilmesine Ağuçan Ocağı Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği tepki gösterdi.

“EL VERME EL ALMA İLE YOL YÜRÜTÜCÜLÜĞÜ OLAMAZ”

Derneği açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Son dönemlerde basında ve sosyal medyada kendilerini gerek “el alarak” gerekse “sözlü icazet” aldığını söyleyerek ocakzade ilan eden korsan dedelere şahit oluyoruz.

Son olarak yine Hacı Bektaş Veli Dergahı’nda yapılan görevlendirme ile dede ilan edilen Ali Taşbaş adına düzenlenen bir belge çıkmıştır karşımıza. Kendisini bilmeyenlerin, yol adına, ocaklarımız adına sarf ettikleri sözler, ocağımız adına, yol adına üzücü olduğu kadar inancımızın edep ve erkanına uymamaktadır.

Ağuçan Ocağı Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği olarak özellikle Ağuçan Ocağı üzerinden açıklama yapma gereği duyduk. Çünkü bu tür söylem ve eylemler öncelikle Ocağımıza sonra da yolumuza zarar veriyor. Ocak ve ocakzadelerin olduğu bir alanda “el verme, el alma” ile yol yürütücülüğü yapma diye bir durum söz konusu değil ve bin yıllardır böyle bir uygulama olmamıştır.

“ÖZÜNÜZÜ DARA ÇEKİN VE HATANIZDAN GERİ DÖNÜN”

Ağuçan Ocağı, Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Bargini (Karabakır) Köyü’ndedir. Bargini’nin yolunu bilmeyenler Ağuçanlı olmuş yol adına erkan yürütüyorlar. Bilerek yada bilmeyerek bu hataya düşmüş kişilere sesleniyoruz. Özünüzü dara çekin ve hatanızdan geri dönün. Bir an önce Hak meydanında Pir huzurunda dara durarak yanlıştan dönünüz. Bilinsin ki öncelikle herkes yolun talibidir.

“KİMSENİN YOLUMUZA ZARAR VERMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Bundan sonra ” Ağuçan Ocağından el aldım’ diyenler dahil olmak üzere ve başka bir Ocak veya Dergahta el aldım diyen Ağuçanlı olduğunu söyleyenler bizi temsil edemez. Rêya Heq Alevi inancında ” El vermek, el almak” yoktur. Bundan sonra benzer söylemlerde bulunanları tespit ettiklerimiz olursa açıkça kamoyuna teşhir edeceĞiz ve Hak meydanında pir divanında dara çağıracağız. Kimsenin ocak yapımıza dolayısıyla yolumuza zarar vermesine izin vermeyeceğiz.

Pirin darına duran, özünü dara alan, yola talip olan her can geleneği, edep ve erkanı bilmeli. Söylenen söz ağızda can çekişmemeli.”

Dernek adına açıklama yapan Pir İnanç Dolu, konu ile ilgili Hacı Bektaş Veli Dergahı postnişini Veliyettin Ulusoy’a sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını belirtti.

PİRHA/DERSİM

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.