AİHM: "Deprem Allah'ın ikazı" şoke edici

AİHM: "Deprem Allah'ın ikazı" şoke edici

AİHM: "Deprem Allah'ın ikazı" şoke edici   AİHM 1999 depremini "Allah’ın ikazı" olarak nitelendirince 180 günlük...

A+A-

AİHM: "Deprem Allah'ın ikazı" şoke ediciAİHM: "Deprem Allah'ın ikazı" şoke edici 
 
AİHM 1999 depremini "Allah’ın ikazı" olarak nitelendirince 180 günlük kapatma cezası alan Nur Radyo ve Televizyonu ile ilgili davada, söz konusu ifadelerin “şoke edici ancak zararlı olmadığını" belirterek Türkiye'yi haksız buldu.

STRASBURG-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), 1999 depreminin “Allah’ın ikazı” olarak nitelendirilmesinin “şoke edici ve ofansif” olmakla birlikte şiddeti teşvik etmediğini belirterek, Türkiye’yi haksız buldu.

180 GÜN KAPATMA ALDI

AİHM, merkezi İstanbul’da olan Nur Radyo ve Televizyonu Yayıncılığının şikayeti üzerine Türkiye’ye karşı açılan davayı karara bağladı. 1999 depreminin ardından Mihr Cemaati’nin bir sözcüsünün, bir radyo yayınında deprem için “Allah’ın düşmanları"na yönelik "Allah’ın ikazı"” nitelemesi yapması üzerine RTÜK, radyo hakkında 180 günlük kapatma cezasını vermişti.

"YAYIN YASAĞI ORANTISIZ"

RTÜK kararına itirazları reddedilen şirketin AİHM nezdinde yaptığı başvuru üzerine açılan davayı sonuçlandıran AİHM, “Ofansif olan yorumların ciddiyetini ve yapıldığı özellikle trajik ortamını not ettiğini” belirtmekle birlikte, söz konusu “Yorumların, şoke edici ve ofansif olsa da hiçbir biçimde şiddeti teşvik etmediği” değerlendirmesini yaptı. Verilen yayın yasağının orantısız olduğunu savunan Mahkeme, ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini hükmetti. Buna karşın Mahkeme, ihlal belirlenmesinin kendiliğinden yeterince tahmin edici olduğunu belirterek manevi tazminatı saptamadı.

ANKA - 28.11.2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.