AİHM kararına AK Parti'den ilk tepki!

AİHM kararına AK Parti'den ilk tepki!

AİHM kararına AK Parti'den ilk tepki!AİHM'in nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması kararına ilk yorum Diyanet'ten sorumlu...

A+A-

AİHM kararına AK Parti'den ilk tepki!AİHM kararına AK Parti'den ilk tepki!

AİHM'in nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması kararına ilk yorum Diyanet'ten sorumlu eski Bakan Yazıcıoğlu'ndan geldi.

ANKARA- AİHM’nin nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması gerektiğiyle ilgili kararı Alevileri memnun ederken, AK Parti'den gelen ilk tepki de sert olmadı. Diyanet’ten sorumlu eski Bakan ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Sait Yazıcıoğlu, dinin insanın gönlünde beyninde olduğunu belirterek din hanesinin kaldırılmasının tartışılabileceğini söyledi.

Alevi bir vatandaş nüfus cüzdanının din hanesine "İslam" yerine "Alevi" yazılmaması kararını AİHM’ne taşıdı. AİHM, kimliklerde din ibaresi bulunmasının "insan hakkı ihlali" olduğunu savundu. Devletin din konusunda tarafsız olması gerektiğine ve kimliklerde "din" ibaresinin kaldırılmasına hükmetti.

Türkiye’nin karara itiraz hakkı bulunuyor. Hükümetin bu konuda ne yapacağı henüz belli değil, ancak Diyanet'ten sorumlu eski Bakan Yazacıoğlu'nun sözleri bu konuda bir mesaj veriyor. İNTERNETHABER’e konuşan Yazıcıoğlu öncelikle AİHM kararını Alevilik üzerinden eleştirdi. Aleviliğin İslam’ın farklı bir yorumlanması, farklı bir anlayışı olduğunu ileri süren Yazıcıoğlu, “Bunu sadece ben de söylemiyorum. Alevilerin büyük kısmı da böyle düşünüyor. Alevilik ayrı bir din değil” dedi. AİHM’in Türkiye'deki koşulları, bu konudaki yaklaşımları tam bilmediğini, bu konuda yanlış bilgilendirilmiş olabileceğini de söyleyen Yazıcıoğlu ayrı bir din hanesine Alevilik yazmanın doğru olmayacağını savundu.

DİN HANESİNİN KALDIRILMASINA YEŞİL IŞIK

Nüfus cüzdanlarındaki din bölümüne İslam yerine Alevilik yazılmasını, Alevilik din değil diyerek reddeden Yazıcıoğlu din hanesinin tamamen kaldırılmasına ise karşı çıkmadı. “Nüfus cüzdanlarından din hanesinin tamamen çıkması ayrı bir tartışma” diyen Yazıcıoğlu’nun bu konudaki görüşleri ise şöyle:

Ateist biri olsa ve bu kişinin din hanesine yasa gereği İslam yazılsa bu ne kadar doğru olur. Veya İslam dışı bir dini benimseyebilir. Buna da İslam yazmak ne kadar kabul edilebilir. Bunun mantığı yok. İnanç insanın gönlünde, beyninde olan bir şey. Bir yere yazılıp yazılmaması önem taşımaz.”

Nergis DEMİRKAYA / İNTERNETHABER - 02 Şubat 2010 Salı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.