AİHM kararlarına rağmen İslami din dersi niye hala zorunlu?

AİHM kararlarına rağmen İslami din dersi niye hala zorunlu?

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen Din Kültürü...

A+A-

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nin neden hala zorunlu ders olarak okutulduğunu  sordu.

AİHM 2007 yılındaki bir davada, söz konusu dersin bu haliyle zorunlu olarak okutulamayacağına hükmetmişti. Karar üzerine Türkiye bazı değişiklikler yapmıştı. Ancak, daha sonraki bir davada AİHM değişiklikleri yetersiz bulmuştu.

Buna rağmen halen sadece din hanesinde Hristiyan ve Musevi yazan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden muaf tutulabiliyor.

Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına yazılı soru önergesi veren Doğan, AİHM’in söz konusu kararlarını anımsatarak, “Mahkeme kararına göre Türkiye, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkarmak durumunda” dedi.

[caption id="attachment_41284" align="aligncenter" width="612"]Selina Doğan Selina Doğan[/caption]

Doğan, Avcı’ya şu soruları yöneltti:

-Türkiye, AİHM kararlarının gereğini yerine getirecek midir?

-Bunun için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasına ilişkin bir hazırlık yapılmakta mıdır?

-Öğrencilerin nüfus cüzdanlarında Hristiyan ve Musevi dışında bir din yazıyorsa bu durumda öğrenciler bu dersi almak zorunda mıdır?

-Müslüman olsa bile çocuklarına bu dersi aldırmak istemeyen ebeveynler ya da ateist ebeveynlerin söz konusu dersten muafiyet talepleri dikkate alınmakta mıdır?

-Son beş yıllık süreç içinde kaç öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf sayılmıştır?

-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitaplarında Alevilikle ilgili bölümlerin Alevi inancına göre değiştirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.