AİHM'nin kararı sessiz devrim

AİHM'nin kararı sessiz devrim

AİHM'nin kararı sessiz devrimAVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı davada, nüfus cüzdanındaki din ibaresinin kaldırılması...

A+A-

AİHM'nin kararı sessiz devrim  PaylaşAİHM'nin kararı sessiz devrim

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı davada, nüfus cüzdanındaki din ibaresinin kaldırılması kararı alınmasını sağlayan Sinan Işık, “Bu sessiz devrimdir” dedi.

Türkiye'nin kararı uygulayıp nüfus cüzdanlarından din ibaresini kaldırması gerektiğini belirten Işık, “Ancak illa kalması yönünde bir uygulama olursa, ben yine ‘Alevi’ yazılması için mücadelemi sürdüreceğim” diye konuştu. AİHM'nin beklediği doğrultuda karar verdiğini belirten Işık, “Bugün verilen kararı sessiz devrim olarak nitelendiriyorum. Gerçekten çok önemli, beklediğim tarzda bir karar çıktı. Devlet hem laik olsun, hem insanlığa layık olsun” dedi.

İzmir'de, Konak Belediyesi'ne bağlı Toros Kütüphanesi'nde çalışan 48 yaşındaki Sinan Işık, 6 yıl önce AİHM'e açtığı davanın talebi yönünde karara bağlanmasına sevindiğini söyledi. Bunun için zorlu mücadele verdiğini anlatan Işık, “Gerçekten çok önemli, çok güzel, beklediğim tarzda bir karar çıktı. Hatta, AİHM hakiminin gerekçesi, benim ağzımdan çıkmış gibi. Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kıymetini bilecekler için önemli bir karar. Sonuçta haklı çıktığım için sevinçliyim, insani mücadelemi başarıyla sonuçlandırdığıma inanıyorum” dedi.

Bundan sonra Türkiye'nin izleyeceği hukuki yolu bilemeyeceğini dile getiren Sinan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben, Aleviliğin, İslam dışı olduğuna kesin olarak inandım. Alevi olarak doğdum, yaşadım ve öleceğim. Bu nedenle nüfus cüzdanımdaki din hanemde ‘İslam’ yazılmasını kabullenemedim, bu yükü de taşımak istemedim. Altı yıl önce, tek başıma bir mücadeleye giriştim. Türkiye'deki hukuki süreç, beklediğim gibi, benim adıma olumsuz sonuçlandı. Öncelikle ülkemde bu sorunu çözmek istedim ama olmayınca AİHM'e başvurdum. Aslında beni AİHM'e zorlayan nedenlerin sorgulanması gerekir. Bir tarafta Türkiye Cumhuriyeti diğer tarafta ise AİHM var. Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulaması gerekir. Eğer, karar doğrultusunda din hanesi nüfus cüzdanından kaldırılırsa herhangi bir sorun yok. Ancak illa kalması yönünde bir uygulama olursa, ben yine ‘Alevi’ yazılması için mücadelemi sürdüreceğim. Çünkü benim dini tercihim bu. Devlet hem laik olmalı, hem de insanlığa layık olmalı. Artık ortada bir AİHM kararı var. Hükümette çekincelerini ortadan kaldırıp bu tipteki bir uygulamayı yaparken, ‘Ortada AİHM kararı var. Ben ne yapayım’ diyerek kendini savunabilir.”

Son günlerdeki hükümetin Alevi açılımıyla ilgili konuşan Işık, “Açılım, meselesine gülüyorum. Açılım yapmak isteyenlerin de işi zor. Müslümanlıkla Aleviliği nasıl formüle edecekler. Benim ibadet yerim cemevleridir. Eğer bu süreçte cemevlerine garip bir statü verilirse onun için de mücadele etmeye hazırım” diye konuştu.

Sinan Işık, dava sürecinde misyoner, vatan haini, ajan gibi birçok suçlamayla karşılaştığını, en çok tepkiyi ise kendisi gibi Alevilerden aldığını söyledi. Işık, “Herkes, dini inancından dolayı başına birşey gelmesinden korkuyor. Sayıları 10 milyonlarla ölçülen bir Alevi toplumu var. Bu görmezden gelinemez. Laik toplumlarda bu tip korkuların olmaması ve dini tercihine göre yaşaması gerekir” dedi.

Kaynak: Hürriyet / Turaç TOP/İZMİR, (DHA) - 02 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.