AK Aleviler operasyonu

AK Aleviler operasyonu

Kelime ATAAsimilasyon amaçlı açılıma ve genelde AKP politikalarına karşı, blok bir güç oluşturan Alevi örgütlerinin direncini...

A+A-

AK Aleviler operasyonu Kelime ATA

Asimilasyon amaçlı açılıma ve genelde AKP politikalarına karşı, blok bir güç oluşturan Alevi örgütlerinin direncini kırmak ve pasifleştirmek isteyen AKP, “AK Aleviler” örgütleri kurduruyor. Türkiye’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile aynı adı taşıyan dernek, Bakan Egemen Bağış’ın telkinleriyle bu yıl ABD'de faaliyete başladı. Irak’ta federasyon kurduruluyor. Makedonya’da “türbe operasyonu” yapılıyor. Türkiye’de ise adı, yeri bilinmeyen derneklerin kuruluşu birbirini izliyor.

2 Ekim’de ABD’deki Aleviler, ABD tarihinde bir ilki gerçekleştirerek  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı “Alevi karşıtı” söylemlerinden dolayı kınadılar. Kınamanın nedeni Erdoğan’ın, referandum sürecinde miting meydanlarındaki konuşmalarında Alevilerle ilgili açıkça ayrımcılık ve bölücülük yapması, nefret suçunu işlemeseydi.

Basın toplantısını organize eden ve bildiriyi kaleme alan grup, kendilerini “Pazar Sohbetleri Grubu” şeklinde tanımlıyor. “Pazar Sohbetleri Grubu”’nun Erdoğan’ı kınayan bildirisine ABD’deki birçok dernek imza attı ama New York / New Jersey merkezli kurulan “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği” bundan kaçındı.

Bu derneğin, Türkiye’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin bir şubesi olduğu sanılmasın. Türkiye’deki yapıyla en ufak bir bağlantısı, ilgisi, mücadele çizgisi bakımından da yakınlığı yok. Pir Sultan gibi hem Alevilik hem de sosyal mücadele açısından simgeleşmiş, keskin bir figürün adını alarak kurulan bir derneğin, Erdoğan’ın Alevi karşıtı söylemlerini kınamamasının anlamı ne olabilir? Derneğin, Madımak katliamını dert etmemesi de bir başka düşündürücü yan. Hal böyle olunca

ABD Alevi Kültür Merkezi Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Mavruk’un,  2 Ekim 2010’daki basın toplantısında “Ne var ki Alevilerin tarihine ikinci bir Kerbela olarak gecen, aydınlarımızın diri diri yakıldığı Madımak Katliamının 17nci yıldönümünde beklentimiz çıkmadı. Bir Alevi derneği en azından katilleri lanetlemesi gerekirken, bunu maalesef bu derneğimizden göremedik” demesi, çok anlamlı oluyor.

Egemen Bağış telkini

ABD’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği bu yıl kuruldu. Derneğin kurucuları arasında Sivaslılar çoğunluğu oluşturuyor. Derneğin başkanlığını bir süre Ali Rıza Doğan yaptı, ardından Ekim ayında yeni bir görev dağılımı ile Zeki Yeşilyurt başkan oldu. Ali Rıza Doğan, Dursun Koçak ve Özcan Demirağ şimdi başkan yardımcısı… Yönetim kurulu üyeleri de Bülent Yesilyurt, Özcan Erdoğan, Kemal Bozoğlu, Hıdır Yıldız, Ömer Bayrak, Yasin Düzgün, Murat Erdoğan, Ramiz Turan, Gülağa Yıldırım ve Hüseyin Fidan’dan oluşuyor.

Derneğin en önemli özelliği büyükelçiliğe yakın durması. Çünkü, “dernekleşme” talimatını veren Devlet Bakanı Egemen Bağış. Bağış, hemşehri derneklerinin de kurulmasını teşvik ediyor. Hükümet, hem yurtiçinde hem yurtdışında “AK Aleviler” operasyonları gerçekleştiriyor ve Türkiye ve Avrupa’da AKP’ye karşı direnç gösteren Alevi kurumlarının karşısına “AK Alevileri” çıkarmaya çalışıyor.  İşte ABD’deki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği “AK Aleviler”in bir ayağını oluşturuyor.

Irak Alevilerini birleştirme planı

Bu yıl, Irak Türkmen Alevi- Bektaşi heyeti Türkiye’ye geldi. Heyet, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaşi Veli Araştırma Merkezi’ni, Alevi Bektaşi Federasyonu’nu ziyaret ettiler. Heyetin görüştükleri arasında AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de vardı. Hükümet, Irak’ta da kendi kontrolünde bir Alevi- Bektaşi gücü yaratmak istiyor. Bu heyet, federasyon kurmak istiyor ancak Irak’ta yaklaşık bir yıldır hükümet kurulamadığı için Irak Alevilerinin başvurusu bekliyor. AKP’li Çelik, ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, “Alevi, Bektaşi akımlarını birleştirme konusunda ve Irak’ın toprak bütünlüğü ile Irak’ta herkesi kucaklayan bir hükümetin ortaya çıkması için aynı görüşe sahip olduklarını” ifade etmişti. AKP’nin planında şimdi Irak’a giderek Alevi-Bektaşi gruplarını ziyaret etmek var.

Kimsenin adını bilmediği Alevi örgütleri

Türkiye’de Alevilerin sorunlarının çözümü için mücadele veren derneklerin başında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri (Eski adı Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı geliyor. Bu örgütlenmelerin temel özelliği AKP’ye karşı kararlı bir direniş göstermeleri… AKP, şimdi, bu ana yapıları parçalamak için yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de yapay Alevi örgütleri kurulmasını teşvik ediyor. Bu dernekler, kritik zamanlarda AKP lehinde açıklama yapıyorlar. O derneklerden bazıları şöyle: 

Hasandede Türkmen-Bektaşi Derneği, Antalya Finike Alevi Türkmen Derneği, Çorum Bozköy Alevi Derneği, Çorum Alaca Hamdi Köyü Alevi Derneği, Sivas Divriği Alacadağ Alevi Derneği, Kırıkkale Hamzalı Alevi Derneği, Haydar Sultan Derneği, Çankırı Şabanözü Alevi Derneği, Samsun Vezirköprü Alevi Derneği… Bu oluşumlara yakında yenisi de eklenebilir. Çünkü, AKP’nin Çankaya Belediye Meclis Üyesi ve SU TV’nin sahibi Yalçın Özdemir de “Demokrat Alevi Girişimi” konusunda çalışma yaptığını söylüyor.

Harabati Türbesinde operasyon

AKP, yurtdışındaki operasyonlarından birini de Harabati Baba Dergahı’nda gerçekleştiriyor. Dergah Makedonya’da bulunuyor ve Bektaşilerin dini merkezi ve Türkiye’deki Arnavut kökenli Babaganlar kolunun kutsal yerlerinden biri… 16’ncı yüzyılda Malatya’dan Kalkandelen’e gelen Harabati Baba tekkeyi genişleterek bir dergâh haline sokmuş. “Yıllar boyu buradan Balkanlara hem Bektaşiliğin Babagan kolu yayılmış, hem dervişler yetiştirilmiş, hem de dergâhın geniş arazisinde tarım ve hayvancılık yapılmış” Yugoslavya döneminde dergah kapatıldı.

1992 yılında Yugoslavya’nın dağılmasıyla beraber dergah yeniden açılarak meydan evi yapıldı. Ancak 2002 yılında Makedonya’daki İslam Birliği gelip dergâhın bazı bölümlerini Sünnilerin kullanımına açıp, Bektaşilere kapattı. Taraflar 2003’te mahkemelik oldu. Arnavut-Türk Sünnilerin oluşturduğu Sünni Birliği’ne karşı, Arnavut-Türk Bektaşilerin oluşturduğu Bektaşi Birliği var. Doç. Dr. Ali Yaman, geçen hafta Ankara’da Cem Vakfı’nın düzenlediği Alevilik sempozyumunda işte bu dergahı gündeme getirdi ve hükümetin Harabati Türbesinde operasyon yaptığını söyledi. Yaman, “Hükümet, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da Sünni islamı yaymak istiyor. Bunu da bazen Harabati türbesinde olduğu gibi müdahalelerle yapıyor. Dergâhın er meydanı namazlık haline getirilmiş durumda ve cem yapılmasına izin verilmiyor” dedi. 

AKP’nin amacı

AKP’nin niçin çakma Alevi örgütleri kurdurduğuna ilişkin soru önemlidir. İktidara geldiği tarihten bu yana Alevilerde blok bir karşıtlık gören AKP, Alevilerin kimlik mücadelesinde yerleri tartışmalı olan ya da isimleri- yerleri bilinmeyen, tabelası bile olmayan derneklerle bu blokta gedik açmaya çalışıyor. Çünkü, laiklik konusunda karşısına çıkacak en örgütlü gücün Aleviler olduğunu biliyor.

Ama AK Aleviler operasyonunun asıl amacı, aslında Alevileri asimile amacı taşıyan Alevi açılımının kabul ettirileceği, açılıma ve genel olarak da AKP’nin politikalarına karşı duran “özde Alevi” örgütlerinin gücünü kırmak… Dolayısıyla çakma Alevi örgütleri kurulması, Alevi açılımının bir parçası olarak devreye sokulan  operasyon niteliğinde sürüyor. Çünkü, hükümetin, Diyanet İşleri Teşkilatı’nın içinde eritilmiş bir Alevilik için partnerlere ihtiyacı var ve AKP mevcut Alevi örgütlerinden devşirme yapamadığı için arka bahçe olarak kullanabileceği yapılar oluşturuyor.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker’in “Alevilerin karşısına Alevileri çıkaracaklar” sözü ciddiye alınması gereken bir uyarı gibi duruyor.

Habercek.com - 29 Ekim 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.