AK Parti Alevi dosyasını yeniden açıyor

AK Parti Alevi dosyasını yeniden açıyor

AK Parti Alevi dosyasını yeniden açıyorDiyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı ile Alevi kökenli AK Parti Milletvekili Çamuroğlu, önümüzdeki...

A+A-

AK Parti Alevi dosyasını yeniden açıyorAK Parti Alevi dosyasını yeniden açıyor

Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı ile Alevi kökenli AK Parti Milletvekili Çamuroğlu, önümüzdeki hafta bir araya gelerek çözüm yollarını arayacak. Çözülmesi gereken en büyük sorun ise cemevlerinin yasal statü kazanması ve Alevi dedelerinin durumu olacak.

ANKARA - Alevilerin sorunlarına dikkat çekmek için geçtiğimiz hafta sonu yapılan mitingler, hükümeti yeniden harekete geçirdi. Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir çalışma başlattı. AK Parti’nin Alevi kökenli milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit de çalışmaya dahil oldu. Üç ismin gelecek hafta bir araya gelmesi planlanıyor

Gündemde cemevlerinin ibadethane sayılıp yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinde çalışan dede, zakir ve hademelerin maaşlarının devletçe karşılanması gibi talepler var. Seçenekler arasında bir devlet ya da Kültür Bakanlığı’na bağlı genel müdürlük kurulması da bulunuyor.

Böylece inanç kültürlerinin desteklenmesi çerçevesinde cemevlerine bütçe aktarılabilecek ancak tüm bu düzenlemeler yapılırken, tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasına ilişkin yasayı ihlal etmeyecek bir formülün bulunması gerektiği vurgulanıyor.

Zorunlu din dersinin kaldırılmasına yönelik talep ise anayasa değişikliği gerektiriyor. Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türban düzenlemesini iptal etmesinin ardından TBMM’de ve yargıda konsensüs sağlanamadığı bir ortamda bu yönde bir anayasa değişikliği yapılmasının zor olduğu ifade ediliyor.

Hükümetin masaya koyduğu tüm bu seçeneklerin, gelecek hafta yapılacak görüşmede netleştirilerek Başbakan Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

NTV - 15 Kasım 2008 Cumartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.