AK Parti de dede kriterleri çalışması

AK Parti de dede kriterleri çalışması

AK Parti’de ‘dede kriterleri’ çalışmasıAK Parti’nin ‘Alevi açılımı’ çerçevesinde Alevi dedelere...

A+A-

AK Parti’de ‘dede kriterleri’ çalışmasıAK Parti’de ‘dede kriterleri’ çalışması

AK Parti’nin ‘Alevi açılımı’ çerçevesinde Alevi dedelere maaş bağlanacak. Ancak bu konuda bir kayıt olmaması nedeniyle, başvuranların ‘dede’ olup olmadığı Osmanlı arşivlerindeki kayıtlar incelenerek belirlenecek.
 
Resim: Baba Mansur ve Kureyşan Ocağından Dedeler İstanbul Şahkulu Külliyesi'nde (alevibektaşi.org sitesinden alınmıştır.)

ANKARA - Taraf gazetesinin haberine Başbakan’ın 11 ocakta Alevi temsilcilerle yapacağı iftarla başlayacak “Alevi açılımı”nın yasal hazırlıkları başladı. Açılımın en önemli ayağını Alevi dedelere maaş bağlanması oluşturuluyor. Maaşın miktarının belirlenmesi ileri aşamalara bırakıldı, öncelikle Alevi dedelerin nasıl belirleneceği konusu ele alındı.

AK Parti yöneticileri, Alevi toplumunun tarihsel olarak kendisini saklaması, kimliğini gizlemesi nedeniyle resmi kayıt olmaması nedeniyle, “dede patlaması” yaşanması veya “gerçek” dedelerin ihmal edilmesi kaygısı taşıyor.

Bu sıkıntıyı aşmak için Diyanet ve ilahiyat fakülteleri başta olmak üzere üniversitelerle ortaklaşa bir çalışma yürütülerek “dede kriterleri” belirlenecek.

Ayrıca “gerçek” dedelerin bulunması için, Alevilik’te dedeliğin babadan oğula geçmesi nedeniyle, soy kütükleri araştırılacak.

Bu araştırmayı yürütecek bir birim oluşturulacak. ‘Dedeyim’ diye başvuranların soy kütüğü, Osmanlı arşivlerine kadar incelenerek, gerçekten dede olup olmadıkları belirlenecek.

NTV  - 13 ARALIK 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.