AK Parti ve MHP türbanda anlaştı

AK Parti ve MHP türbanda anlaştı

AK Parti ve MHP türbanda anlaştıAK Parti ile MHP, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleri...

A+A-

AK Parti ve MHP türbanda anlaştıAK Parti ve MHP türbanda anlaştı

AK Parti ile MHP, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleri ile YÖK Yasası’nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti ve MHP arasında türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda bugün yapılan toplantıda mutabakata varıldı. İki partinin kurmayları arasında yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, “Yüksek öğretimde bir sorun olarak ortaya çıkan fiili başörtüsü yasağının bununla sınırlı olarak kaldırılması konusunda izlenecek yaklaşımı” görüşmek üzere 2. toplantının yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı görüşmede, Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleriyle Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesinde değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldığı ifade edilerek, “Bu konudaki Anayasa ve yasa değişikliği teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak Anayasa ve içtüzükte belirlenen esas ve usullere göre TBMM’ye sunulacaktır” denildi.

Açıklamada, Anayasa’nın “kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, “... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi eklenirken, maddenin son fıkrası şöyle düzenlendi: “Devlet organları ve idari makanları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.”

Anayasa’nın “eğiim ve öğretim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesinin birinci fıkrasına “kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple” ve ikinci fıkrasına, “... ve kullanılmasının sınırları” ibareleri ekleniyor. Bu durumda maddenin birinci ve ikinci fıkraları şöyle düzenlendi: “Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.” “Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir.”

YÖK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK

İki partinin ortak önerisinde, Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesinde de değişiklik öngürülüyor. Değişiklik önerisinde, “başın nasıl örtüleceği” açıkça tarif ediliyor.

Öneriyle, ek 17. maddede, “Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir” fıkrasına şu düzenleme yapılıyor: “Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.”

NTV-MSNBC VE AJANSLAR - 28 Ocak 2008 Pazartesi

Türbanda AKP-MHP anlaşması tamam

Türban serbestisi için Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin yanı sıra YÖK Yasası'nın Ek 17. maddesi değiştirilip başın nasıl örtüleceği de anlatılacak

RADİKAL - ANKARA - AKP ile MHP, üniversitelerde türbanı serbest bıracak anayasal ve yasal düzenlemelerde uzlaştı. Buna göre Anayasa'nın iki maddesinin yanı sıra YÖK Kanunu'nun kılık kıyafeti düzenleyen maddesinde değişiklik yapılacak. İki parti üniversitelerde kızların başörtüsü bağlama şeklinin de yasayla tanımlanmasına karar verdi. Başın örtülmesi 'kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek ve çene altından bağlanacak şekilde' olacak. Yasada 'başörtüsünün çene altından bağlanma' şekline vurgu yapılarak çarşaf, peçe, burka vb. örtülerin kullanılmasının da önüne geçilmeye çalışıldı.

Üniversitelerde türban serbestliği konusunda geçen perşembe genel mutabakata varan AKP ile MHP arasında ikinci resmi görüşme dün gerçekleşti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşmeye bu partiden Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, AKP'den ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ile Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısını yarım bırakarak Meclis'e geldi.

Baş döndüren trafik

İki parti arasında saat 17.00'de başlayan görüşmeler baş döndürücü bir trafikle geç saatlere kadar sürdü. Saat 18.55'de önce AKP'den Sadullah Ergin, arkasından MHP'den Cihan Paçacı 'genel başkanlara bilgi vermek' üzere Meclis'ten ayrıldı. AKP'li Ergin bir süre sonra Meclis'e yeniden gelerek makamında Çiçek'le görüştü. Çiçek ve Ergin daha sonra Başbakan'ı bilgilendirmeye beraber gitti. Bunun üzerine saat 20.45'de toplantıya ara verildi. Parti yöneticilerinin liderleri bilgilendirmelerinin ardından 21.15'de toplantı yeniden başladı. İki parti yönetimi de toplantı süresince gazetecilerin sorularına "Sorun yok, anlaşıyoruz" mesajı vermeye gayret etti. Saat 20.10'da da ortak yazılı açıklama yapılarak kamuoyuna uzlaşıldığı duyuruldu.

İki Anayasa'dan, bir yasadan

Ortak açıklamada, Anayasa'nın 10, 42 ve YÖK Yasası'nın ek 17'nci maddesinde değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.

İki parti Anayasa'nın 'Kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesinin 4. fıkrasına '...ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında' ibanesinin eklenmesine karar verdi. Böylece MHP'nin önerisinde yer alan 'her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında' ibaresi ile türbanın kamu kurumlarında da serbest kalabileceğine ilişkin tartışmaların önüne geçilmek istendi.

Anayasa'nın 10. maddesinin "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" şeklindeki 4. fıkrası için şu anlaşmaya varıldı: "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."

İki parti en çok Anayasa'nın 'eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi' başlıklı 42. maddesi üzerinde çalıştı. MHP'nin 'kılık kıyafet' ibaresinin Anayasa'ya girmemesine ilişkin itirazı AKP tarafından da kabul gördü. Maddenin "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" şeklindeki birinci fıkranın "Kimse kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" şeklinde değiştirilmesi kararlaştırıldı.

Aynı maddenin "Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir" şeklindeki fıkrasına 've kullanılmasının sınırları' ibaresi eklenerek, "Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir" şeklinde değiştirilmesinde de görüş birliğine varıldı.

Türban değil başörtüsü

MHP'nin üniversitelerdeki kılık kıyfetin sınırının uygulama yasası ile çizilmesi tezi de benimsendi ve YÖK Kanunu'nda, Anayasa değişikliği doğrultusunda düzenleme yapılmasına da karar verildi. YÖK Kanunu'nun "Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğrenim kurumlarında kılık-kıyafet serbesttir" şeklindeki Ek 17. maddesine şu ekleme yapılacak:

"Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."

Böylece, hiç kimsenin başının örtülü olması nedeniyle öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı vurgusu yapılırken başın örtülmesinin biçimi de yasa ile tanımlanmış oldu. 'Başörtüsünün çene altından bağlanma' şekline yasada yer verilerek çarşaf, peçe, burka gbi örtülerin kullanılmasının önüne geçilmeye çalışıldı.

Teklifin en kısa zamanda iki partinin milletvekillerinin imzası ile TBMM Başkanlığı'na verilmesi bekleniyor.

RADİKAL - 29 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.