Ak Parti'nin turnusol kâğıdı

Ak Parti'nin turnusol kâğıdı

Ak Parti'nin turnusol kâğıdıDilek KURBAN / RadikalGelinen yer 'Alevilik bir inanç değildir' yönündeki bildik tavır.Yedi...

A+A-

Ak Parti'nin turnusol kâğıdıAk Parti'nin turnusol kâğıdı

Dilek KURBAN / Radikal

Gelinen yer 'Alevilik bir inanç değildir' yönündeki bildik tavır.

Yedi çalıştay, Ak Parti’nin Alevilerin ne istediğini anlamasına yetmemiş anlaşılan. Alevilerin sorunlarını çözmek için özel olarak görevlendirilmiş bir bakanın bunca mesaisinin ardından dönüp dolaşıp gelinen yer, “Alevilik bir inanç değildir” yönündeki bildik Sünni muhafazakâr tavır.

Bir dernek, sadece cemevi yapmayı amaçladığı için, kapatılmaya çalışılıyor. Dernekler Kanunu’nda böylesi bir amacı veya faaliyeti engelleyen bir hüküm olmamasına rağmen. Bir savcının, sadece İçişleri Bakanlığı talep ettiği için açtığı kapatma davası mahkemece kabul ediliyor. Kapatmaya dayanak teşkil edecek bir yasa bulunmamasına rağmen.

Aynı partinin bakanı

Hükümetin Savunma Bakanı, bir cemevi yaptırma derneğinin açılışında kurdele kesmişken, aynı hükümetin İçişleri Bakanlığı başka bir cemevi yaptırma derneğini kapattırmaya çalışıyor. Ak Parti’nin kendisi daha geçen sene bir savcının açtığı kapatma davasından kıl payı kurtulmuşken, aynı partinin bir bakanı küçük bir derneğin peşine düşüp savcıdan kapatma kararı isteyebiliyor.

Kendi çıkardığı Dernekler Kanunu’ndan medet bulamayan İçişleri Bakanlığı, cemevlerinin ibadethane olup olmadığı konusunda Diyanet’e danışıyor. Ak Parti kökenli cumhurbaşkanının daha geçen yaz Dersim’deki bir cemevinde yapılan ibadete katılmasına rağmen. Alevilerin yedi çalıştay boyunca Faruk Çelik’e cemevlerinin ibadethane olduğunu anlatmalarına rağmen.

Bu kapatma davası, Türkiye’nin hukuk devleti, demokrasi ve laikliğin neresinde olduğunu gösteriyor.

Ak Parti’nin yargıya karşı yürüttüğü demokrasi mücadelesinin de çapını.

Radikal - 24.12.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.