AKP Açılım İçin Yakın Markajda

AKP Açılım İçin Yakın Markajda

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ile GörüştüGeçen günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah...

A+A-

AKP'den Yakın MarkajBaşbakan Yardımcısı Çiçek, Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ile Görüştü

Geçen günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkünde görüşen Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun bugünde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Başbakanlık Merkez binada bir görüşme gerçekleştirdi. Peki kimdir Fermani ALTUN? AKP'nin bu ilgisinin nedeni nedir? Necmettin Erbakan'ın önderliğindeki Fazilet Partisi'nden milletvekili adayı olan Fermani ALTUN'un ismi "adam kaçırtma ve işkence etme iddiası ve oğlunun karıştığı trafik kazasıyla" gündeme gelmişti. Zorunlu din derslerini savunan ve her açıklaması ile siyasal islamcılara arka çıkan Fermani ALTUN, AKP'nin Sözde Alevi Açılımı (!) için tam yerinde bir isim. Alevilerin gerçek temsilcisi Alevi kuruluşlarına 5 yıldır randevu vermeyen AKP'nin "Sözde Alevi Açılımını" kimlerle yapacağıda yavaş yavaş netleşmeye başlıyor.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Ehl-İ Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ile Görüştü

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun ile görüştü.

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Altun, AK Parti'nin Alevi açılımıyla ilgili basında yer alan haberlere atıfta bulunarak, sözkonusu çalışmanın Çiçek'in koordinasyonun yürütüldüğü yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Cemevlerinin ibadethane statüsünde yer alması gibi düzenlemelerin yasal ve Anayasal değişiklik gerektirdiğini ifade eden Altun, bununla ilgili herhangi bir Bakanlar Kurulu kararı olmadığını bildirdi. "Böyle çok ciddi bir açılımın öyle kamuoyuna yansıdığı şekilde kısa sürede yapılacağını zannetmiyorum" diyen Altun, yapılması halinde destek vereceklerini kaydetti. Bakan Çiçek'in de bu konuda hiçbir şeyden haberi olmadığını dile getiren Altun, "Sayın Bakan bu konuda alınmış bir karar, konuşulmuş birşey olmadığını söyledi. Bakanımızın da bizzat bu konuda herhangi bir bilgisi yok. Herhangi bir görev de kendisine verilmiş değil" diye konuştu. Cemevlerinin ibadethane sayılmaması ve sistemin içerisinde cemevlerine yer verilmemesi halinde gelecekte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağını ifade eden Altun, düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte 20 milyon civarında Alevi gencin kendi tarihini, ibadetini öğrenme imkanı bulacağını, bunun toplumsal uzlaşma ve birlik-beraberlik açısından da büyük bir şans olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın Muharrem ayında Alevilerin iftarına katılma kararını da olumlu karşıladığını belirten Altun, "5 yıl zaman geçmesine rağmen birşey yapılmadı.

İnşallah bundan sonra atılacak her adımı destekliyoruz" dedi. Alevilerin yararına atılacak her adımı desteklediklerinin altını çizen Altun, toplumdaki Alevi-Sünni ayrımının ortadan kalkması için herkesin birşeyler yapması gerektiğini vurguladı. Altun, 'Sayın Çiçek'ten somut bir talebiniz oldu mu?' yönündeki bir soru üzerine ise şunları söyledi:

"Bizim somut talebimiz AK Parti'nin biraz daha Alevi kuruluşlara önem vermesi ve görüşme yapmasıdır. 5 yıldan beri sayın Başbakan'ın bir tek Alevi kuruluşuna bir 5 dakika ayırmaması büyük bir eksikliktir. Bu tartışılıyor. Sayın Bakanımız da, bu eksikliğin giderilmesi gerektiği görüşündedir".

İHA - 28 Kasım 2007 Çarşamba

Ehl-İ Beyt Vakfı Başkanı Altun: "Hükümetin Alevilik Açılımını Destekliyoruz"
 
Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, hükümetin alevilikle ilgili olarak basına yansıyan açılımlarını desteklediklerini belirterek, açılımların anayasal ve yasal değişiklikler gerektirdiğini söyledi.

Altun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le Başbakanlık'ta bugün bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Altun, basında alevilikle ilgili olarak bazı açılımların olduğu yönünde haberlerin yer aldığını hatırlattı. 

Altun, açılımla ilgili projenin Bakan Cemil Çiçek'in koordinatörlüğünde yürütüldüğü yönündeki bilgilerin ise yanlış olduğunu ifade etti. Şu ana kadar kendilerine alevilik ile ilgili olarak hazırlanmış bir projenin ulaşmadığını ifade eden Altun, cem evlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, ibadet önderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı içerisine alınması gibi değişikliklerin hem anayasal hem de yasal değişiklikler gerektirdiğini belirtti.

Altun, basın yer alan bilgilerin kapsamlı bir reformu içerdiğini, şu ana kadar da bununla ilgili olarak bir Bakanlar Kurulu kararının olmadığını, bir araştırmanın bulunmadığını, sadece bir milletvekilinin kamuoyuna yansıttığı beyanatların bulunduğunu kaydetti. Basına yansıyan şekilde bir çalışma olması durumunda ilk haberi olacak kuruluşlardan birilerinin kendileri olacağını söyleyen Altun, alevi-sunni kardeşliğini savunan bir vakıf olarak böyle bir çalışmadan şu anda haberlerinin olmadığına anlattı. Altun, kamuoyuna yansıdığı şekilde alevilikle ilgili bir açılımın kısa süre içerisinde yapılacağını tahmin etmediğini belirterek, "Yapılırsa da destekleriz" dedi.

Altun, Bakan Çiçek'in de basın yer alan açılımdan haberinin olmadığını ve kendisine verilmiş bir görevinde bulunmadığını anlattı. Olayın basına çok farklı şekilde yansıdığını hatırlatan Altun, "Basına yansıyan görüşleri kabul ediyoruz. Türkiye'de alevi sorunu ciddi bir şekilde, Dünya'da kamuoyunda hatta Avrupa ülkelerinde tartışılmamaktadır. Binlerce cemevi yapıldı, binlerce ibadethaneler yapıldı. Bunları siz ibadethane saymadığınız zaman, bunlara sistemin içinde yer vermediğiniz zaman daha büyük sorunlarla karşıya karşıya kalırsınız. "dedi.

Altun, basın yer alan açılımların sağlanması durumunda Türkiye'de 20 milyon civarında alevi kesimin çocuklarının kendininin inancını, geçmişini, tarihi ve geleneğini öğrenme imkanının olacağını belirterek, "Toplumsal uzlaşma açısından bir şanstır" dedi.

Alevi din adamlarının yetiştirilmesi yönünde Ehl-i Beyt Vakfı olarak bir projelerinin olduğunu ve yılbaşından sonra cemevlerinde görevli olacak inanç önderlerini yetiştirilmesi için elaman alımına başlayacaklarını anlattı. Altun, kendi vakıfları tarafından alevi enstitüsünün ve alevi akademisinin beş yıldır devam eden çalışma sonrasında kurulacağını anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın muharrem ayı içerisinde iftar programına katılacak olmasını olumlu karşıladığını söyleyen Altun, beş yıl önce Başbakan Erdoğan'ın kendi vakıflarının yaptığı programa katıldığını, burada önemli mesajlar vermesine rağmen ciddi bir adım atılmadığını kaydetti. Her atılan adım destekleyeceklerini vurgulayan Altun, açılımların alevileri sunnileştirme şeklinde yapılan eleştirilere ise katılmadıklarına söyledi. Altun, alevilerin sorunlarıyla ilgili olarak yapılan her adımı destekleyeceklerini belirterek, şöyle dedi: "Anadolu İslam anlayışı ve Türk toplumun ortak değerlerinin yüzde 95'i aynıdır. Burada alevi- sunni ayrışımını değil toplumun içindeki yapay ayrımların ortadan kalkması için bilgisizliğin kalkması için herkesin bir şeyler yapması gerekiyor. Her atılan adımın geleceğimiz için çok yararlı olacağına inanıyoruz. Endişeye kapılmanın gereği yok."

"Bakan Çiçek'ten somut bir talebiniz oldu mu? " yönündeki soruya ise Altun, "AK Parti'nin biraz daha alevi kuruluşlara önem vermesi ve görüşme yapmasıdır. Beş yıldan beri Başbakan Erdoğan, bir tek alevi kuruluşuna beş dakika ayırmaması büyük bir eksikliktir. Bu tartışılıyor yan. Zaten endişe duyanlar ve tepki gösterlenlerde bazı konularda haklıdırlar" dedi.

"Bakan'ın tepkisi ne oldu?" yönündeki soruya ise Altun, Bakan Çiçek'in de bu yönde eksiklerin giderilmesi görüşünde olduğunu söylediğini aktardı.

CHA  - 28 Kasım 2007 Çarşamba

FERMANİ ALTUN KİMDİR?

http://www.milliyet.com.tr/2003/02/27/yasam/yas02.html

http://arsiv.sabah.com.tr/2004/02/15/gnd102.html

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.