AKP Alevi açılımında 'homojen' değil

AKP Alevi açılımında 'homojen' değil

AKP Alevi açılımında 'homojen' değilMeclis kürsüsünde ‘Cemevleri ibadethanedir’ diyen Alevi kökenli AKP milletvekili...

A+A-

AKP Alevi açılımında 'homojen' değilAKP Alevi açılımında 'homojen' değil

Meclis kürsüsünde ‘Cemevleri ibadethanedir’ diyen Alevi kökenli AKP milletvekili Çamuroğlu’na Devlet Bakanı Yazıcıoğlu’ndan tepki geldi: Cemevini ibadethane demek iyi bir başlangıç değil

ANKARA- Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Alevi açılımıyla ilgili gereken çalışmaların yapılmaması nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığı görevinden istifa eden AKP’nin Alevi kökenli milletvekillerinden Reha Çamuroğlu’nun ‘Cemevleri ibadethanedir’ açıklaması katılmadı. Yazıcıoğlu, cemevlerinin Alevi açılımı için iyi bir başlangıç olmadığını savundu.

AKP, 11 Ocak 2008 günü Alevi açılımının ilk adımını bir Muharrem iftarı düzenleyerek atmıştı. AKP’nin Alevi açılımını organize eden, Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’ydu. Muharrem iftarından sonra Alevilere yönelik pek çok düzenlemenin yapılacağı açıklanmıştı. Ancak iftardan altı ay sonra Çamuroğlu, Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak başbakanlık danışmanlığından istifa etmişti. Çamuroğlu Alevi açılımı tartışmalarında kendisine yönelik tepkiler geldiğini ve hükümetin kendisine sahip çıkmadığını anlatmıştı. Ancak kapatma davasının sürdüğü bir dönemde AKP’den istifa etmeyeceğini, “Ben trenden inmiyorum” diyerek açıklamıştı.

‘Politik tartışma dışında olmalı’

AKP hükümetinin Alevi açılımına temkinli yaklaşımını Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Yazıcıoğlu dün bir kez daha ortaya koydu. Yazıcıoğlu bir süredir hükümetin üzerinde çalıştığı Alevi açılımının henüz tartışma boyutunda olduğunu kaydetti. Açılımın başarıyla tamamlanabilmesi için Alevi kesimiyle birlikte hareket etmek gerektiğini kaydeden Yazıcıoğlu, Alevi açılımının politik tartışmaların dışında tutulması gerektiğini vurguladı.

Yazıcıoğlu, Meclis kürsüsünde “Beğenir yahut beğenmezsiniz, itikadınıza uyar yahut uymaz, cemevleri ibadethanedir, cemevlerinde ibadet yapılmaktadır ve bu vatandaşlarımız bizden hizmet beklemektedir” diyen AKP’nin Alevi kökenli vekillerinden Reha Çamuroğlu’na da isim vermeden karşı çıktı. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, “Daha iyi uyum sağlanabilecek ve uzlaşma kurulabilecek noktalara bakmak lazım. Cemevini ibadethane gibi ortaya sunmak iyi bir başlangıç değil. Dolayısıyla daha farklı ve daha ortak noktaları yakalayabileceğimiz yerlerden hareket edersek daha olumlu bir başlangıç olur gibi geliyor bana” dedi.

‘Aleviler homojen değil’

Alevilerin homojen bir yapı oluşturmadığını söyleyen Said Yazıcıoğlu, “Bir teklifte bulunuyorsunuz, bir şey düşünüyorsunuz herkes ayağa kalkıyor. Çünkü farklı algılayışlar var. İyi niyetli bir şey yapmak istiyoruz. Homojen bir yapı yok. O da normal. Ama birlikte, bir araya gelerek uzlaşılabilecek noktaları bulup, ordan hareket edersek önü açılır” diye konuştu.

RİFAT BAŞARAN
RADİKAL - 10 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.