AKP, Alevi köylerine cami yapmayı sürdürüyor

AKP, Alevi köylerine cami yapmayı sürdürüyor

AKP, Alevi köylerine cami yapmayı sürdürüyor  ANKARA - Yerel seçimler öncesi AKP’nin Alevi açılımı kapsamında...

A+A-

AKP, Alevi köylerine cami yapmayı sürdürüyor  AKP, Alevi köylerine cami yapmayı sürdürüyor 

ANKARA - Yerel seçimler öncesi AKP’nin Alevi açılımı kapsamında Amasya’da camisiz Alevi köyü kalmadı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Alevi köylerine cami yaptırılması için muhtarların baskı altına alındığını söyledi.

Yerel seçimler öncesinde Alevi açılımını gündeme getiren AKP Hükümeti, Alevi köylerine cami yapmaya ve imam atamaya devam ediyor. Bu çerçevede Amasya’da camisiz Alevi köyü kalmazken, bazı mezralara imam bile atandı. Bazı köylerde ise Kuran kursları bile açıldı.

Amaç Aleviliği asimile etmek

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şubesi Başkanı Muharrem Erkan Alevi köylerine cami yaptırılması için muhtarların baskı altına alındığını söyledi. “Mülki idare amirleri ‘Köyünüze bir şartla hizmet götürürüz, köyünüze cami yaptırırsanız, yolunuzu asfaltlarız’ diyor. Köylü yol, su, sağlık, altyapı hizmeti alabilmek adına köyüne cami yapıp imam istiyor. Müftülüklerde Alevi köylerinde imamların nasıl davranacağı konusunda kursların düzenlenip eğitim verildiğini duyuyorum. Bunların Aleviliği asimile etmek, yok etmek, ortadan kaldırmak gibi bir amaçlarının olduğu bilinen bir gerçektir” diye konuytu.

Muhtarlar: Talep de camiye giden de yok

Köy muhtarları ve köylüler ise köylerine cami yapılması gibi bir taleplerinin olmadığını, camilere kimsenin gitmediğini belirttiler.

Bayat köyü muhtarı Bayram Sel, “Köyümüzde cami de imam da var. Bayramdan bayrama camiye gidiliyor. Bazı yaşlılar cuma namazlarına gidiyor. Biz ibadetimizi Cemevinde yapıyoruz” dedi.

Beke köyü muhtarı İbrahim Esen, “Şu an camiye giden kimse yok. Niçin yapıldı bilmiyorum” dedi.

Hasabdal köyü muhtarı Yüksel Armut, köylerinde cami olmamasına karşın imam atandığını ifade etti. “Yıllar önce köylü kendi imkânı ile Cemevi yapmıştı. Ben de Cemevine hoparlör taktırdım, imam beş vakit Cemevinden ezan okuyor” dedi.

Karsan köyü muhtarı Mehmet Çoban, yalnızca birkaç yaşlının cuma namazına gittiğini belirtti.

Yeşilöz köyü muhtarı Ali Haydar Öz, köy muhtarlarının cami yapılması konusunda parayla ikna edildiğini belirtti. “Köy muhtarlarını çağırıp ikna ediyorlar. Para veriyorlar, fazla malzeme veriyorlar” diye konuştu.
 
ATILIM - 2 Ocak 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.