AKP Alevileri asimile etmeye çalışıyor

AKP Alevileri asimile etmeye çalışıyor

'AKP Alevileri asimile etmeye çalışıyor' Alevi-Bektaşi Federasyonu, hükümetin 'Alevi açılımı'nı 'Osmanlı'nın...

A+A-

AKP Alevileri asimile etmeye çalışıyor'AKP Alevileri asimile etmeye çalışıyor'

Alevi-Bektaşi Federasyonu, hükümetin 'Alevi açılımı'nı 'Osmanlı'nın yarım bıraktığı asimilasyon hedefini gerçekleştirme çabası' diye niteledi, AKP'li Çamuroğlu'nu da ihanetle itham etti

RADİKAL - ANKARA - AKP'nin Alevi projesini 148 Alevi kuruluşunun temsil edildiği Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF), asimilasyon çabası diye niteledi. ABF'nin hazırladığı açıklamayı dün okuyan merkez yürütme kurulu üyesi Murtaza Demir, şunları kaydetti:

Osmanlı yarım bıraktı: AKP hükümeti Alevileri görmezden gelirken, bir yandan Osmanlı'nın yarım bıraktığı asimilasyon hedefini gerçekleştirmeye çalışmakta, diğer yanda da 'eğer bu asimilasyon hedefi tutmazsa' diyerek kendi uydusunda Alevi kurumsallığı yaratmaya çalışmaktadır. Oluşturulmak istenilen bu hormonlu tasarımdır.

Baskıları durdurun: Hükümet Alevilere olan bakışını bu bütçe çalışmaları sürecinden geçmişteki hasmane davranışını daha da ileriye götürdü. Eşitliği, adaleti, hakkaniyeti yine bozdu, çiğnedi. Gönlümüzü kırdı, varlığımızı inkâr etti ve dünyamızı yıktı. Okulu, eğitimi çocuklarımıza dar etti. Şimdi Alevilerin feryatları yükseliyor, mehzepsel baskı altındayız. Hükümete çağrı yapıyoruz: Bu baskıları durdurun!

Bizimle bir sorununuz mu var?: Bizlerden vergi adı altında tahsil ettiği değerin büyükçe bir dilimini kendi cemaatine bol keseden dağıttı. Sünni İslam'a aktarılan 2 milyar YTL bir PETKİM fiyatıdır. Demek ki Sünni İslam'a her yıl bir PETKİM bedeli kadar bir kaynak aktarılmakta; Alevilere de yok denilmeye devam edilmektedir. Bu hükümet geçmiş hükümetlerin kurumlarımıza ayırdığı sembolik ödenekleri dahi kesmiş, Alevi inkârcılığının örneğini sergilemiştir. AB İlerleme Raporları karşısında sadece Alevilik konusunda direnen Başbakan'ın Alevilerle özel bir sorunu mu vardır?

Çamuroğlu hain: Çıkar uğruna geçmişini inkâr eden kimi adamları satın alarak, milletvekili payesi vererek Alevileri bölmek, amacıyla yapay bir Alevi örgütlenmesi çabası başlattı. Ecdadımız, bu ihanetlerin çok daha kapsamlı, ağır olanlarını yaşadı. AKP zihniyetinin görmesi gereken şudur: Tarihin mezarlığı Alevilere ve Aleviliğe kurulan tuzaklarla ve ihanetlerle dolu. Başbakan eliyle Aleviliğin orjinal biçimi değiştirilerek Sünniliğe benzeyen bir Alevilik yaratılmaktadır. Bunu da bizim içimizden çıkan kişilerle yapıyor. Hükümet bölücülük yaparak Alevi-Sunni çelişkisini derinleştirme çabası ülkenin birliğine zarar vermektedir."

'Maaşlı dede laikliğe aykırı'

Demir, Alevi dedelere maaş bağlama' düşüncesini de eleştirerek "Alevileri de maaşlı memurlar haline getirmek doğru değildir. Bu, laiklik açısından yanlıştır." dedi. Bir diğer MYK üyesi Ali Balkız da 'Erdoğan'ın muharrem ayında iftar yemeklerine katılacağı' iddiasına tepki gösterdi: "Aleviliği Sünniliğe benzetme çabasının bir parçasıdır.

Aleviler böyle şovun içinde olmayacak. Başbakan dilediği yerde, dilediği orucunu top sesleri arasında açabilir ama Aleviler o gün yas tutmaktadır. İmam-hatip lisesi mezunu Başbakan'ın bunu bilmesi gerekir."

25/11/2007 - RADİKAL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.