AKP Alevileri Diyanet'e İstemiyor

AKP Alevileri Diyanet'e İstemiyor

AKP Alevileri Diyanet'e İstemiyor ALEVİ ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞEN BAŞBAKAN YARDIMCISI CEMİL ÇİÇEK: ‘DİYANET İŞLERİ...

A+A-

AKP Alevileri Diyanet'e İstemiyorAKP Alevileri Diyanet'e İstemiyor

ALEVİ ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞEN BAŞBAKAN YARDIMCISI CEMİL ÇİÇEK: ‘DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDE BİR ÇÖZÜME TARAFTAR DEĞİLİZ.’

Yerel seçimler yaklaşırken AKP, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek eliyle Alevilere çengel atmaya çalışırken, Alevileri Diyanet’te istemediğini de net ortaya koydu. Aleviler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını isterken, buna yanaşmayan AKP’nin, Alevileri Diyanet’te istemediği de Bakan Çiçek’in, “Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bir çözüme taraftar değiliz” sözleriyle açığa çıktı.

AKP Hükümeti, Alevi milletvekilleri aracılığıyla başaramadığı Alevileri yakın takibe alma görevini, bu kez Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e verdi. Çiçek, daha önce Su TV’nin sahibi Yalçın Özdemir’i devreye koyarak, Alevi örgüt temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda buluşmak istedi. Ancak Alevi örgüt temsilcileri bu buluşmaya sıcak bakmadı ve buluşma yerinin “resmi bir kurum” olmasını istediler.

Çiçek, AKP’nin Çankaya Belediye Başkan Adayı Bülent Akarcalı’yı da alarak bir heyetle Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nı (HBVAKV) ziyaret etti. Randevulu ziyarette, HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ile yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.

Geçen hafta gerçekleşen bir saatlik ziyarette Özdil, Alevilerin beklentilerini ve taleplerini içeren bir sunum yaptı. Eşit yurttaşlık taleplerine vurgu yapan Özdil, “Hükümet kendi tasarruflarını sağlar, kullanır ama tarafların içinde olmadığı çözüm, çözüm olmuyor. Bu ziyaretinizi bir vesile olarak kabul ediyoruz” dedi.

ÇİÇEK’TEN ‘GEÇ KALINDI’ İTİRAFI

Çiçek de Alevilik ile ilgili ortada çözülmesi gereken bir konu olduğunu kabul ettiklerini söyledi. “Alevilik bazıları tarafından sorun olarak adlandırılıyor. Ortada bir konu olduğu kesin ve konunun çözülmesi gerekiyor. Bu, hükümetten öte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çözmesi gereken bir konu” diyen Çiçek, çözümde geç kalındığı itirafında bulundu. Çiçek, “Bu konuda geç kaldığımız ortada. Bunu isterseniz bir itiraf olarak nitelendirin ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak geç kaldığımız açık” diye konuştu. Ziyaretin bir başlangıç olarak alınmasını isteyen Çiçek, “Aleviliği yeteri kadar bilmediklerini, bu nedenle bilen insanlarla bir araya gelinmesi ve çözüm aranması gerektiğini” ifade etti.

‘İFTAR’ SAVUNMASI

Örgüt temsilcilerinin AKP’nin “Alevi İftarı” düzenlemesini eleştirmeleri üzerine Çiçek, “İftarlar bizim başlattığımız bir şey değil. Konuyu bildiğini kabul ettiğimiz arkadaşlarımız bizi iftara davet ettiler. Siyaseten davet edildik ve iyi niyetle katıldık” savunmasını yaptı. Çiçek, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun’la da görüştüklerini, ama onun bu kesimi ne kadar temsil ettiğini bilmediklerini de sözlerine ekledi. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’la, devlet bakanları Mehmet Aydın ve Said Yazıcıoğlu’nun da katıldığı bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirten Çiçek, İzzettin Doğan’ın temsil durumunu bilmediğini de ifade etti.

‘AKTÖRLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN’ ÖNERİSİ

HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez ise çözümde diyalogdan yana olduklarını söylemekle birlikte, “Alevilik problem değil, biz problem değiliz. Problem başka yerlerde aranmalı” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile oluşturulacak çözümü çözüm olarak görmediklerini belirten Geçmez, Yazıcıoğlu ve Çamuroğlu’nun aracılığıyla gerçekleşecek bir diyalogu kabul etmediklerini dile getirdi. Doğrudan Başbakan Erdoğan ile görüşmek istediklerini de ifade eden Geçmez, “Aktörlerinizi değiştirin” önerisinde bulundu. Devletten beklentilerinin Aleviliği kabul etmeleri olduğunu belirten Geçmez, “Biz mücadelemizi eşit yurttaşlık adına verdik” dedi.

Bakan Çiçek de, “Aleviliğin orada (din dersi müfredatı) Sünni anlayışa göre anlatılması doğru değil, ama nasıl anlatılacak? Bir araya gelinse, gerekirse koordinasyonu biz sağlayalım” önerisinde bulundu. Zorunlu din derslerinin kaldırılması talebine değinmeyen Çiçek’in, Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması talebini de geçiştirdi. Ancak Çiçek’in, “Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bir çözüme biz de taraftar değiliz” sözleri, AKP’nin Alevileri Diyanet’te istemediğini de gösterdi.

ÇAMUROĞLU’NUN ZİYARETİ

Çiçek’ten birkaç gün önce HBVAKV’yi AKP’li Alevi kökenli Milletvekili Repa Çamuroğlu da ziyaret etti. Ziyarette örgüt temsilcilerinin Çamuroğlu’na “Sizin Aleviler nezdinde krediniz bitti, bitirdiniz” dedikleri ve kendisini aracı olarak kabul etmediklerini bildirdikleri öğrenildi. Örgüt temsilcileri, Yazıcıoğlu’nun devrede olduğu bir görüşmeyi de kabul etmediklerini Çamuroğlu’na ilettiler.

YAZICIOĞLU DA KARŞI ÇIKMIŞTI

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, geçtiğimiz haftalarda bir gazetede yaptığı röportajda, Alevilerin Diyanet’te yer almasına karşı çıktı.

Alevilerin Diyanet’teki temsiline sıcak bakmıyorsunuz değil mi” sorusana Yazıcıoğlu’nun cevabı şu oldu: “Asla doğru bulmuyorum. Yani, ondan bir sonuç çıkacağı kanaatinde değilim, o başka tartışmaları da beraberinde getirir. Hiç akla gelmedik, temsil talepleri olabilir. Hanefiler, Safiler, başka tarikatlar da isteyebilir.” Yazıcıoğlu, zorunlu din derslerinin kaldırılmasına da karşı.

Sultan Özer - (Ankara/EVRENSEL) - 23 Mart 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.