AKP anayasasında şeriat var

AKP anayasasında şeriat var

'AKP anayasasında şeriat var'   Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Kadıköy'de düzenlenen mitingde hükümet...

A+A-

AKP anayasasında şeriat var 'AKP anayasasında şeriat var'
  
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Kadıköy'de düzenlenen mitingde hükümet protesto edildi
 
Çok sayıda Alevi örgütünün desteklediği "Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz" mitinginde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kâzım Genç, "Türkiye'nin tek sorunu türbanmış gibi davranıyorlar" dedi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından düzenlenen ve çok sayıda Alevi kuruluşuyla sivil toplum örgütünün desteklediği "Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz" adlı mitingde binlerce kişi AKP'nin "Alevi açılımı" adı altında yürüttüğü "inkâr politikası" nı protesto etti. Kadıköy İskele Meydanı'na sığmayan binlerce kişi "AKP, Alevi halkının üzerinden elini çek" , "Pir Sultan Yolundayız" diye haykırdı. PSAKD Genel Başkanı Kâzım Genç , "AKP 'Sivil anayasa yapacağım' diyor. O anayasada inanç özgürlüğü, eşitlik, kardeşlik yok. Şeriat var, türban var. Toplumsal barışa, halkların kardeşliğine yer vermiyorlar. Türkiye'nin tek sorunu türbanmış gibi davranıyorlar" diye konuştu.

AKP anayasasında şeriat var

Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan binlerce kişi, PSAKD'nin hazırladığı "Öğretine, Özgürlüğüne, Onuruna Sahip Çık" , "2 Temmuz 1993 Sivas-Madımak katliamını unutmadık, unutturmayacağız'' yazılı pankart ve Sıvas katliamında ölenlerin fotoğraflarını taşıyan grubun arkasında kortej oluşturdu. Alevi kuruluşları ve diğer siyasi oluşumlar da "Madımak müze olsun" , "Aleviler üzerindeki baskılara son" , "Cemevi hakkımız engellenemez", "Alevi inancına yönelik baskılara son, Hızırpaşa' lar değil Pir Sultan' lar olacağız", "Zorunlu din dersi kaldırılsın" pankartlarıyla kortejde yer aldı. Yöresel kıyafetli ve başları beyaz yemenili kadın ve çocukların da yer aldığı yürüyüşte Atatürk fotoğrafları, Türk bayrakları da taşınırken "AKP'yi istemiyoruz" , "Sıvas'ın ışığı sönmeyecek" , "Dil, din, ırk ve cinsiyete bakılmaksızın herkese tam hak eşitliği" , "Diyanet İşleri Teşkilatı feshedilsin" , "AKP halka hesap verecek" gibi çok sayıda dövizle AKP hükümetine mesaj verildi.

'Türban dayatılıyor'

Katılımlarla giderek çoğalan kitle, Kadıköy İskele Meydanı'nı doldururken miting saat 12.30 sıralarında "Sıvas Madımak Oteli'nde ölenler ve demokrasi şehitleri için'' saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Genç mitingdeki konuşmasında ''Türkiye'nin tek sorunu türbanmış gibi türbanın dayatıldığını'' vurgulayarak "AKP, 'Sivil anayasa yapacağım' diyor, hazırlamaya çalıştığı anayasada özgürlük, inanç özgürlüğü, eşitlik, kardeşlik yok. Şeriat ve türban var'' dedi.

'Şiddet olayları arttı'

Son süreçte Alevi öğrencilere yönelik olarak okullarda şiddet olaylarının arttığını da anımsatan Genç, "Zorunlu din dersleri kalkmadıkça, Diyanet İşleri kaldırılmadıkça bu ülke gerçek anlamda laik olamaz" diye konuştu. Genç, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu' nun önderliğinde Bilkent Otel'de 11 Ocak'ta muharrem ayı nedeniyle düzenlenen iftar yemeğine de değinerek "AKP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'ni, Alevi örgütlerini muhatap almıyor, naylon federasyonlar yaratıyor. Kendi Alevi derneklerini yaratmak istiyor. AKP'nin istediği gibi bir Alevi olmayacağız. Pir Sultan duruşu sergileyerek AKP'nin iftarına katılmadık" diye konuştu.

'Türkiye laik olacak'

AKP'nin Alevilere yönelik tek bir politıkası olduğunu belirterek "Bu da inkâr et, yok et, asimile et ve bitir politikası. Bitecek miyiz" diye soran Genç şöyle devam etti: "Yasal olarak kabul edilse de edilmese de cemevleri bizim ibadethanelerimizdir. Biz Alevi Diyaneti istemiyoruz. Laik devlette böyle bir kurum olmaz. Türkiye laik değil, ama laik olacak. Eğer Türkiye laik olsaydı Maraş'lar, Madımak'lar, zorunlu din dersleri olmazdı."

Genç, "AKP kardeşlikten, toplumsal barıştan bahsediyor. Bir tek sorum var: Bunu nasıl sağlayacaksınız? Toplumla yüzleşmeden, Maraş ve Madımak katliamlarıyla, Hayata Dönüş operasyonuyla, Ulucanlar'la, Dink suikastıyla yüzleşmeden kardeşliği, dostluğu ve toplumsal barışı sağlayamazsınız" dedi.

Geniş katılım

Mitinge Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubeleri, çok sayıda Alevi örgütü, CHP, DSP, SHP, ÖDP, TKP, DTP, EMEP gibi siyasi partilerin yanı sıra DİSK'e bağlı sendikalar, 78'liler Vakfı, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Halkevleri, Demokratik Haklar Platformu (DHP), Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Alevi Gençlik Platformu (AGEP), Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC), Devrimci Mücadelede Emekliler, Mücadele Birliği Platformu, Toplumsal Özgürlük Platformu gibi sivil toplum örgütleri kitlesel geniş katılımla destek verdi.

Sloganlar

Mitingde binlerce kişi tepkilerini "Türban sorunu AKP'nin oyunu", "Şeriat, Diyanet, bu ne rezalet", " Tayyip türbanı Bahçeli' ye tak", "Dün Maraş'ta, bugün Sıvas'ta, her gün faşizme karşı savaşta", "Alevi kültürü yasaklanamaz", "Madımak Oteli müze olacak", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm", "İnançlara özgürlük, kahrolsun faşist diktatörlük", "Ortak düşman Amerika'dır", "Halkız, haklıyız, kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" gibi sloganlarla haykırdı. Miting Hasan Sağlam , Erdal Bayrakoğlu , Tolga Sağ ve Grup Vardiya' nın konserleriyle sona erdi.

Cumhuriyet - 04 Şubat 2008

'Öğretimize, özgürlüğümüze, onurumuza sahip çıkıyoruz'

Özgür Radyo/ (Kayıtlı)-AKP hükümetinin Alevi açılımında “kendi Alevilerini yaratmak vardır” diyerek tepki gösteren Alevi örgütleri, Kadıköy'de miting düzenledi. On bine yakın kişini katıldığı miting, konuşmaların ardından verilen müzik dinletisiyle sona erdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda alevi örgütü düzenlediği "Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz", mitingi Kadıköy Tepe Nautilus önünde başladı. "Zorunlu din dersi kaldırılsın, Diyanet İşleri kaldırılsın, Cem evleri ibadethane olarak kabul edilsin, Sivas, Çorum, Maraş katliamlarının sorumluları yargılansın" talepleriyle Kadıköy iskele meydanına yürüyen Alevi örgütleri, türban düzenlemesine de tepki gösterdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği "Sivas katliamını unutmadık" yazılı pankart ve katliamda hayatını kaybedenlerin resimlerini taşıdı. Mitinge PSA'nın yanısıra Tunceli Dernekleri Federasyonu, Halkevleri, ESP, HÖC ve TKP'nin de aralarında yer aldığı çok sayıda kurum katıldı.

Mitinge katılan ESP' "Alevi inancına yönelik baskılara son, Hızırpaşalar değil Pir Siutanlar olacağız" yazılı pankartala katılırken, Liseli Öğreci Birliği'de "Zorunlu din dersi kaldırılsın" pankartıyla alevi öğrencilerin talebini alana taşıdı.

Kitle arama noktalarından geçirilerek miting meydanına alındı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingde bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği genel başkanı Av. Kazım Genç, 11 Ocak'ta, AKP'li Reha Çamuroğlu'nun Muharrem ayı dolayısıyla organize ettiği ve başbakan Erdoğan'ın da katıldığı Alevi iftarını hatırlatarak, 'AKP Alevi örgütlerini muatap almıyor, naylon federasyonlar yaratıyor. AKP TÜRK-İŞ'den sonra kendi Alevi derneklerini yaratmak istiyor. AKP'nin istediği gibi bir Alevi olmayacağız. Pir Sultan duruşu sergileyerek AKP'nin iftarını katılmadık.' dedi. AKP'nin sivil anayasa tartışmalarına da değinen Genç, 'O anayasada inanç özgürlüğü yok, kardeşlik, barış yok. Sadece türban ve şeriat var' dedi.

Son süreçte Alevi öğrencilere yönelik okullarda şiddet olaylarının arttığını da hatırlatan Genç, 'Zorunlu din dersleri kalkmadıkça, Diyanet işleri kaldırılmadıkça bu ülke gerçek anlamda laik olamaz' dedi.

***  AKP'li Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu, muharrem ayı dolayısıyla 11 Ocak'ta bazı Alevi derneklerine iftar yemeği vermişti. Ancak Başbakanın Erdoğan'ın da katıldığı bu iftara 297 Alevi örgütünden sadece 7'si katılmıştı. Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevilerin taleplerini dikkate almadığı ve Alevileri sünnileştirmek olarak değerlendirdikleri bu iftar yemeğine katılmamış, ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin çağrısıyla bu mitingi düzenleme kararı almışlardı.

***  Mitingde Sivas, Çorum ve Maraş katliamlarına yönelik tepkiler sık sık dile getirildi. Sloganlarla sorumluların yargılanması istendi.

***  Bu arada, yürüyüşe pankartlarıyla katılmak isteyen CHP'ye bazı gruplar izin vermedi. CHP yöneticileri de kendilerini hedef alan slogan ve pankartlar nedeniyle yürüyüşten ayrıldı. Bir grup CHP'li sadece alanda CHP bayrakları açtı.

ÖZGÜR RADYO - 03 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.