AKP Bahadın'a göz dikti

AKP Bahadın'a göz dikti

AKP Bahadın'a göz dikti Yerel seçimler yaklaşırken, Alevi köylerinin ağırlıkta olduğu Yozgat’ın Bahadın Belediyesi’nde...

A+A-

AKP Bahadın'a göz dikti AKP Bahadın'a göz dikti

Yerel seçimler yaklaşırken, Alevi köylerinin ağırlıkta olduğu Yozgat’ın Bahadın Belediyesi’nde de seçmen kütüklerinin silinmesi, AKP’nin Bahadın’ı almak için Alevi bir aday göstermesi tartışmaları ve karşılıklı suçlamaları beraberinde getirdi.

Bahadın Dernekleri Sözcüsü Durak Koçak, Bahadın’ın Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı, beş bin nüfuslu bir belediye olduğunu ve Alevilerin ikamet ettiğini bildirdi. 1968 yılından beri belediye olan Bahadın’ın yerli halkının büyük çoğunluğunun Ankara ve Almanya’da yaşadığını, ancak ‘köy’leriyle ilişkilerini dernekleri vasıtasıyla sürdürdüklerini dile getiren Koçak, 2004 yılında yerel seçimleri ÖDP’nin adayının kazandığını, o tarihten itibaren de Yozgat ve Sorgun’da AKP’lilerin, “Bahadın’da AKP bayrağı dalgalanacak” sözü verdiklerini anlattı. Öncelikle çevredeki özellikle Sünni köylerin Bahadın’a mahalle yapılmasının sağlandığını, ancak bunun 2004’te seçim kazanmaya yetmediğini vurgulayan Koçak, “Bu nedenle 2007 genel seçimlerinde Bahadın nüfusuna kayıtlı seçmenlerin oy kullanmasına engel oldular. Seçmen listelerinde ‘kaydı donduruldu’ ibareleri yer aldı. İtirazlar edildi, 2009 yerel seçimleri için çıkan listeye göre AKP’nin Bahadın’da kazanma şansı hiç yok” dedi.

1096 seçmen kayıp!

Bunu gören AKP’nin harekete geçtiğini ve listelerin yeniden hazırlandığını, 1096 seçmenin kaydının silindiğini ifade eden Koçak, “Halk üzerinde baskı kurmak için jandarma gelip Bahadın’a karargah kuruyor, adına ‘yerinde tespit’ diyorlar. AKP yandaşları oturup seçmen belirliyorlar. Bu bizden kalsın, bu bizden değil silinsin” diye konuştu.

Seçmen kütüklerinden 1096 seçmenin, İlçe Seçim Kurulu’nun reddetmesine ve “listeler aynen kalacak” kararına rağmen kütükten silindiğini belirten Koçak, Sorgun kaymakamının, ‘idari yetkimi kullandım’ dediğini de iddia etti.

Adaylar belirlendi

Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç ise suçlamalarını kabul etmeyerek, “Benim bu konuda takdir yetkim olamaz” savunmasını yaptı. Seçmen listelerine sürekli itirazların geldiğini belirten Kılıç, bir yıldır Sorgun’da görev yaptığını, Bahadın’ın Alevi vatandaşların ağırlıkta olduğu bir belde olduğunu ama son dönemde 3-4 Sünni köyün de Bahadın’a mahalle olarak bağlandığını anlatarak, “Sıkıntı biraz da buradan geliyor” dedi.

AKP’nin belediyeyi almak için el attığı Bahadın’da şimdi üç ayrı başkan adayının yarışması bekleniyor. AKP, DSP’den eski belediye başkanı olup, şimdi CHP’ye geçtiği ileri sürülen, Alevi kökenli Güneş Akçay’ı aday gösterirken, halen belediye başkanlığını yürüten ÖDP’li Şimşek Türken de CHP’ye geçerek, yeniden aday oldu. CHP dışında kalan sol ve sosyal demokrat kesimlerin ise Dilaver Özcan’ın aday olmasında birleştiği konuşuluyor.

Ankara/EVRENSEL 30.12.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.