AKP çalıştayı sulandırıyor

AKP çalıştayı sulandırıyor

AKP çalıştayı sulandırıyor Hükümetin başlattığı “Alevi çalıştayları”nın son toplantısına çağrılmayanların...

A+A-

AKP çalıştayı sulandırıyor AKP çalıştayı sulandırıyor

Hükümetin başlattığı “Alevi çalıştayları”nın son toplantısına çağrılmayanların tepkisi sürüyor. Çalıştaya katılan Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Madımak Oteli’nin bir Alevi sorunu olarak ele alınmasını doğru bulmadığını söyledi. Karacaahmet Sultan Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Muharrem Ercan da “Kimse dışarıdaki çığırtkanlara inanmasın” dedi.

Madımak’ta hem Alevilerin hem de Sünnilerin yaşamını yitirdiğini belirten Doğan, “Madımak Oteli’nin yalnız Alevilerin sorunu olarak ele alınması yanlış bir yaklaşımdır ve Alevi-Sünni ayrışmasını ortaya atmak, varsa derinleştirmek için başvurulan bir yöntemdir” değerlendirmesinde bulundu. Karacaahmet Sultan Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği Başkanı Ercan da çalıştayın başarıyla devam ettiğini belirtti.

Çalıştay’a davet edilmeyenlerden bazılarının tepkileri ise şöyle:

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay: 6. çalıştayda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın anayasanın öngördüğü biçimde laik çerçevede yeniden yapılandırılmasının gerektiğini ifade ettim. Öyle anlaşılıyor ki, bu görüşlerim çalıştayın ulaşmak istediği amaca temelden aykırı düşmektedir. Bu nedenle 7. Çalıştay’a davet edilmedim.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Alevilerin ibadethanesinin neresi olduğu konusunda hiçbir şekilde Alevilere dünyalar kadar uzak olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın söz söylemesi, fetva vermesi kabul edilemez. Dün, şeyhülislam fetvalarıyla hakkında katliam hükümleri verilen Aleviler ve inançları, ibadet merkezleri, bugün Diyanet fetvalarıyla yok sayılmakta, Sünnileşmeye zorlanmaktadırlar.

AKP Aleviliği Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine, ilahiyatçılara sorarak ‘Türk-İslam sentezi’ mantığına göre bir Alevilik kurgulamaya çalıştı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: Çalıştaylar Alevileri kontrol altına alarak yavaş yavaş Sünnileştirme çabasıdır. Bu çalıştaylara Alevilikle alakası olmayan, hatta Alevilerin katliamında sanık olarak yargılanmış kişiler ve Alevilerin asimilasyonu için uğraş veren kişiler çağrılmıştır. AKP samimiyetle bu sorunu çözmek istiyorsa, 3-4 Haziran tarihinde 35 Alevi temsilcisinin sunduğu ortak önerileri yerine getirmelidir. 1. Alevi Çalıştayı’nda sorunun tespiti ve çözümüne yönelik önerilerini sunduk ancak hükümetin bir adım atmadı. Bu çalıştaya 35 Alevi temsilcisiyle birlikte katıldık.

Cumhuriyet - 30 Ocak 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.