AKP den Alevi turları

AKP den Alevi turları

AKP'den Alevi turlarıAKP'li Reha Çamuroğlu, ayrım yapılmadan bütün Alevi örgütleriyle görüşüleceğini, cemevlerinin...

A+A-

AKP'den Alevi turlarıAKP'den Alevi turları

AKP'li Reha Çamuroğlu, ayrım yapılmadan bütün Alevi örgütleriyle görüşüleceğini, cemevlerinin ibadethane kapsamına alınması için yasal düzenleme yapılacağını söyledi

AKP, yoğun tartışmalara neden olan Muharrem orucu iftarının ardından Alevi örgütleriyle görüşme turuna çıkıyor. AKP'nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, "Başbakan İspanya'dan döndükten sonra Alevi örgütleriyle görüşmelere başlayacağız" dedi.

Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane kapsamına alınması konusunda yasal düzenlemeler gerçekleştirileceğini belirtti.

Milliyet'e açıklama yapan Çamuroğlu, iftarın Alevi kesimle diyaloğun bir başlangıcı olduğunu, olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda Başbakan Erdoğan'ın İspanya'ya gitmeden önce yaptığı açıklamaya dikkat çeken Çamuroğlu, şöyle dedi:

'Ayrım gözetmeyeceğiz'

"Başbakan bu işin yemekle kalmayacağını net şekilde ortaya koydu. Yargının kararına rağmen, bu işten dönmeyeceğinin işaretini verdi. Başbakan 'yargı kararıdır' deyip kenara çekilebilirdi. Ama yapmadı. Yasal düzenlemelerle bu engelin üstesinden gelinebileceğini belirtti."

Çamuroğlu, Alevi örgütleriyle "Sen şusun, busun" demeden, ayırım gözetmeden, dışlamadan görüşeceklerini, yapılması gereken düzenlemelere ilişkin görüşlerini alacaklarını ve kendilerine bir yol haritası belirleyeceklerini söyledi.

Çamuroğlu, Başbakan'a sunduğu Alevi açılım planının, yasal düzenlemelerin yer aldığı "orta vade" bölümüne geçtiklerini kaydetti. Orta vadede cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, elektrik, su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması düzenlemeleri yer alıyor. Başbakanlık veya bir devlet bakanlığı bünyesinde Alevileri temsil eden kurumsal yapının oluşumu konusu ise planın "uzun vade" bölümünde sıralanıyor.

Erdoğan topu taca atıyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, Başbakan Erdoğan'ın "Alevilerin taleplerine ilişkin bana ulaşmış bir şey yok" sözlerine tepki gösterdi. Genç, Sultanbeyli'de kendi arsaları üzerine yapmak istedikleri cemevine bizzat AKP'li belediyenin izin vermediğini hatırlattı.

Ankara'nın Çankaya ilçesinde cemevi için arsa tahsisi başvurularının da Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda Çankaya Kaymakamlığı tarafından reddedildiğini söyleyen Kazım Genç, "Bizim kamu yöneticilerine verdiğimiz dilekçeler, devlete verilmiş dilekçelerdir. Taleplerimiz her seferinde reddedildi" dedi.

ÖNDER YILMAZ Ankara
MİLLİYET - 15 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.