AKP Erzak Dağıtımına Başladı

AKP Erzak Dağıtımına Başladı

Müsaitseniz oy istiyoruz Başbakan Erdoğan’ın, yerel seçimler için verdiği “CHP’nin kalelerini alın” talimatıyla...

A+A-

AKP Erzak Dağıtımına BaşladıMüsaitseniz oy istiyoruz

Başbakan Erdoğan’ın, yerel seçimler için verdiği “CHP’nin kalelerini alın” talimatıyla AKP’li ilçe teşkilatları harekete geçti. İlçeleri eğitim ve gelir düzeylerine göre mahalle mahalle ayıran AKP, varoşlara ayrı, sosyetik kesimlere ayrı metodlarla ulaşmaya çalışıyor. Varoşlara erzak paketleri ile gidilirken lüks sitelerin kapısı ise, çikolata ve çiçekle çalınıyor. AKŞAM, AKP’nin seçim çalışmalarına katılarak yakından izledi.

İLK DURAK KADIKÖY

İlk durağımız 15 yıldır CHP’nin kimseye kaptırmadığı Kadıköy. Kadıköy’de kazanmak için Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen’i görevlendiren AKP, çalışmalarını uzun süredir sürdürüyor. AKP Kadıköy İlçe Başkanı Muharrem Ödemiş ile birlikte elde erzak fakir ailelerin kapısını çaldık. İçinde pirinçten şekere, yağdan kahvaltılık malzemenin yer aldığı paketi aileye teslim ettikten sonra, sıra geliyor ailenin lisede okuyan çocuğuna psikolojik destek sağlamaya.

PSİKOLOJİK DESTEK

Ödemiş’in AKP’li kadınlarla birlikte ziyaret ettiği Acıbadem’deki evde 14 yıldır yatağa bağımlı yaşayan bir de hasta var. AKP’nin daha önce de kendilerine kömür yardımı yaptığını anlatan ev sahibi İETT çalışanı Sedat Büyükkıran, “AKP her zaman yanımızda. Daha önce de eşimin tedavisini yaptırdılar” diyerek çalışmaların geçmişini anlatıyor. Büyükkıran’ın “Eşimin hastalığı lisede okuyan oğlumun psikolojisi bozuldu ve intihara kalkıştı” demesi üzerine yetkililerden Nimet Kirişçi, hemen liseli genç için psikolojik destek sözü veriyor. Öğreniyoruz ki, geçmişte liseli genç için eğitim bursu ve servis hizmeti sağlanmış.

EVLİ ÇİFTLERE GECE

AKP Kadıköy İlçe Başkanı Muharrem Ödemiş, her mahalle için farklı metotlar uyguladıklarını belirterek, çalışmalarını ve bir yılın programını şöyle anlatıyor:

“Ev ziyaretleri, esnaf ziyaretleri yapıyoruz. Aşağı mahallelere daha farklı metotlar uyguluyoruz. Fikir toplantıları ve kültür sanat etkinlikleriyle yoğun çalışacağız. Geçtiğimiz yıllarda evlilikte 35. yılını dolduran çiftler için düzenlediğimiz geceleri sürdüreceğiz. ‘Kadıköy Toplantıları’ dizi programı başlatacağız. 31 Ocak’ta Büyük Kulüp’te bu programımıza başladı. Bu toplantılar 75 kişilik olacak. Konusunda uzman kişiler konuşmacı olarak katılacak. İlk konuğumuz Kültür Bakanı Ertuğrul Günay.” Kadıköy’de seçim çalışmaları bununla da sınırlı değil. İlçedeki 2 bin sivil toplum kuruluşundan en aktif olan 200 örgüt belirlenmiş, her hafta en az iki örgütle toplantı yapılıyor. Ayrıca halk gününde vatandaşların talepleri dinleniyor.

SİTELERDE SORUN VAR

Bakırköy Basınköy’de oylarının arttığını belirten Gürcan, Ataköy, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Zuhuratbaba bölgelerinde ise, zayıf olduklarını belirtiyor. Gürcan, “Teşkilatımız kahvehanede, çarşıda, pazarda halka kolay ulaşıyor. Ama Ataköy’de oturan insana ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Sitelere çat kapı gidemiyoruz. Site yönetimleri, bazen ideolojik davranarak engellemeye çalışıyor. Arkadaşlarımızın çevrelerinden yararlanıyoruz” diye cevaplıyor. Gürcan ekliyor: “Şubat ayında hayata geçireceğimiz projemizle, cenaze evlerimizde yemek pişmediği için ilk günü bu evleri ziyaret edip, hem acılarına ortak olmak hem de komşuluğu hatırlacağız. Yine bu ziyaretimizle acılı eve, yemek de götürüceğiz.”

Sıradaki lüks evler

İkinci durağımız ise CHP’nin İstanbul’daki bir diğer kalesi Bakırköy. AKP’liler, gelir düzeyinin yüksek olduğu lüks sitelerin kapısını ise ellerinde çikolata ve çiçeklerle çalıyor. Bir kutu çikolata yaptıran, yanına Teşkilattan Sorumlu Yardımcısı Hasan Kaptan’ını alan, AKP Bakırköy İlçe Başkanı Mahmut Gürcan ile birlikte konutların 500 bin euroya satıldığı Ataköy Konakları’ndayız. Görüş farklılığı nedeniyle girmekte zorlandıkları lüks siteleri girmenin yolunu da bulmuşlar. AKP’liler, buralardaki ev ziyaretlerini, lüks sitede oturan AKP’li üyelerinin evlerine komşularını toplaması ile gerçekleştiriyor.

Kadınların rahatlığı avantaj

AKP ilçe başkanları yanına teşkilatının kadın kolları başkan ya da üyelerini de alarak ev ziyaretlerini yaparken, kadınların daha girişimci, rahat olmaları nedeniyle ev sohbetlerin daha kolay gerçekleştiğinin altını çiziyor. AKP, sağlık, tedavi gibi sorunları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmaları ve imkanlarından da yararlanarak çözerken, hükümetin çözümünü gerektiren konuları da Ankara’ya iletilmek üzere il başkanlığına havale ediyor.

Sorun hemen çözülüyor

İkinci durağımız yine Kadıköy’ün arka semtlerinde derme çatma bir baraka. Geçimini mendil satarak sağlayan 56 yaşındaki ev sahibi Gülbahar Yıldırım, ellerinde erzak paketleri olan AKP’lileri kapıda karşılıyor. Yıldırım’ın elektriğin bile olmadığı evinde yaşam koşullarını gören AKP Acıbadem Mahalle Sorumlusu Bengü Ateren, AYEDAŞ ile konuşup hemen elektriği bağlatma sözü veriyor.

Lüks yerlerde şikâyetler farklı

AKP’li işkadını Emine Dirican’ın evinde yapılan sohbet toplantısı da bu yöntemle gerçekleşiyor. Güvenlik siteye girerken “Emine Dirican’ı ziyarete geldik” diyerek içeri giren AKP’liler, Dirican’ın evinde 15 komşusunu hazır buluyor. Sohbet toplantısı, ressam, doktor, eğitimci, işkadını gibi eğitim düzeyi yüksek kadınlarla gerçekleşti. Kendisini tanıtarak sohbete başlayan Gürcan, daha sonra kadınların isteklerini ve sorunlarını dinledi. Lüks semtlerde karşılaşılan talepler de haliyle farklı oluyor. Kadınlar Gürcan’dan spor alanlarının arttırılması ve çevre için çöplerin ayrıştırılması gibi taleplerde bulunuyor. Kadınların başlarının zorla kapatılmaya çalışıldığını söyleyen insanlar bile çıkıyor bu ziyaretlerde.

900 belediye seçimde yok

Nüfusları 2 binin aklında olan belediyelerin kapanması başta olmak üzere yerel yönetimlerin yapısını değiştirecek olan birçok düzenlemenin bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor. CHP’nin güçlü olduğu Çankaya, Kadıköy gibi ilçelerin de bölünmesini öngören düzenleme için, AKP Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi başkanlığında bir heyet oluşturuldu. Yapılacak değişiklikler 2009ídaki yerel seçimleri de etkileyeceği için AKP tasarının bir an evvel yasalaşmasını istiyor.

Seçimin seyri değişecek

Başta İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde seçimlerin seyrini değiştirecek olan değişikliğe göre nüfusları 2 binin altında olan 869 belediyenin yanı sıra 30 ilk kademe belediyesi kapatılacak. Böylece 3 bin 215 olan belediye sayısı 2 bin 216íya düşecek. İstanbul’da Arnavutköy ve Esenyurt’un belde belediyeleri, nüfusları yoğun olduğu için ayrı ayrı ilçe belediyesi statüsüne kavuşturulacak. Daha az nüfusa sahip Sarıgazi ve Samandıra belde belediyelerinin ise tek çatı altında birleştirilerek ilçe belediyesine çevrilmesi planlanıyor. Aynı çerçevede Ankara’da da, Pursaklar ve Sarayköy beldeleri birleştirilerek ilçe belediyesine dönüştürülecek. Taslakta, Denizli gibi kimi kentlerin de büyükşehir belediyesine çevrilmesi planlandı. Büyükşehir içinde birbirine yakın mesafede olan belde belediyeleri “ilçe belediyeleri” kapsamında birleştirilecek. AKP, belde niteliğinde olduğu için kaymakamı da olmayan bu tür belediyelerde imkanların yetersizliği nedeniyle hizmet kalitesinin düştüğünü savunuyor.

AVRUPA’DA BÖYLE DEĞİL

AKP’nin projesine belediyeleri lağvetmeye çalışması eleştirisi de yapılıyor. Eleştirilerin dayandırıldığı istatistiklerse oldukça çarpıcı. Türkiye’de yaklaşık 21 bin 850 kişiye bir belediye düşerken Fransa’da bin 700, İtalya’da 7 bin 300, İspanya’da yaklaşık 6 bin 800 kişiye bir belediye düşüyor. İran’da da 77 bin 700 kişiye bir belediye düşüyor.

Nebahat KOÇ / İSTANBUL 
AKŞAM - 04 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.