AKP hükümetinin Alevi planı

AKP hükümetinin Alevi planı

 AKP hükümetinin Alevi planıAlevi toplumunu yanına çekmek için hükümete yakın yeni federasyon kurulacak, dedelere maaş bağlanacakAlevilere yönelik sözde...

A+A-

 AKP hükümetinin Alevi planı

AKP hükümetinin Alevi planı

Alevi toplumunu yanına çekmek için hükümete yakın yeni federasyon kurulacak, dedelere maaş bağlanacak

Alevilere yönelik sözde "açılımını" Alevi örgütlerinin protesto ettiği iftar yemeğiyle başlatan AKP iktidarı, önümüzdeki dönemde Alevi enstitüleri aracılığıyla kendi dedelerini yetiştirecek. İktidar, kendisine muhalif olan Alevi Bektaşi Federasyonu'na alternatif bir örgüt kuracak.

 Hükümet Alternatif Örgüt Kuracak

Alevilere yönelik sözde "açılımını" Alevi örgütlerinin protesto ettiği iftar yemeğiyle başlatan AKP iktidarı, önümüzdeki dönemde Alevi enstitüleri aracılığıyla kendi dedelerini yetiştirecek. İktidar, kendisine muhalif olan Alevi Bektaşi Federasyonu'na alternatif bir örgüt kuracak.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Alevi toplumunu yanına çekebilmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da katılımıyla iftar yemeği düzenleyen AKP iktidarı, önümüzdeki dönemde bu kesime yönelik yeni adımlar atacak. Alevi Bektaşi Federasyonu'na alternatif yeni bir federasyon kurulması yönündeki çalışmalar sürerken Alevi dedelerini yetiştirmek üzere enstitüler açılacak. Buralardan yetişen dedelere maaş bağlanacak.

Alevilerin kutsal Muharrem Orucu'nu siyasi amaçla kullanan AKP iktidarı, bu kesimi yanına çekebilmek için yeni bir eylem planı devreye sokacak. Hükümet bu çerçevede, önceliği kendisine yakın Alevi dedeleri yetiştirmeye verecek. Bunun için Alevi Enstitüleri kurulacak. Enstitülerin temel amacı Alevi dedelerini yetiştirmek olacak. Enstitülerin ilki Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Tekke köyünde Abdal Musa Vakfı öncülüğünde yaşama geçirilecek. Enstitü için arsa tahsislerinin yapıldığı öğrenildi. Enstitü, Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı olarak hizmet verecek. Akademisyenlerin ders vereceği enstitüde, Aleviliğin kökeni, tarihsel gelişimi, Türkiye'de ve dünyada Alevilik, Aleviliğin kolları, Alevi ve İslamiyet, dedelik makamı gibi konularda öğrenciler eğitilecek.

Cumhurbaşkanı da el attı

AKP iktidarı Alevilere yönelik planlarını yaşama geçirirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'den de destek görecek. Antalya'da kurulacak olan Alevi enstitüsünü himayesine alan Gül, bu konuda yapılacak çalışmaları yakından izleyecek.

Proje çerçevesinde Başbakanlık bünyesinde yeni bir genel müdürlük kurulması tartışılıyor. Genel müdürlük bünyesinde cemevleri ve enstitüler açılacak. Buralarda dede, zakir ve hizmetliler, devlet memuru olarak çalışacak. Genel müdürlük bünyesinde Türkiye çapında cemevleri kurulacak. Bu cemevlerinde en az birer dede, zakir ve hizmetli görev yapacak. Gereksinim duyulması durumunda bu sayı daha da arttırılacak. Buralarda görev yapacak tüm kişiler devlet memuru olacak. Cemevlerinin kurulacağı yerleri, camilerde olduğu gibi belediyeler tahsis edecek. AKP iktidarı, tüm bu çalışmaları aralarında Alevi dedelerinin de bulunduğu 40 kişilik bir komisyon eşliğinde yaşama geçirecek.

Hükümet ayrıca kendisine muhalif olan ve 22 Temmuz seçimleri öncesinde AKP'ye oy verilmemesi yönünde çağrı yapan Alevi Bektaşi Federasyonu ile Cem Vakfı'nı da "izole etmeye" hazırlanıyor. Bu çerçevede, iki kuruluştan çeşitli nedenlerle uzaklaştırılan bazı kişiler tarafından kurulan küçük Alevi derneklerinin katılımıyla yeni bir federasyon oluşturulacak. Yeni federasyonla ilgili son çalışmanın önümüzdeki günlerde İstanbul'da yapılması planlanıyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, siyasi iktidarların geçmişte de Alevilere yönelik açılım söylemleri ortaya koyduğunu ancak bir sonuç alınamadığını anımsattı. AKP iktidarının gerçek bir açılım için Alevilerle sağlıklı bir diyalog kurması gerektiğini vurgulayan Eser, buna karşın iktidarın bu konuda ciddi bir iradeye ve politikaya sahip olmadığını ifade etti.

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da Alevi gerçeğini 5 yıldır reddeden AKP hükümetinin bu kez de Alevisiz bir Alevi açılımı peşine düştüğünü belirterek "Alevilere yönelik inkâr politikalarıyla sonuç alamayan AKP iktidarı bu kez bünyesine kattığı devşirme Aleviler eliyle Alevilerin inançsal, kültürel, siyasal değerlerinin çürütülmesi, aşındırılması yönünde sözde Alevi açılımı adı altında bir plan ortaya koymuş bulunmaktadır" dedi.

Cumhuriyet - 12 Ocak 2008

Parayı işadamlarına ödettiler

Erdoğan'ın da katıldığı Bilkent Otel'deki iftar için Alevi işadamlarından 40 bin YTL toplandı

AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu 'nun girişimiyle dün akşam Ankara'da Bilkent Oteli'nde Başbakan Erdoğan ile Alevilerin buluşması amacıyla düzenlenen iftar yemeğinin 40 bin YTL'lik bedeli ev sahibi konumundaki Abdal Musa Vakfı tarafından değil Alevi işadamlarından toplanan paralarla ödendi.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu 'nun önceki gün düzenlediği basın toplantısında da belirttiği gibi Abdal Musa Vakfı'nın Antalya Elmalı Tekke köyünde bir Elma bahçesi, bir park ve üç parça arsasından başka malvarlığı bulunmuyor. Vakfın, bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gelir-gider tablosu da vermediği görülüyor. Nakdi bir varlığı olmayan Abdal Musa Vakfı, iftar yemeğinin finansmanı için vakıf kurucu üyelerinden Flokser Şirketi'nin sahibi Rafet Tükek 'in girişimiyle İstanbul'da bir yemek düzenledi. Yemeğe holding ve büyük şirket sahibi Alevi işadamları davet edildi.

İşadamlarından katkı payı

Bu yemekte Alevilerin sorunlarının çözümü için Başbakan'la bir yemek yenileceği ve bu yemeğin giderleri için paraya ihtiyaç olduğu söylenerek işadamlarından katkı yapması istendi. İşadamları Rafet Tükek'in isteği üzerinde vakfa bağışta bulundular. Ancak daha sonra iftar yemeğiyle ilgili Abdal Musa Vakfı ile Aleviler arasındaki gerginlik nedeniyle bağışta bulunan işadamları üzüntülerini belirttiler. Yemeği finanse etmiş görünen işadamlarının büyük bir kısmı dün akşamki iftara davetli olmasına karşın katılmadılar.

Abdal Musa Vakfı, üç yıl önce Cem Vakfı tarafından Abdal Musa törenlerine müdahil olmak amacıyla kurduruldu. O tarihte Cem Vakfı yönetiminde bulunan Bayram Kaya , Ertuğrul Aslan ile Tükek ailesinden Rafet, Rasim , Yasin ve Karip Tükek tarafından kuruldu. Kuruluşundan beri Tekke Köyü'nde alternatif Abdal Musa törenleri düzenlemekten ve Bayram Kaya adına bir park yaptırmaktan başkaca faaliyeti olmayan vakfın nakit varlığı da bulunmuyordu. Cem Radyo ve Cem TV hisseleri nedeniyle İzzettin Doğan 'la anlaşmazlığa düşen Tükek ailesi Cem Vakfı'ndan ayrıldı. Ertuğrul Aslan'ın da Cem Vakfı'ndan kopmasıyla Abdal Musa Vakfı mütevelli heyet üyeleri ikiye bölünmüş oldu.

Çamuroğlu arayışa girdi

Reha Çamuroğlu'nun AKP'den milletvekili seçilmesi ve "Alevi Açılımı" adıyla Alevilerle AKP arasında ilişki kurma girişimleri başlayınca Başbakan'ın Alevilerle iftar yapacağı bir mekân arandı. Başbakan'ın gideceği bir cemevi ve dergâh bulmanın zorluğu göz önüne alındığından bir Alevi kurumunun ev sahipliğinde bir otelde iftar düzenlenmesi fikri gelişti. Bu iftara ev sahipliği yapacak bir Alevi kurumu arayışına girildi. Çamuroğlu, bu süreçte Cem Vakfı'ndan kopmuş olan Rafet Tükek ve Ertuğrul Aslan'la ilişkiye geçerek Abdal Musa Vakfı'nın bu iftara ev sahibi olması kararlaştırıldı. Ancak atıl durumdaki vakfın, bin kişinin katılacağı bu iftarı finanse etmesi güçtü.

Vakıf yönetimi işadamlarından oluşmasına karşın 40 bin YTL'lik gideri kimse tek başına üstlenmek istemedi. Sonuçta Rafet Tükek, İstanbul'da bir yemek düzenleyerek büyük işadamlarından aldığı bağışlarla yemeğin finansmanını sağladı. Ancak vakfın kurucuları arasında bulunan ve hâlâ Cem Vakfı'nda etkin olan üyeleri bu iftara karşı çıktı. Yemeğin finansmanını sağlayan işadamları da yaşanan gelişmelerden üzgün olduklarını belirterek iftara katılmamayı yeğledi.

Cumhuriyet - 12 Ocak 2008

Miyase İLKNUR

Telefonla davetli aradılar

298 Alevi örgütünden 293'ü AKP iftarına katılmadı

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP iktidarının sözde "Alevi açılımı" çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da katılımıyla gerçekleştirilen muharrem orucu iftarı, Alevi örgütlerinin protestosu nedeniyle sönük geçti. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser , sayıları 298'i bulan Alevi örgütlerinin 293'ünün yemeği protesto ettiğini söyledi. AKP'nin son ana kadar bazı Alevi işadamlarını telefonla arayarak yemeğe çağırdığı ileri sürüldü.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ile Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı'nın organize ettiği Alevi iftarı dün Bilkent Otel'de yapıldı. 12 Alevi dedesinin önceki gün düzenlenen basın toplantısında, iftara katılanların "düşkün" ilan edilebileceği yönündeki uyarısının ardından ABF ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'ndan yapılan sert açıklama iftara katılımı düşürdü.

İftara katılanlar

İftarın yapıldığı salonda çok sayıda masa boş kaldı. İftara, Ehli Beyt Derneği, Ateş Tuğla Hacıbektaş Derneği, Malatya Hacıbektaş Derneği, Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, Cemevleri Birliği Federasyonu ile Can Dostlar Cemevi Derneği katıldı. Art arda gelen tepkiler sonrasında iftardan umduğunu bulamayacağını anlayan AKP iktidarı, gün boyu yemeğe katılımı arttırmak için çabaladı. Alevi kökenli milletvekili ve partililer, telefonlarla iftara katılımcı aradı.

Erdoğan'dan somut söz yok

İftara Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı , Devlet Bakanları Mehmet Aydın , Said Yazıcıoğlu , İçişleri Bakanı Beşir Atalay , Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan , Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker , Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak 'ın da aralarında bulunduğu AKP'liler ve parti yöneticileri de katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 'ın da yemeğe katılması dikkat çekti. Yemeğin verildiği salona Hz. Ali ve Atatürk 'ün posterleri asılırken, yemek öncesinde Kerbela ağıtı ve dua okundu. Mersiye ve sofra dualarının okunması sırasında eski Kültür Bakanı Atilla Koç ile pek çok davetlinin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Yemek mönüsünde iftariyelik tabağı, mercimek çorbası, ekşi soslu su böreği, pilav eşliğinde sebzeli türlü, vişne soslu dondurmalı kazandibi ve meyve suyu yer aldı. Alevi inancına göre su ve etin bulunmadığı yemekte bıçak da kullanılmadı. Ancak isteyen bazı kişilere su ikramı yapıldı.

Erdoğan, iftarda yaptığı konuşmaya "Sevgili canlar, değerli kardeşlerim" diyerek başladı. Konuşması boyunca Alevi kesimin sorunlarına yönelik hiçbir somut çözüm sözü vermeyen Erdoğan, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak "Ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem bizim matemimizdir" dedi.

'Alevisiz Alevi projesi'

ABF Genel Başkanı Turan Eser ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker , yemeğe saatler kala yaptıkları ortak açıklamada, AKP iktidarının "Alevisiz bir Alevi projesi" yürüttüğünü ifade ettiler. Açıklamada Alevi öğretisinde ve inancında matem ayında çok yıldızlı otellerde gösteriş içinde iftar alışkanlığının bulunmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet - 12 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.