AKP hükümetinin favori lisesi imam hatipler

AKP hükümetinin favori lisesi imam hatipler

AKP hükümetinin favori lisesi imam hatiplerEğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Türkiye'de son yıllarda imam hatip liselerine...

A+A-

AKP hükümetinin favori lisesi imam hatiplerAKP hükümetinin favori lisesi imam hatipler

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Türkiye'de son yıllarda imam hatip liselerine pozitif ayrımcılık uygulandığını söyledi. Dinçer, "2005-2006 eğitim-öğretim yılında genel ortaöğretimde öğrenci başına yapılan harcama 1259 YTL iken, bu rakam mesleki ve teknik ortaöğretimde 2208 YTL, imam hatip liselerinde ise 3037 YTL'dir. İmam hatip liseleri, özellikle AKP Hükümeti döneminde her zaman özel bir yer teşkil etmiş, diğer kamu okulları üvey evlat muamelesi görürken, AKP'nin arka bahçesi olarak gördüğü imam hatip liseleri adeta el üstünde tutuldu" dedi. Mesleki ve teknik ortaöğretimde son yılda okul sayısını yüzde 41, öğrenci sayısının yüzde 40, öğretmen sayısının yüzde 28 arttığını ifade eden Dinçer, "Ancak bu artışın önemli bir bölümünün imam hatip liseleriyle ilgili olduğu da bir gerçektir. İmam hatip liselerinde okuyan öğrenci sayıları son yıllarda yüzde 90 oranında artmıştır. Bu artışın büyük bir bölümünü de kız öğrenciler oluşturuyor" diye konuştu.

SORUN KATSAYI DEĞİL, NİTELİK

YÖK Genel Kurulu'nun dünkü toplantısının gündeminin üniversiteye girişte imam hatipler ve meslek liselerine uygulanan katsayıyı olduğunu hatırlatan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet imam hatip liselerinin önünü açmaya çalışmaktadır. Oysa geçmişte olduğu gibi bugün de mesleki ve teknik eğitimde yaşanan sorunları katsayıya indirgemek yeni gerilimler ve kamplaşmalar yaratmaktan öte bir anlam ifade etmemektedir. Mesleki eğitimin nitelik sorunu çözülmeden atılacak adımlar sonuç getirmez. Ortaöğretim sistemimiz bugünkü yapısıyla, ağırlıkla genel kültür eğitimi vermektedir. Meslek liselerinin normal liselere oranı üçte birdir. Bir başka ifadeyle, lise mezunlarının yüzde 65'i genel lise mezunu olduğu için, mesleki bir beceri kazanmadan ortaöğretimden mezun olmaktadır. Büyük ölçüde yüksek öğretime geçiş hedeflenmektedir. Bu amaçla da her yıl üniversite kapıları zorlanıyor. Mesleki ve teknik eğitimin sorunu sayısal ya da katsayı sorunu değil, nitelik sorunudur. Söz konusu okulların temel sorunları çözülmeden atılacak her adım ve yapılacak her düzenlemenin imam hatip lisesi mezunlarının önünü açmak olarak kalması kaçınılmazdır."

TUNA ARIGUÇ / ANKARA
BİRGÜN - 15 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.