AKP kendi Alevisi'ni yaratıyor!

AKP kendi Alevisi'ni yaratıyor!

AKP kendi Alevisi'ni yaratıyor!ALEVİ Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “AKP kendi Kürd'ü, kendi solcusundan sonra şimdi...

A+A-

AKP kendi Alevisi'ni yaratıyor!AKP kendi Alevisi'ni yaratıyor!

ALEVİ Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “AKP kendi Kürd'ü, kendi solcusundan sonra şimdi de kendi Alevisi'ni yaratmaya çalışıyor. AKP hükümetinin bizi kabul etme ve dinleme gibi derdi yok. AKP'nin düzenlediği Alevi çalıştayları ile bizim üstümüzden bazı şeyleri hayata geçirdiğini gördük” dedi.

Kayseri Hacı Bektaş Veli Araştırma Yaşatma Derneği ve Kayseri Alevi Kültür Merkezi öncülüğünde, Kayseri Kültür Müdürlüğü Salonunda Ankara, Sivas, Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat'tan gelenlerin katılımıyla ‘İç Anadolu Alevi Buluşması' gerçekleştirildi. Aleviler'in sorunları ve zorunlu din dersine bakışınında ele alındığı toplantıda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel başkanı Ali Balkız, şöyle dedi:

“Zorla yapılan bir eğitim- ögretim. Temel amacı da bizim açımızından Alevi çocuklarını asilime etmenin bir aracı. Tek tek davalar açıyor velilerimiz ve çocuklarımız tek tek mahkeme kararı ile bu derslerden muaf tutuluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karar, hükümet tarafından uygulansa, bu tür tek tek davalara gerek kalmayacaktı. Seçmeli hale gelipş içeriği değişecekti. Bu dersi almak isteyenler ders yılı başında durumlarını belirleyip dilekçe vereceklerdi. Sorun kalmayacaktı. Hükümet kararı görmezden geldiği için, bu zulüm malesef devam ediyor. Propoganda amacını taşıyor. Din derslerinin birinci tekil şahıs olarak yazılmış dili var. Namazı, süreleri ve sunni itikatının ritüellerini öğretiyor. Ne yazık ki Alevi çocuklar hayatları boyunca bunu ne öğreniyor, ne de tatbik ediyor. Böyle bir zorluk yaşanıyor. Son referandumdan sonra da okullardaki tüm din bilgisi ve kültürü öğretmenleri çalıştıkları okula müdür olduğu için onların yerine en yakın camiinin imamı ögretmen olarak getirildi. Kimi yerlerde imam ögretmenler sınıflarda Alevi ögrencileri dövüyor, hakaret ediyor, dışlıyorlar. Bu tür olaylar da yaşanıyor. Pazartesi günü Sayın Devlet bakanı Faruk Çelik'in yapacağı toplantıya çağrılı değiliz. Türkiye'nin en büyük Alevi örgütü olmamıza karşın bizi çağırmadılar. ‘Bu işi en kolay kimlerle hallederiz' sorusuna kendilerince verdikleri yanıtlar çevrçevesinde kimi insanları çağırdılar.”

“ÖTELENMİŞ OLMAK İSTEMİYORUZ”

Ali Balkız, Alevi çocuklarının geleceği açısından kaygı duyduklarını, Alevilik kültürünün dünya durdukça sürmesi gerektiğini, siyasi bir oluşum olmadıklarını, kent yaşamına dönüştükten sonra sistem, devlet ve hükümetle sorun yaşadıklarını belirterek, “Biz Alevi'yiz; kültürümüz, dedelerimiz, Cemevlerimiz var' diyoruz. Devlet ise, ‘Sizi kabul etmiyorum', ‘İbadetinizi, dedelerinizi, Cemevinizi tanımıyorum' diyor. Dilekçelerimiz, itirazlarımız sonuç vermeyince 2008'de sokağa çıktık, mitingler yaptık. Hükümete sesleniyoruz; Biz varız, bizi görün ve eşit vatandaş gibi davranın, Ötelenmiş olmak istemiyoruz” dedi.

Balkız, hükümetin kendilerini tanımadığını, AHİM kararlarını yerine getirmeyerek suç işlediğini hükümetin düzenlediği Alevi çalıştayları ile kendi üstlerinden bazı şeyleri hayata geçirdiğini gördüklerini ileri sürerken, “Yeniden düzenlenen Diyanet Yasası ile din adamlarının tıpkı Hıristiyanlar'da olduğu gibi din adamlarının sınıflandırıldığını gördük. İslamiyet'te olmayan ruhban sınıfı yarattıklmarını gördük. Aleviler'i, ‘seçmeli din dersi istiyorlar' diye, dini tehdit edenler listesine aldılar” dedi.

Üniversite öğrencilerinin yumurtalı eylemlerine değinen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, ellerine yumurta almadıklarını ancak Pir Sultan'ın sazını ellerine aldıklarında bunun divana kadar sürmeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Öğrenciler çok haklı. Kendilerini ifade etmek istiyorlar. Onlar dinlenmedikleri, talepleri yerine getirilmediği sürece, kendi hareketleri çerçevesinde devam edecekler. Copla değil, onlara şefkatle yaklaşıp dinlemek lazım. 12 Eylül'ün YÖK düzeni çocukları bu hale getrdi; kuzu kuzu otup ders çalışlar. Ülkenin sorunlarıyla ilgilenmesinler. Kendi sorunlarını görmesinler isteniyor. Gençler halklıdır, onların yanındayız. Çocuklarımızı tekme altından kurtarmak istiyoruz. Zaman zaman elbette yumurtalı eylemlar gündeme geldi. Bu itirazın biraz önüne geçen davranış olsa bile bunları yumurta atacak konumdan çıkartmak lazım. Bunlar sanıldığı gibi arkasında güçler olan yakıştırmalardan uzak gençlerdir.”

Vatan - DHA - 11 Aralık 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.