AKP li Reha Çamuroğlu dönmüş !

AKP li Reha Çamuroğlu dönmüş !

AKP’li Reha Çamuroğlu ‘dönmüş’!ANKARA - AKP’nin Alevi açılımını yürüten İstanbul Milletvekili Reha...

A+A-

AKP’li Reha Çamuroğlu ‘dönmüş’!AKP’li Reha Çamuroğlu ‘dönmüş’!

ANKARA - AKP’nin Alevi açılımını yürüten İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ‘nun milletvekili seçilmeden önce yazdığı “Tarih, Heterodoksi ve Babaîler: Dönüyordu” kitabında bugünkü siyasi tutumunun tam tersini savunması dikkat çekti.Çamuroğlu bu kitabında dinin Ortodoks yorumuyla oluşan dünyevi modelin, toplumların tarihinde nasıl bir baskı aracına dönüştüğünü ortaya koymuştu.

Bu kitabında özellikle Ortodoks İslamı ideolojiye dönüştürerek radikalleşen akımların zamanı tanımlama ekseninde, sosyalizm ve komünizm gibi din karşıtı ideolojilerle örtüşen yanlarını da sergilemişti. Yani Çamuroğlu, dini ideoloji olarak değerlendiren siyasi yapıların tutumunu dinsizlikle bir tutmuştu.

Çamuroğlu’nun kitabının tanıtımında, “Genelde bilim ve felsefenin problematiği gibi anlaşılan zaman, yakından bakıldığında belki de en çok dinleri ilgilendirir. İster kitaplı üç din, Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık, ister onlardan önce var olup birlikte yaşamını sürdüren diğer dinler, Hinduizm, Budizm, Taoizm belli bir toplumsal yapının bir anından itibaren ortaya çıkar ve adım adım şekillenir. Bu tarihsel oluş özelliği, dinlerin kendisini tanımladığı zamandışılıkla çelişir. Tarihsel olan, bir gün ortadan kalkabilir, çünkü bir başkasıyla yer değiştirebilir. Öyleyse her din, kendisini bu açmazdan kurtarmak üzere zamanı yeniden tanımlamak zorundadır” saptaması yapılmıştı.

“Bu durum, özellikle vahiy yoluyla gelen, kendi sistematiğini kurup mutlak doğru adına dünyayı düzene sokmaya girişen kitaplı dinlerin Ortodoks yorumları için kaçınılmazdır. Bir tutum olarak Ortodoksinin zamanı sahiplenmesi ise ister istemez ‘öteki’ ni dışarda bırakır. Burada kastedilen dindışı veya din karşıtı herhangi bir (ideolojik) duruş olabileceği gibi, o dinin heterodoks biçimlerini de içerebilir” görüşlerine yer verildi.

CUMHURİYET - 13 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.