AKP nin Alevi açılımı sorununu çözmedi

AKP nin Alevi açılımı sorununu çözmedi

AKP’nin Alevi açılımı sorununu çözmedi  Yazıcıoğlu’nun “Cemevini ibadethane olarak kabul etmek mümkün değildir”...

A+A-

AKP’nin Alevi açılımı sorununu çözmediAKP’nin Alevi açılımı sorununu çözmedi 

Yazıcıoğlu’nun “Cemevini ibadethane olarak kabul etmek mümkün değildir” sözüne Aleviler büyük tepki gösterdi

AKP’li Reha Çamuroğlu’nun girişimleri ile başlayan ve Başbakan Erdoğan’ın muharrem iftarı ile süren AKP’nin Alevi açılımı cemevi sorununa çözüm getirmedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Alevilerin isteklerini de değerlendirebileceklerini söyledi, ancak bu gelişme de Alevilerin cemevi beklentisine olumlu yanıt getirmedi.

Cemevi ibadethane olamaz

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun soru önergesine yanıt veren Yazıcıoğlu, şöyle dedi: “Dünyanın neresinde ve hangi gruba, hangi mezhep ve meşrep ya da ekole mensup olursa olsun, namaz kılsın veya kılmasın bütün Müslümanların ortak ibadet yeri camidir. İslam tarihinin hiçbir döneminde kendisini İslam içinde görüp de camiye alternatif başka bir ibadethane kuran mezhep ve tarikat olmamıştır. Yine İslam tarihinde tasavvufi adap ve erkanın yürütüldüğü mekanlar hiçbir zaman caminin alternatifi bir ibadethane olarak algılanmamış ve isimlendirilmemiştir. Dolayısıyla adap ve erkanın yürütüldüğü cemevini de ibadethane olarak kabul etmek mümkün değildir.”

Bakan Yazıcıoğlu, cemevinin caminin alternatifi olmadığını da belirtti. Bakan, “Öte yandan cemevinin caminin alternatifi gibi sunulması Aleviliğin müstakil bir din gibi algılanmasına sebep olabileceği ve Müslümanlar arasında ayrılıkların meydana gelmesine yol açabileceği için sakınca teşkil etmektedir” ifadesini kullandı.

Samimi olmadığının ispatı

Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun cemevleri ile ilgili bu sözleri Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan’ın tepkisine yol açtı. Açıklamaları VATAN’a değerlendiren Doğan, “AKP’nin Alevi açılımının samimi olmadığı ve türban nedeniyle sokağa çıkmasınlar diye bir okşama olduğu ortaya çıkmıştır. Devletin vatandaşlarının ibadethane yerinin ismini koymaya yetkisi yoktur” dedi.

Doğan, “Bu açıklama bizim için sürpriz değil. Bu cevap ile açıkça ortaya çıkıyor ki bunlar devleti laik yapıdan uzaklaştırarak tamamen sünni bir devlet anlayışı ile Türkiye’yi yönetmek istiyorlar” diye konuştu.

Ali ÖZTUNÇ - VATAN - 7 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.