AKP oyunu birlikle bozulur

AKP oyunu birlikle bozulur

AKP oyunu birlikle bozulur Sarıgazi’de bulunan Belediye Meclis üyeleriyle, siyasi parti temsilcileriyle ve muhtarlarla AKP’nin Alevi açılımını...

A+A-

AKP oyunu birlikle bozulurAKP oyunu birlikle bozulur

Sarıgazi’de bulunan Belediye Meclis üyeleriyle, siyasi parti temsilcileriyle ve muhtarlarla AKP’nin Alevi açılımını konuştuk

Son aylarda ülkenin en önemli tartışma konularından biri olan AKP’nin ‘Alevi açılımı ve Hızır Paşa Operasyonu’ gündem olmayı sürdürüyor. Türban tartışmaları nedeniyle bir süredir bu tartışmalar kısmen arka plana atılsa da AKP’nin ‘operasyon’u sürdürme Alevilerin ise karşı çıkma çabaları bu tartışmayı uzunca bir süre daha gündemde tutacağa benziyor. Biz de çok kez tartışma vesilesi olan AKP’nin ‘açılımını’ Sarıgazi’de bulunan Alevi örgütlerine, muhtarlara, belediye meclis üyelerine ve siyasi parti temsilcilerine sorarak fikirlerini aldık. Bütün görüşler AKP’nin açılımlarının samimi olarak görülmemesinde ortaklaşırken bir başka ortak fikir ise Alevilerin sorunlarının çözülmesi ve AKP’nin ‘oyunun’ boşa çıkarılması için birlikte ortak bir mücadele yürütülmesi.

Diyanet lağvedilmeli

“Aleviler hep devletçi olmuşlardır ama liselerde, devlet dairelerinde salt alevi oldukları için baskı görmüşlerdir”şeklinde konuşan Alevi Dedesi İbrahim Ballı Alevi köylerine cami yapılmasının anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi.

Devletin öncelikle Alevileri tanıması ve onların haklarını vermesi gerektiğini anlatan Ballı, bunun iftar yemeği vermekle gerçekleşmeyeceğini söyledi. “Hükümetin verdiği iftara katılan dernekler Alevileri temsil etmiyor. Tüm Alevi dernekleri bir araya gelerek ortak hareket etmeli” diyen Ballı, zorunlu din derslerinin kaldırılarak Diyanetin derhal lağvedilmelisi gerektiğini belirtti.

Alevilerin birliğiyle çözülür

Aleviliğin sadece bir inanç meselesi olduğuna değinen Alevi Dedesi Hüseyin Emiroğulları, “Ne Alevilik ne de Alevi olmak suç. Bizim felsefemiz sevgi üzerine kuruludur. Aleviler vergi ödüyor, askerlik yapıyor, ülkesini seviyor ama hep soyulan, yakılan, katledilen ve baskı gören yine onlar oluyor”dedi. Hükümetin Karacaahmet’i yıkmaya çalıştığını hatırlatan Emiroğulları, “Ne değişti de şimdi Alevilere yöneldiler” diye soruyor. “Neden camilerin su ve elektrik giderleri karşılanıyor da Cemevleri’ninki karşılanmıyor. Alevilerin ibadet yeri olan cemevlerine cümbüş evi diyen anlayış mı çözecek bu sorunu” şeklinde konuşan Emiroğulları, sorunu mağdur olan muhatapların çözebileceğine bunun da Alevilerin birliğiyle mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Oy avcılığı yapılıyor

AKP’nin Alevilik açılımını teslim alma operasyonu olarak değerlendiren Sarıgazi Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, “Bugüne kadar Başbakan Alevileri tanımıyordu. Bugün de değişen bir şey yok aslında. Bu tamamen Alevilerden oy almak için yapılan bir girişimdir” diyor. “Alevilik diyanete bağlanırsa iktidarın istediği biçimde şekillenecek. İnananın da,inanmayanın da vergisi diyanete akıyor” diyen Yıldız, bu girişime karşı tüm demokrasi güçlerinin birleşerek AKP’ye karşı ortak tutum sergilemesini istedi. Demokratik bir açılımla sorunun çözülebileceğini söyleyen Sarıgazi Belediyesi Meclis Üyesi Sabri Bayram ise devletin kendi çatısı altında olan herkese eşit mesafede olması gerektiğini kaydetti.

Sorunlar ortak mücadeleyle çözülür

AKP’nin iktidara geldiği günden itibaren tüm kurumları şekillendirmeye çalıştığını dile getiren Sarıgazi Belediyesi Meclis Üyesi Serpil Tanrıverdi “Sendikalara el attı, eğitim ve sağlık kurumlarında kadrolaştı. Kendi Kürtlerini yaratma hamlesi yaptı ve bugün de kendi Alevilerini yaratma peşinde” şeklinde konuştu. Alevilerin Hızır Paşa Operasyonuna karşı ilk cevabı hükümetin verdiği iftar yemeğine katılmayarak gösterdiğini belirten Tanrıverdi, AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne kadar yaptıklarıyla emekçilerin, Kürtlerin ve Alevilerin değil TÜSİAD’ın temsilciliğini yaptığını ifade etti. Tanrıverdi, sorunların bu sorunları yaşayanların ortak mücadelesi ile çözüleceğine inandığını kaydetti.

İnançlar ülkenin kültür hazinesidir

Türkiye’de Alevilik sorununun Cumhuriyet tarihinden beri çözülememiş bir sorun olduğuna dikkat çeken ÖDP Sarıgazi Belde yöneticisi Ahmet Demirbilek laikliğin olduğu bir ülkede devletin dine karışamayacağını ifade etti. İnançların ülkenin kültür hazinesi olduğunu söyleyen Demirbilek, “AKP kendi Alevilerini yaratmaya çalışıyor, bu çok büyük bir tehlike. Diyanete ayrılan bütçe sağlığa ve eğitime ayrılmalı. Devlet tüm dinler karşısında hakem görevi üstlenmeli” dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)


AKP seçim yatırımı yapıyor

Ersin Defterli (Sarıgazi Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı)

Alevilik meselesi halk içerisinde sorun değil ama yukarısı bunu sorun haline getiriyor. Alevilik açılımı yapıldığı söyleniyor ama bu sorunun çözümüne ilişkin Alevilere sorulmuyor. AKP seçim yatırımı yapıyor ve bu yatırım bizi hiç mi hiç ilgilendirmiyor.

Alevi sorunun siyasetçiler çıkarıyor

Hasan Nacar (İnönü Mahallesi Muhtarı)

Başbakan Alevilerin sorununa dair açıklamada sanki bu sorun yeni ortaya çıkmış gibi yaklaşıyor. Bu sorun 1400 yıllık sorundur ve artık kangren haline gelmiştir. Bu sürede hep baskıya maruz kalmışlardır ve her zaman da bu baskılara karşı direnmişlerdir. Ben 15 yıllık muhtarım bu güne kadar Alevilerle Sünniler arasında sorun yaşandığını görmedim. Sorunu siyasetçiler halkı bölmek için çıkarıyor. Alevilerin AKP’nin verdiği yemeğe değil demokrasiye, eşitliğe ve özgürlüğe ihtiyacı var. Bu gömlek Hızır Paşa Operasyonudur ve Aleviler bahçede kasnak olmayacaklar. Demokratik kitle örgütleri bu duruma karşı Alevilerin yanında olmalı, onları kullandırtmamalı ve birlikte hareket etmeli.

Demokrasi mücadelesi sürmeli

Hasan Ağtepe (Meclis Mahallesi Muhtarı)

Türkiye’de yaşayan Alevilerin sorunları çok fazla. Aleviler ülkesine bağlı, fedakar, demokrasiye açlar. Tarih bize Alevilerin sürekli ezildiğini, hor görüldüğünü gösteriyor. Bütün iktidarlar Alevilerin ibadet yapmak için Cemevi istekleri vb. görmezden geldi.

Aleviler birliklerini korumadıkça hak elde etme şansları yok. Ayrıca Aleviler tüm ezilen kesimlerle birleşmeli ve demokrasi mücadelesini sürdürmeliler.

Bu oyun birleşik mücadele ile bozulur

Arif Şakar (Emek Partisi Sarıgazi Belde Başkanı)

AKP Alevilere yeni bir gömlek giydirmeye çalışıyor. Kendi Alevilerini yaratma peşinde. Egemenler bu ülkenin laik olduğunu ve laikliğin teminatının da Aleviler olduğunu dile getirdiler hep. Ama ne ilginçtir ki laikliğin teminatı olan Aleviler kendi inançlarını hiç yaşayamadılar. Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta katliamların karanlık güçlerinin devletin çeşitli kademelerinde üst görev yapanlarla ilişkileri biliniyor. Laik bir devletin dini olmaz ama bizim ülkemizde devlet eliyle dini okullar açılıyor ve halktan alınan vergiler buraya akıtılıyor.

Aleviler tüm ezilenlerle, işçisiyle, memuruyla, köylüsüyle ve Kürtlerle birleşerek mücadele edebilirse bu oyunu boşa çıkarabilir.

Siyasetçilerin samimiyeti sorgulanmalı

Ali Çiçek (CHP Sarıgazi Belde Yöneticisi)

Devlet hiçbir inanç grubuna ayrım yapmamalı. Dindara, dinsize ve tüm inanç grupları kendi ibadetlerini kendileri yapmalı. Din görevlisini kendisi seçmeli ve bütün giderleri kendisi finanse etmelidir. Bu noktadan yola çıkarak Türkiye laik mi değil mi tartışması sürdürülmeli diye düşünüyorum. Diyanetin Türkiye’de yaşayan bütün inanç gruplarını değil tek bir inanç grubunu temsil ettiğini biliyoruz. Bu açıdan da sorunun çözümü Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun söylediği gibi kendilerinde değil tam tersinedir. AKP birçok konuda olduğu gibi bu konuda da popülist bir politika yürütüyor.

Cemevleri yasal statüye kavuşmalı

Ali Taş (SHP Sarıgazi Belde Başkanı)

Herkes bu ülkede Alevilik sorunu olduğunu ve bu sorunun gerçek bir laisizmle çözüleceğini biliyor. Aleviler köylerde ibadetlerini gizi gizli yapmaya çalıştılar. Hatta bu ibadetlerden dolayı baskı gördüler. Alevilerin Diyanete bağlanması hem yanlış hem de çok büyük bir tehlike arz ediyor. Cemevleri yasal bir statüye kavuşmalı. Aleviler hep demokrasiden yana oldular, AKP’nin bugün temel amacı Alevileri bu demokrasi mücadelesinden koparmak ve pasifize etmektir. Demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler alevi temsilcilerle bir araya gelmeli ve halkı bu saldırıya karşı aydınlatma faaliyeti içerisine birlikte girmeli.

Haydar Sağdıç - Erkan Kurç - Şahin Tanrıverdi
EVRENSEL- 4 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.