AKP Samimi Değil

AKP Samimi Değil

AKP Samimi Değil   Alevi topluluğu ve örgütleri hükümetin açılımının ardındaki niyete bakıyor Alevi örgütleri,...

A+A-

AKP Samimi Değil AKP Samimi Değil
 
Alevi topluluğu ve örgütleri hükümetin açılımının ardındaki niyete bakıyor

Alevi örgütleri, Alevi kurumlarına beş yıldır randevu vermeyen, Alevilerin üst kurumlarını bir kez bile ziyaret etmeyen AKP'nin duyarlılığını içten bulmadı. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, muharrem ayında iftar hazırlığına girişilmesinin, Alevilerin yapısal ve hukuksal alanda değişim isteyen reformlarını örtme çabası olduğunu belirterek "Hükümet, AKP güdümlü bir Alevi kuruluşu yaratma amacındadır" dedi.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile Hubyar Vakfı Başkanı Cemal Coşkun da AKP hükümetinin yurttaşların eşitliği ve Alevilerin reform talepleri konusunda açık ve net açıklamalar yapmasını istediklerini belirtti. Doğan, Başbakan'ın bu konuda halk önünde taahhütte bulunmasını isterken, Coşkun "Somut gelişmeler olmadıkça davete katılmamız söz konusu değildir" diye konuştu.

ALEVİ ÖRGÜTLERİ YEMEK DAVETİNİ REDDETME GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI

'AKP'nin sicili bozuk'

Muharrem orucu nedeniyle bugün Ankara'da verilecek olan Alevi iftarına katılmayacak olan Alevi kurumları, yaptıkları açıklamalarda, daveti reddetmelerini AKP'nin güven vermemesine bağladılar. Laikliğe ve cumhuriyet değerlerine saldırıların sürdüğü bir dönemde Aleviliğe zeytin dalı uzatılması Alevi örgütleri tarafından samimi bulunmuyor. Örgütler, Alevilere yönelik saldırılar sürerken zeytin dalı uzatmayı inandırıcı bulmadıkları ve güvenmedikleri için daveti reddettiklerini belirttiler.

ALEVİLER KENDİNE YAKIŞANI YAPTI

CEMAL ŞENER (Karacaahmet Sultan Derneği İkinci Başkanı-Yazar) : Bu yemek sıradan bir akşam yemeği değil. Birincisi Alevilerin oruç açma geleneğine aykırı. İkincisi Aleviler ile AKP'nin siyasal ve inançsal farklılıkları ortada. Alevilerin düşünüp taşınıp ona göre karar vermeleri gerekirdi. Nitekim öyle yaptılar, küçük bir devşirme grubun dışında Aleviler, tarihsel geçmişlerine uygun bir tavır ortaya koydular. AKP'nin Alevilik, laiklik, Atatürk'e yaklaşım, düşünce ve inanç özgürlüğü, kadın hakları, çevre hakları konusunda sicili bozuktur. Bu işe öncülük yapan Reha Çamuroğlu'nun sicili de AKP'nin sicilinden daha az kirli değildir. AKP iki dönemdir iktidarda. İyi niyetli olsaydı şimdiye kadar Alevilerin taleplerini yerine getirirdi. Bunu yapmak yerine onlara karşı direnen iki güçten biri olan Alevilere karşı bir operasyon yapılıyor. Bugün bir gazetede Sayın Çamuroğlu, bu akşamı iftar yemeğine katılacak olan Başbakan'ın İmam Hüseyin'e fatiha okumasını bir devrim olarak nitelemesini doğrusu çok garipsedim. Sünni İslama mensup Başbakan'ın peygamberin torununa bir fatihe okuması neden devrim olsun ki? Bugüne kadar yapmamışsa asıl onu garipsemek lazım.

'LAİKLİK YOK EDİLİRKEN ALEVİLİĞE KUCAK AÇILIYOR'

MEHMET ÇAMUR (Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı): Bir yanda laik Cumhuriyetin bütün kurumlarına ve değerlerine saldıracaksınız, öte yanda Alevilere zeytin dalı uzatacaksınız. Laikliği yok ederseniz Alevilik nasıl nefes alıp verecek, hangi iklimde yeşerecek? Sadece Alevilik mi? Laik kurumlar ortadan kaldırılırsa inanç özgürlüğünden söz edilebilir mi? İnanç özgürlüğü ortadan kalktığında da Alevilere hak verseniz dahi o hakkı nasıl kullanacak? Başbakan'ın siciline bir baktığımızda olumlu bir şey göremiyoruz. Daha bugün bir milletvekili kalkıp kadın ve erkeklerin havuzlarının ayrılmasını savunabiliyor. Biz Aleviler ise ibadetimizde kadın erkek bir arada bulunuyoruz. Bu durumda nasıl yan yana geleceğiz. Atatürk'ün kurduğu bütün kurumları "zaptedilecek kale" olarak gören AKP ile Aleviler arasındaki ayrılıklar bir yemekte çözüme mi kavuşacak? Alevilerde "iftar" kavramı da kullanılmaz. İftar yerine "oruç açma" kavramı kullanırız. Bu tanımı da yadırgıyorum doğrusu.

'AKP KENDİ ALEVİSİNİ YARATIYOR'

TURAN ESER (Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı): Muharrem ayında iftar hazırlığına girişilmesi, Alevilerin yapısal ve hukuksal alanda değişim isteyen reformlarını örtme çabasıdır. AKP hükümeti "Alevisiz Alevilik" projesinin peşine düşmüştür. Hükümet, AKP güdümlü bir Alevi kuruluşu yaratma amacındadır. Resmen tanınmayan inancımızı, orucumuzu ve cemevlerimizi AKP'nin siyasi malzeme olarak kullanmasını doğru bulmayız. Alevilerin Sünnileştirilmesini hedefleyen projeler bir "Alevi sorunlarını çözme projesi" olamaz.

'ÇAMUROĞLU'NUN PROJESİ SAHİPSİZ'

Prof. Dr. İZZETTİN DOĞAN (Cem Vakfı Başkanı): Önce halkın önünde demokrasinin zorunlu bir kuralı olarak ne yapacağınızı açıklayınız. Bir zat-ı muhterem ortaya çıktı. AKP saflarında vitrine konmak suretiyle Alevi-Sünni arasındaki uçurumu yıkmakla görevli olduğunu sandığımız bir başvuru yaptı. Başbakan'ın da katılacağı iftar yemeği ile 25 milyonu bulan bir kitle, 2007 sonunda Başbakan'ın katıldığı bir iftarla bir raya oturtulmak isteniyor. Şimdiye kadar AKP'den hiç kimse, Reha Çamuroğlu 'nun projesinden haberimiz var demedi.

'VİCDAN MUHASEBESİ YAPSINLAR'

EMEL SUNGUR (2 Temmuz Vakfı Başkanı): AKP'nin "Alevi açılımı" çerçevesinde düzenlemiş olduğu "iftar yemeği" Başbakan'ın Alevilere ve Aleviliğe yönelik yapmış olduğu yanlışlara yenisini eklemiştir. Başbakan'a bilgi verenlerin muharrem orucunun nasıl tutulduğunu, ne için tutulduğunu bilmesi gerekir. Gösterişten uzak, gönül bağıyla tutulan muharrem orucu , lüks otellere indirgenmemiştir. Son bir kez, iftara katılanların vicdan muhasebesi yapması gerekmektedir.

'İKTİDARIN ŞECERESİ GÜVEN VERMİYOR'

CEMAL COŞKUN (Hubyar Vakfı Başkanı): Reha Çamuroğlu ve bir grup Alevi kökenli milletvekilinin iyi niyetli olduğunu düşündüğümüz girişimlerini takdirle karşılamakla beraber, bu ülke iktidarını yöneten anlayışın geçmişteki şeceresi maalesef kurumumuza güven vermemektedir. İktidarın uygulamalarıyla pratik yaşam içerisinde güven oluşumunun sağlanmasının zor olacağı kanaatindeyiz. Toplumumuzca güven ortamının oluşması, bazı taleplerimizin hayata geçmesi ile mümkün olabilecektir. Öncelikle Alevilerin yapısal ve hukuksal alandaki reform taleplerinin uygun bir takvim dahilinde gerçekleşeceği, etkili ve de yetkili ağızlardan ifade edilmelidir.

BİZ DE KATILMIYORUZ

BAKİ GÜNGÖR (Ateştuğla Kırklar Cemevi Başkanı) : Ankara'daki iftar yemeğine katılacak kurumlar arasında Ateştuğla Kırklar Cemevi'nin bulunduğu gazetenizdeki dünkü haberde yer almıştır. Biz bu yemeğe katılmayacağımızı daha önceden açıklamıştık. Ayrıca derneğimiz birkaç ay önce kurulmadı. Derneğimizin kuruluş tarihi 22.05.2006'dır.
 
Miyase İLKNUR
CUMHURİYET - 13 Ocak 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.