'AKP yeni Hızır Paşalar yaratmak istiyor'

'AKP yeni Hızır Paşalar yaratmak istiyor'

'AKP yeni Hızır Paşalar yaratmak istiyor' ANKARA - AKP hükümetinin Alevileri asimile edecek çalışmalar içerisinde bulunduğunu...

A+A-

'AKP yeni Hızır Paşalar yaratmak istiyor' 'AKP yeni Hızır Paşalar yaratmak istiyor'

ANKARA - AKP hükümetinin Alevileri asimile edecek çalışmalar içerisinde bulunduğunu belirten Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, çalışayın ‘’Alevilerin sorunlarını çözmek yerine karmakarışık bir hale getirerek çözüm yerine çözümsüzlük üretmiştir. AKP hükümeti Aleviler arasından yeni yandaşlar devşirme, yeni Hızır Paşalar yaratma sevdasından vazgeçmemiştir’’ dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada Yıldırım AİHM’in son Sinan Işık davasındaki “hükümetlerin inançlar konusunda değerlendirme, tanımlama yapamayacağı” hükmüne rağmen AKP’nin kendi anlayışı doğrultusunda Aleviliği tanımlama yoluna gittiğini söyledi.

Alevi varlığını yadsıyan AKP’nin Aleviliği tanımlaması kabul edilmeyeceğine dikkat çeken Yıldırım şöyle dedi: ‘’AKP ‘Alevi iftarı’ndan bu yana kendi Alevilerini yaratma projesini hayata geçirmeye çalışmıştır. Aleviler ‘AKP’nin Alevileri olmayacaklarını’ kararlılıkla dile getirmişler, ‘eşit yurttaşlık hakkı taleplerini’ her ortamda ifade etmişlerdir. Ne var ki AKP hükümeti Aleviler arasından yeni yandaşlar devşirme, yeni Hızır Paşalar yaratma sevdasından vazgeçmemiştir.”

Alevi toplumunun bir bütün olarak ayrımsız biçimde cemevlerini ibadethaneleri olarak gördüğünü anlatan Yıldırım, hükümetin Alevilerin Anayasanın eşitlik ilkesi gereği cemevlerinin de cami, kilise, havra gibi hukuk önünde ibadethane olarak kabul görmesi taleplerini sulandırdığını, Diyanet’in vermiş olduğu “Cemevleri ibadethane olamaz” fetvasına “boyun eğdiğini” ifade etti.

“Alevi sorununun çözümünde ‘cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşması’ olmazsa olmazdır, Alevilerin vazgeçilmezidir” diyen Yıldırım, “Aleviler Madımak’ın unutulmamasını tüm insanlık adına talep etmektedirler. Madımak müze olsun demek tüm toplumda hoşgörü, barış ve kardeşlik hakim olsun demektir” dedi.

Yıldırım, zorunlu din dersleri konusunda AKP hükümetinin çözüm adına iki din dersi önermesini ise “Bu ikili oyundur. Hükümet’in zorunlu din dersleri konusunda samimi olmadığı, hukuka uymadığı bütün açıklığıyla ortadadır. Hükümet el çabukluğuyla ikinci din dersini koymak yerine acilen zorunlu din derslerine ilişkin AİHM kararını uygulamalıdır. Açılımı mahkeme, AİHM kararı yapmıştır” dedi.

AKP çevrelerinin Alevileri öteki olarak gördüğünü belirten Yıldırım, hükümetin Alevileri Alevi olmaktan çıkaracak açık ve üstü kapalı faaliyetler içerisinde bulunduğunu kaydetti.

ANF - 08 Şubat 2010

‘AKP YENİ HIZIR PAŞALAR YARATIYOR’

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, AKP’nin Alevileri asimile edecek faaliyetler içerisinde bulunduğunu ifade ederek “Çalıştay süreci ise sonuç olarak ortaya koyduğu değerlendirmeler itibarıyla Alevilerin sorunlarını çözmek yerine karmakarışık bir hale getirerek çözüm yerine çözümsüzlük üretmiştir” dedi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada AKP Hükümeti’nin kendi anlayışı doğrultusunda Aleviliği tanımlama yoluna gittiğini belirterek “Alevi varlığını yadsıyan AKP’nin Aleviliği tanımlaması kabul edilemez. AKP ‘Alevi iftarı’ndan bu yana kendi Alevilerini yaratma projesini hayata geçirmeye çalışmıştır. Aleviler, ‘AKP’nin Alevileri olmayacaklarını’ kararlılıkla dile getirmişler, ‘eşit yurttaşlık hakkı taleplerini’ her ortamda ifade etmişlerdir. Ne var ki AKP hükümeti Aleviler arasından yeni yandaşlar devşirme, yeni Hızır Paşalar yaratma sevdasından vazgeçmemiştir” dedi.

Zorunlu din dersleri konusunda AKP Hükümeti’nin çözüm adına iki din dersi önerdiğini anımsatan Yıldırım, “Bu ikili oyundur. Hükümet’in zorunlu din dersleri konusunda samimi olmadığı, hukuka uymadığı bütün açıklığıyla ortadadır. Hükümet el çabukluğuyla ikinci din dersini koymak yerine zorunlu din derslerine ilişkin AİHM kararını uygulamalıdır”dedi

‘YANDAŞ ÇALIŞTAY’ VURGUSU

AKP’nin Alevi Kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in hazırlattığı “Alevi Çalıştay Raporu”u sert sözlerle eleştirmişti. Çamuroğlu, “Beklediğim gibi bir rapordu. Bu süreci esas olarak bürokrasi yönetti. (Bakanın Diyanetten sorumlu danışmanı Necdet Subaşı) Bu bir siyasi süreçti” demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Hükümeti destekleyen gazeteciler çağrıldı. Böyle bir çalıştaya gazeteci mi üstelik Hükümete yakın gazeteciler mi çağrılır? Başörtüsü gündeme geldiğinde oturup gazetecilerle mi tartışıldı ya da yapıldı bu iş.”

Birgün - 9 Şubat 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.