AKP'de Alevi oyu alarmı

AKP'de Alevi oyu alarmı

AKP'de Alevi oyu alarmıReferandumdan evet çıkması için CHP ve MHP tabanından oy isteyen, tavırlarını netleştirmesi için sendika...

A+A-

AKP'de Alevi oyu alarmıAKP'de Alevi oyu alarmı

Referandumdan evet çıkması için CHP ve MHP tabanından oy isteyen, tavırlarını netleştirmesi için sendika ve iş çevrelerini açıkça tehdit etmekten çekinmeyen Erdoğan, Alevilerin de hayır yönündeki oylarını değiştirmek için girişim başlatıyor.

Cumhuriyet- Hacıbektaş’ta bakanlara yönelik protesto ve ardından Alevi örgütlerinden gelen “Hayır” açıklamaları AKP’yi kaygılandırdı. Parti yönetimi, referandumun son ayağında Alevilere yönelik özel bir kampanya başlattı. AKP, Alevilerden “Alevi açılımı” kozuyla “evet” oyu istiyor.

Referandum kampanyasında sona doğru yaklaşılırken MHP ve CHP tabanlarından “evet” oyu isteyen, iş dünyası, işçi ve memur sendikalarına “evet” demedikleri için sertleşen Başbakan Tayyip Erdoğan, Alevi seçmeni de gündemine aldı. Özellikle Hacıbektaş’ta bakanlara yönelik protestonun ardından AKP’de Alevilere yönelik yeni bir hareketlilik başladı. Edinilen bilgilere göre AKP referandum kampanyasının içinde Alevilere yönelik özel bir çalışma yürütülmesi kararı aldı. Alevi seçmenlerin yoğun olarak bulundukları bölgelere yönelik farklı bir kampanya yöntemi geliştirildi.

Erdoğan’dan görev

AKP’nin Alevilere yönelik kampanyasında temel kozu Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından yürütülen “Alevi açılımı” oluşturuyor. Referandumda oylanacak pakette Alevilere yönelik özel bir düzenleme olmaması nedeniyle Alevilere yönelik kampanyada açılım çerçevesinde atılması planlanan adımlar anlatılıyor. Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun bir süredir parti politikalarını eleştirerek, “partiyle ilişkilerini asgariye indirmesi” sonrasında Alevilere yönelik kampanyayı Bakan Çelik ile birlikte AKP’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit yürütüyor. İbrahim Yiğit, Alevilere yönelik kampanyayı bizzat Başbakan Erdoğan ile görüşerek sürdürüyor. İbrahim Yiğit, İstanbul’daki Alevi seçmenlerin dışında Alevi seçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere giderek referandumda “evet” oyu istiyor. Erzincan ve Sivas’a giden Yiğit, Tunceli’ye de giderek Alevilerden referandumda oy isteyecek.
 
Açılım adımları

AKP’nin Alevilere yönelik kampanyasında, Alevi açılımı çerçevesinde Madımak Oteli’nin kamulaştırılması ile yeni eğitim-öğretim yılında zorunlu din dersi müfredatının değiştirilmesine yönelik çalışmalar en önemli kozlarını oluşturuyor. AKP’liler Erdoğan’ın TÜSİAD’la polemiğinde kullandığı “Daha önce yeni anayasa istiyordunuz. Şimdi evet demiyorsunuz” tezini Alevilere yönelik olarak da kullanıyor. Alevilere daha çok özgürlük için referandumda “evet” oyu çıkmasının yaşamsal önemine vurgu yapan AKP’liler, Alevilere yönelik yeni adımların atılmasının da “evet” oylarından geçtiği tezini işliyor. Mevcut Anayasanın Alevilerin haklarının önünde engel olduğu, değişikliğin Aleviler için de yeni hak ve özgürlüklerin garantisi olacağı savunuluyor. Alevilerin Başbakan Erdoğan’ın “Dersim’i İsmet Paşa bombaladı”, “Kılıçdaroğlu Tunceli’ye Dersim diyemiyor” şeklindeki sözleri de kampanya malzemesi olarak kullanılıyor.

Erdem Gül - Cumhuriyet - 19 Ağustos 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.