AKP'de Alevilerin İstekleri Tartışılıyor

AKP'de Alevilerin İstekleri Tartışılıyor

AKP'de Alevilerin İstekleri TartışılıyorBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla "Alevi açılımı" konusunda parti içinde...

A+A-

AKP'de Alevilerin İstekleri TartışılıyorAKP'de Alevilerin İstekleri Tartışılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla "Alevi açılımı" konusunda parti içinde oluşturulan ekip, çalışmalarına başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla "Alevi açılımı" konusunda parti içinde oluşturulan ekip, çalışmalarına başladı. Alevi kökenli İstanbul Milletvekilleri İbrahim Yiğit, Reha Çamuroğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Alevi derneklerinin sorunlarına ve çözümlerine yönelik ilk önce “diyalog” arayışına girecek. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nun başkanlığında yürütülecek olan çalışmalarda Alevilerin sorunları ve istekleri masaya yatırılacak.

AK Parti'nin, Ocak 2008 tarihindeki geçen Muharrem ayında İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle, Alevi dernekleri için düzenlen, “İftar yemeği” ile başlayan AK Parti-Alevi gerginliği sürüyor.

Alevi derneklerinin AK Parti'li Çamuroğlu'na yönelik tepkileri sürerken, parti içinde Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler öncesi, ilk önce Alevilerin güvenini kazanmak için diyalog arayışlarına başlanacak.

ÖNCE DİYALOG

Edinilen bilgiye göre, AK Parti ile Aleviler arasında ipleri koparan iftar yemeğinden sonra, Hükümet şimdi Alevilerin güvenini kazanmak için diyalog arayışlarına giriyor.

AK Parti'nin, “Alevi Açılımı” konusunda çalışma programı da netleşti. Buna göre, Alevî sivil toplum örgütü temsilcileri, dinî önderler ve akademisyenlerle zirvede bir araya gelinecek. 11 Ocak 2008'deki Muharrem iftarının aksine zirveye 'Aleviliği İslam dışı' gören örgüt temsilcileri de davet edilecek. Burada dile getirilecek taleplerin hayata geçirilmesi için, siyasî partiler ziyaret edilerek Meclis'in desteği alınmaya çalışılacak.

AK Parti'nin, “Alevi Açılımı” ile ilgili koordinasyon görevini Hükümet adına Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Meclis bölümünü ise Grup Başkanvekili Nihat Ergün yürütecek. AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu da Alevi dernekleri ile iletişimi sağlayacak.

AK PARTİ TARAFINDAN SICAK BAKILAN ALEVİ İSTEKLERİ

AK Parti'de Bakan Yazıcıoğlu'nun koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Alevi derneklerinin sorunlarına dönük talepleri masaya yatırılacak. Bu çerçevede; “Cemevleri'nin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi” gibi taleplere en kısa zamanda çözüm yolları aranacak. Yapılması gereken yasal düzenlemeler ise Meclis'e havale edilecek.

AK Parti Hükümeti yasal düzenleme çerçevesinde; “Cemevlerinin kültür evi mi, inanç merkezi mi yoksa ibadethane mi olacağı, Madımak Oteli'ne kazandırılacak statü” gibi talepler tartışılacak. Bunun için yapılacak çalışmalarda Alevi Federasyonu temsilcilerinden de destek isteyecek.

AK PARTİ TARAFINDAN SICAK BAKILMAYAN ALEVİ TEKLİFLERİ

Ancak, AK Parti içinde Alevi derneklerinin talepleri arasında bazı konular ise samimi bulunmuyor. İsteklerin sorunların çözümünden, farklı bir amaç taşıdığı da eleştiriliyor. Örneğin, “zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması” taleplerine sıcak bakılmıyor. Bu taleplerin ise çözümüne dönek bir adım atılmasının söz konusu olmayacağı dile getiriliyor.

AK Parti içinde taleplerin çözümden çok sorun içerdiğini de dile getirenler var.

TURKTIME - ANKARA (ANKA) - 30.11.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.