AKP'de derin çatlak

AKP'de derin çatlak

AKP'de derin çatlak Kapatma davasının ardından üst düzey yöneticiler de seslerini yükseltmeye başladı ANKARA (Cumhuriyet Bürosu)...

A+A-

AKP'de derin çatlakAKP'de derin çatlak

Kapatma davasının ardından üst düzey yöneticiler de seslerini yükseltmeye başladı

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Hakkında açılan kapatma davası Anayasa Mahkemesi'nde devam eden AKP'de, parti yönetiminin özellikle laiklik ve türban konusundaki uygulamalarından duyulan rahatsızlık derinleşiyor. Parti içinde de laiklik ve türban konusunda yürütülen politikalardan duyulan rahatsızlık dile getiriliyor.

Geçen hafta AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem 'in Kırıkkale Bayrak gazetesine verdiği demeçte yönetimi eleştirmesi, ardından İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ile Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran 'ın da türban sürecinde acele edildiğini vurgulamalarıyla başlayan parti içi rahatsızlık yeni bir boyut kazandı. Vahit Erdem, AKP'nin merkez sağ parti olamadığını, türban nedeniyle anayasa değişikliği yapılmasını doğru bulmadığını söylemişti. Yüzde 47 ile iktidar olan AKP'nin normal oy oranının bu kadar olmadığını belirten Erdem, cumhurbaşkanlığı süreci yaşanmasaydı sonucun çok daha farklı olacağını dile getirmişti. Erdem, AKP'nin 280-285 milletvekili olsaydı cumhurbaşkanlığı seçiminin de daha dengeli olacağını belirtmişti.

AKP milletvekilleri Yiğit ve İşbaşaran da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde türban konusunda acele edildiğini dile getirmişlerdi. Dünkü Milliyet gazetesinde Fikret Bila 'nın köşesinde üst düzey bir AKP'linin görüşlerine yer verildi. AKP'li yönetici, Bila'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu davaya gelinmesinde 'AKP'nin kusuru yok demek' gerçekçi olmaz. AKP'nin de hataları oldu tabii. Ama önemli olan Türkiye'nin çıkarları olduğuna göre o hatalar ve yanlışlar da düzeltilebilir. Başörtüsü nedeniyle üniversiteye gidiş engelleniyorsa bu çözülmeli... Ancak laiklikte halkın bir kesiminde ortaya çıkan bir endişe... Yok sayamazsınız... O halde bu endişe giderilmeli. Başörtüsü/türbandan mı kaygı duyuluyor.. liselerde, ilköğretimde ve tüm kamu alanlarında kullanımını önleyecek yasal düzenlemeler yapılabilir. İdare ve ceza hukukuna hükümler konulur, güven arttırılır. Eğer bir bakanlığın uygulamalarından kaynaklı endişe ve şikâyet varsa o da çözülmeli. Güven arttırıcı adımlar atılmalı. O bakan ya da bakanlar değiştirilebilir."

Çiçek iddiası

AKP kulislerinde bu açıklamayı yapan kişinin Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek olduğu dile getiriliyor.

Cumhuriyet - 29 Nisan 2008

Ertuğrul Yalçınbayır: Parti kendisiyle yüzleşemedi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Eski AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır , AKP hakkında açılan kapatma davasının sonuçlanmasıyla birlikte parti içinde bir yüzleşmenin yaşanacağını belirterek "AKP kendisiyle yüzleşmeyi, kongrelerde hesaplaşmayı başarabilmiş olsaydı bunlar olmazdı" dedi.

AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem 'in ardından AKP'ye yönelik eleştiriler artmaya devam ediyor. Eski milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, parti içindeki gelen muhalif sesleri anımsatarak "Bunları ben de zaman zaman ifade ettim. Şu süreçte elbette bazı hususlar söylenmektedir ama etkili biçimde bunlar mahkeme kararından sonra olacak işlerdir. Yani bu yüzleşme süreci belki mahkeme kararından sonra olur" dedi. Türkiye'de siyasi partilerin kurumsallaşması gerektiğini belirten Yalçınbayır, şunları dile getirdi: " Parti içi iktidarla parti içindeki üyeler bakımından da birçok üyenin ağzı kapatılmıştır, disiplin tehdidine maruz bırakılmışlardır. Türkiye'nin ihtiyacı olan demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla işletmektir."

Cumhuriyet - 29 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.