AKP'den cemevine 'kültürevi' formülü

AKP'den cemevine 'kültürevi' formülü

AKP'den cemevine 'kültürevi' formülüİktidar partisi AKP, Alevi örgütlerini kızdıracak bir hazırlık içinde....

A+A-

AKP'den cemevine 'kültürevi' formülüAKP'den cemevine 'kültürevi' formülü

İktidar partisi AKP, Alevi örgütlerini kızdıracak bir hazırlık içinde. Daha önce AKP’nin Alevi açılımının mimarı olan İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane yerine kültürel varlık sayılması için yasa hazırlığı başlattı.

Alevi örgütleri geçtiğimiz pazar günü Ankara’da yaptıkları eylemde, cemevlerinin ibadethane sayılması taleplerini bir kez daha dile getirmişlerdi.

Alevilerin hükümeti hedef alan eylemlerine tepki gösteren AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı bu konuda devre dışı bırakacak formül buldu. Tüm partilerden yasa teklifine destek de isteyen Çamuroğlu, Alevilere adres olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı gösterecek.

DİYANET YERİNE BAKANLIK

Yasa teklifinin bazı ayrıntılarını AKŞAM’a anlatan Çamuroğlu, cemevlerinin Kültür Bakanlığı bünyesinde değerlendirilerek “dini kültür” tanımının getirilebileceğini söyledi.

Teklife bakanlık bünyesinde ‘Dini Kültür Genel Müdürlüğü’ veya ‘Dini Kültür Başkanlığı’ adı altında oluşturulacak birime cemevleri bağlanacak. Teklifin kanunlaşması durumunda cemevleri ve Alevi kültürünün izlerini taşıyan çok sayıda eser de yine Kültür Bakanlığı aracılığıyla devlet desteğine kavuşturulmuş olacak.

Çamuroğlu son Alevi eylemi için “Mitinginizi, yerel seçimleri hedefleyerek mi düzenlediniz, yoksa muradınız gerçekten Alevilerin sorunlarının çözümlenmesi mi?’’ sözleriyle eleştirmişti.

Dilek GEDİK / ANKARA - AKŞAM - 15 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.