AKP’den İzmir’de cemevlerinin ibadethane sayılmasına ret

AKP’den İzmir’de cemevlerinin ibadethane sayılmasına ret

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin cemevlerinin imar planına ibadethane olarak işlenmesi için başlattığı çalışmaya AKP'li belediye meclis üyelerinin ret oyu verdiği ortaya çıktı. İzmir Büyükşeh

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in önerisiyle şehirdeki cemevlerinin imar planında ibadethane olarak kabul edilmesi gündeme gelmişti. Gündeme Bakış’ın haberine göre, konunun görüşüldüğü İzmir Belediyesi Hukuk ve İmar komisyonlarında AKP’li üyeler, imar planında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi önerisine karşı çıktı.

AKP’li Meclis üyeleri, “Bu öneri yasaya aykırı. Yasaya göre cami, mescit, sinagog ve kiliseler ibadethane olarak kabul ediliyor. Cemevlerini ibadethane olarak görme yetkisi belediyede değil. Bu yasa koyucuya ait bir görev. Bunun için de yasal bir düzenlemesi yapılması lazım” dediler.

AKP’lilerin itirazları üzerine CHP’li meclis üyelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemisi’nin konuyla ilgili kararı olduğunu hatırlattığı ve cemevlerinin ibadethane statüsünün imar planına işlenmesinin bir sorun yaratmayacağını söyledikleri öğrenildi.

Önerinin pazartesi günü düzenlenecek İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında görüşülmesi beklenirken mecliste kabul edilmesi durumunda AKP’nin kararı yargıya taşıyıp taşımayacağı ise bilinmiyor.

CHP’NİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

CHP’li meclis üyeleri ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin konuyla ilgili kararının olduğu, cemevlerinin ibadethane statüsünün imar planına işlenmesi konusunda bir sıkıntı olmadığını belirtti. Öneri, CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Önerinin pazartesi günü gerçekleşecek İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

(HABER MERKEZİ)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.