AKP'li Belediyenin İsim Oyunu

AKP'li Belediyenin İsim Oyunu

Genco Erkal'a da tahammül edemediler Sancaktepe Belediye Meclisi Genco Erkal’ın adına bile tahammül edemedi.Sancaktepe Belediye Meclisi 1 Haziran 2009 tarihli...

A+A-

AKP'li Belediyenin İsim OyunuGenco Erkal'a da tahammül edemediler

Sancaktepe Belediye Meclisi Genco Erkal’ın adına bile tahammül edemedi.

Sancaktepe Belediye Meclisi 1 Haziran 2009 tarihli toplantısında ilçede bulunan Genco Erkal Kültür Merkezi’nin ismini Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi olarak değiştirdi. Çok sayıda cadde isminin de değiştirildiği toplantıya ilişkin görüştüğümüz Meclis üyesi Daimi Derin kararın AKP’li üyeler tarafından alındığını söyledi.

Seçimler üzerinden 3 ay geçmesine rağmen talep ettikleri grup odasının kendilerine verilmemesi üzerine terk ettikleri Meclis toplantısında isim değişikliği teklifinin ek gündem olarak ele alındığını anlatan Derin, bu değişikliklere sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Kendilerinin Hacı Bektaş-ı Veli ismine karşı olmadıklarının altını çizen Derin, AKP’li belediyenin bir taraftan bu ismi koyarken diğer taraftan cem evine cenaze arabası göndermeyi kestiğini hatırlattı. Yapılanın takiyye olduğu uyarısını yapan Derin, bunun aynı zamanda hizmet üretmek yerine halka mal olmuş sanatçılara saygısızlık olduğunun altını çizdi.

İSİMLERLE UĞRAŞILACAĞINA

230 bin nüfusu olan bir ilçeye yeni bir kültür merkezi yapılabileceğini söyleyen Derin, “Yeni merkeze Hacı Bektaş-ı Veli ismini vermiş olsalardı yaptıklarını takdirle karşılayacaktık” diye konuştu.

Değişikliği yapanların amacının, biri Anadolu’da sevgi, barış ve hoşgörü deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Hacı Bektaş-ı Veli ile tiyatroda insanın insanı anlamasına vesile olan Genco Erkal’ın isimlerini karşı karşıya getirmek olduğunu belirten Derin, “Bir çarpıcı nokta da Genco Erkal’ın Sivas 93 adlı tiyatro oyunu ile Madımak’ta yaşanan acıyı hafızalarda taze tutmasıdır” dedi.

Derin, “bu iki ismin karşı karşıya getirilmiş olması tüm halkımızı ve Alevi-Bektaşileri rencide edecektir” diye konuştu.

Bunun dışında başka isim değişiklikleri de yapıldığını kaydeden Derin şunları söyledi: “Ankara Caddesi’nin adı Fatih Bulvarı, Atatürk Caddesi’nin adı da Baraj Yolu olmuş. Biz de bunu koydukları tabelalardan gördük. 2004 yılında İçişleri Bakanlığı’nın isimlerin değiştirilmemesi yönünde bir yönetmeliği var. Bunu dikkate almadan Meclis’te karar almak hukuksuzluktur. Daha da kötüsü o bölgede yaşayan insanlara saygısızlıktır.”

Bu gelişmelerin duyulmasının ardından bir çok kurumun bir araya gelerek platform oluşturduğu bilgisini veren Derin, “Hemen aydınlarla, yazarlarla, sanatçılarla görüştük. Onlar da bu konuda bize destek olacaklarını söylediler” diye konuştu.

EVRENSEL - Serpil Tanrıverdi - 5 Haziran 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.