AKP'li Belediyenin Mahzuni Şerif'i Anma Gecesine Alevilerden Tepki

AKP'li Belediyenin Mahzuni Şerif'i Anma Gecesine Alevilerden Tepki

AKP'li Belediyenin Mahzuni Şerif'i Anma Gecesine Alevilerden Tepki 26.02.2009 ( Aliağa Ekspres/Şahap Avcı ) Alevi Dernekleri Aliağa Şubesi, Aliağa...

A+A-

AKP'li Belediyenin Mahzuni Şerif'i Anma Gecesine Alevilerden TepkiAKP'li Belediyenin Mahzuni Şerif'i Anma Gecesine Alevilerden Tepki

26.02.2009 ( Aliağa Ekspres/Şahap Avcı ) Alevi Dernekleri Aliağa Şubesi, Aliağa Belediyesi’nin ‘Aşık Mahzuni Şerif Anma Gecesi’ne katılmayacaklarını ve AKP’nin böylesi saygın bir sanatçıyı anamayacağını belirttiler.

Alevi Dernekleri Aliağa Şubesi, Aliağa Cemevi'nde düzenlediği basın toplantısında; Aliağa Belediyesi’nin 28 Şubat 2009 Cumartesi günü 4. Geleneksel Halk Ozanları Anma Günü kapsamında düzenleyeceği ‘Aşık Mahzuni Şerif Gecesi’ni AKP’li bir belediyenin düzenlemesinin doğru olmadığını belirttiler.

Dernek yöneticileri, belediyenin geceye davet ettiği Aşık Mahzuni’nin oğlu Emrah Mahzuni’nin de bilgilendirilmesi sonucu geceye katılmaktan vazgeçtiğini söylediler.

Çok sayıda Alevi Derneği üyesinin katıldığı Aliağa Cemevi’ndeki basın toplantısı öncesi bir konuşma yapar Dernek eski başkanlarından Mustafa Kabadayı, “Belediye Başkanımızın 2004 yılından bu yana Alevi Kültür Derneklerinin, Aşık Mahzunilerden hiç haberi yok muydu da seçim öncesi aklına geldi” diyerek, bu anma töreninin Aşık Mahzuni’yi anmak değil, Alevilerin oyuna göz dikmek olduğunu ifade etti.

Alevi Dernekleri Aliağa Şube Yöneticilerinden Haydar Güngören’in okuduğu basın açıklanmasında anma gecesi ile ilgili tepkiler dile getirildi.

Aliağa Belediyesi öncülüğünde 28 Şubat 2009 tarihinde Aşık Mahzuni Şerifi anmak adına bir gece tertiplendiği hatırlatılarak “Bu gecenin organizasyonunun yapan belediye konservatuarın bağlama hocası derneğimize ‘Aliağa Alevi Kültür Derneği’ne gelerek bu etkinliğe katkı koymamızı bizden talep etti. Biz dernek yöneticileri dilimiz döndüğü kadarı ile bu arkadaşımıza Ak Partili bir belediyenin Aşık Mahzuni Şerifin anmasının doğru olmayacağını anlatmaya çalıştık. Ama gördüğümüz kadarı ile bu arkadaşımız ve Ak Partili Aliağa Belediyesi bu etkinliği belirtilen tarihte yapacaklardır” dedi.

Neden katkı koymadıklarını ise belediye anlatmaya çalıştıklarını belirten Haydar Güngören, gerekçelerini Aliağa halkının da bilmesi için basın toplantısı yapma gereği duyduklarını belirtti.

Aşık Mahzuni Şerif adına hayatı boyunca ülkesini aydınlanması, demokrasinin daha fazla gelişmesi için hayatını gericiliğe, bağnazlığa, yobazlığa ve ülkemize karanlığa götüren her türlü yapılanmaya karşı mücadele ile geçirmiştir. Bu uğurda yargılanmıştır, ceza alıp hapis yatmıştır. Sanat hayatı boyunca bu gerici ve yobaz faşist zihniyet değerli ozanımıza çalışma ortamı bırakmamıştır. Ömrünü bu mücadele ile geçiren yiğit insan eğer yaşamış olup bugünü görseydi galiba böyle bir anma etkinliği en çok onu üzerdi. Hayatı boyunca çektiği bunca eziyet ve ıstırap ozanımızı bu kadar üzmezdi” dedi.

Aşık Mahzuni Şerif’in 17 Mayıs 2002'de Hakk'a yürüdüğünü hatırlatan Güngören, “Her eseriyle demokrasiye aşık olan ozanımızı bugün gericiliği temsilcileri olan bu zihniyet, utanmadan böyle bir geceyi tertipliyorlar. Bu ülkede at izinin, it izine karıştığı günleri yaşıyoruz. Bir Ergenekon filmini hepimiz hep beraber izliyoruz. Suçlu insanlarının yanına suçsuz insanlar konularak bu ülkede insanların kafasını karıştırıyorlar. Ne olduğu belli olmayan üzen ve oyunların peşindeler. Bunun için bu zihniyetteki insanların böyle bir geceyi düzenlemeleri doğru bulmuyoruz. Hatta bize söylenen şuydu? Biz bu geceye sevgili ozanımızı oğlu olan Emrah Mahzuni'de davet ettik. Kendisi bu davete katılacak dediler. Biz Alevi Kültür Derneği yöneticileri sevgili Emrah Mahzuni ile görüşüp bu hassasiyetlerimizi kendisine aktarınca sevgili Emrah Mahzuni, bu geceyi düzenleyen belediyenin Ak Partili bir belediye olduğunu öğrendikten sonra katılmaktan vazgeçmiştir” dedi.

TAKİYE YAPIYORLAR

2004 yılından bu yana Ak Partili Belediye’nin Alievi Derneklerinin farkında bile olmadığını, yerel seçimlere bir ay kala böyle bir etkinlik düzenleyerek ‘güya aklı sıra Aliağa'da biz alevi inançlı insanlara şirin gözükmek istiyor’ diyen Güngören açıklamanın sonunda şu görüşlere yer verdi.

“Peki şunu sorma hakkımız yok mu? Aliağa Belediyesi 2004 yılı yerel seçim sonucunda belediye başkanlığını kazandığından bu yana Aliağa'da Alevi Kültür Derneğinin varlığından haberi yok muydu? Şimdiye kadar yaptığı etkinliklerde Alevi Kültür Derneği'nin yolunu bilmeyen sevgili belediyemiz şimdi nasıl oldu da Alevi Külltür Derneği'ni hatırlardı. Hayret ediyoruz. Yoksa bu Ak Parti zihniyeti böyle bir etkinlik ile bizi kandıracağını düşünüyor. Hani sormak geldi içimizden bunun için Aliağa kamuoyunu bilgilendirmek istedik. Bu geceye düzenleyen ve düzenlenmesinde etkin olan alevi inançlı Hızır Paşaları kınıyoruz, katılmıyoruz”

Basın açıklamasının sonunda konuşan Alevi Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Mehmet Işık’da Aşık Mahzuni Şerif’in şiir, beste ve türkülerinin hiç birinin Ak Parti zihniyeti ile uyuşmadığını belirterek “Aşık Mahzuni’nin belli parçaları var bakalım onu çalıp söylemeye yürekleri yetecek mi” diye sordu.
 
Aliağa Ekspres / Şahap Avcı - 26.02.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.