AKP'li Dişli rüşvet aldı iddiası

AKP'li Dişli rüşvet aldı iddiası

AKP'li Dişli rüşvet aldı iddiasıCHP Meclis Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu (solda) AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin...

A+A-

AKP'li Dişli rüşvet aldı iddiası
AKP'li Dişli rüşvet aldı iddiası

CHP Meclis Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu (solda) AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin de imzası bulunan belgeyi basına dağıttı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin bir arsanın satışından 1 milyon dolar alacağının yazıldığı bir belge açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun ‘rüşvetin belgesi’ dediği sözleşme için Dişli’nin ilk açıklaması, ‘Belgeyi görmedim. Görünce konuşuruz’ oldu

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı  ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin, bir arsanın satışından 1 milyon ABD Doları bedel alacağının yazıldığı bir belgeyi basına dağıttı. Dişli, belgeden haberdar olmadığını söyledi. Belgede adı geçen ve paranın Dişli’ye aktarılacağını şahitler huzurunda vaat eden Akademi Ofset A.Ş.’nin temsilcisi Mehmet Karasu, Dişli’nin ortağı olduğunu belirterek Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını “Deli saçması” diye niteledi.

Kılıçdaroğlu, TBMM’de dün düzenlediği basın toplantısında ‘rüşvetin belgesi’ olarak nitelediği sözleşmeyi gazetecilere dağıttı. Kılıçdaroğlu, belgenin soruturması devam eden bir dosyanın içinde bulunduğunu söyledi. Dişli’nin yanı sıra Akademi Ofset A.Ş adına Mehmet Karasu’nun imzalarının yer aldığı ve Aziz Sezginer ile Mehmet Solak’ın da şahit olarak imzaladığı sözleşmede şu ifadeler var: “Silivri ilçesi 79 Ada 6-7-8 no’lu parsellerin öz kaynak ve kısmen de (2 milyon 200 bin Amerikan Doları) ... Bank kredisi ile alınıp (Akademi Ofset A.Ş’nin üzerine) tüm ticari taramalar ve imar değişiklikleri sonrasında gerçekleşecek satışından (8 milyon 600 bin dolar) Şaban Dişli’nin şahsına veya işaret edeceği özel veya tüzelkişiliğe, söz konusu banka kredisinden kaynaklı faiz, harç ve bunun gibi tüm masraflar içinden düşülmek ve hesaplanmak kaydıyla brüt 1 milyon dolar ödenmesi peşinen kabul edilmiştir.”

İmar planı değiştirildi

Kılıçdaroğlu, Dişli’nin imar durumunu değiştirmek karşılığında 1 milyon dolar iş takibi ücreti talep ettiğini ve bu talebinin de ilgili şirket tarafından yazılı protokole bağlandığını söyledi. Sözleşmenin 31 Ağustos 2006 tarihli olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Arsa düşük yoğunluklu imarlı olarak satın alındıktan sonra, önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 02 Nisan 2007 tarihinde imar planı değiştirilerek, gereği için Silivri Belediyesi’ne gönderilmiştir. Yapılan değişiklikle otopark alanı emsale dahil olmaktan çıkarılmış, ticaret alanlarında ise yapı boyutları tümüyle serbest bırakılmıştır. Bu değişiklik 11 Mayıs 2007 tarihli Silivri Belediye Meclisi toplantısında, CHP’li üyeler Hüseyin Noyan, İlknur Sönmez, Muharrem Aydoğan, Hatice Ayfer Köylü ve Rauf Berktaş’ın ret oyuna karşılık, AKP’lierin oyları ile aynen kabul edilmiştir. Bu değişiklik arsa sahiplerine olağanüstü rant sağlamıştır.”

Dişli’ye “İş takipçiliği karşılığında 1 milyon doları aldın mı?” sorusunu yönelten Kılıçdaroğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Düne kadar fakir fukara, garip gurebadan söz eden AKP yönetimi ve sayın Başbakan bu iş takipçiliği karşısında merak ediyorum, ne yapacak. Dişli şahitler huzurunda iş takibi yapacağına ilişkin belgeyi imzalamaktan kaçınmamaktadır. AKP döneminde artık, iş takibi belgeleri hazırlanmakta, altına genel başkan yardımcıları imza atmaktadır.  Kimdir bu Şaban Dişli? AKP Genel Başkan Yardımcısı ve ekonomi işleri ile ilgili MYK üyesidir. Bu belge sayın Dişli’nin ekonomiden, kendi ekonomisini anladığını göstermektedir.”

‘Görünce konuşuruz’

Dişli’nin, belgeyle ilgili ilk tepkisi “Söz konusu iddia edilen belgeyi görmedim. Hakkımda ne iddia edildiğini de bilmiyorum. Sözü edilen belgeyi gördükten sonra konuşuruz” oldu.

Belgede imzası bulunan ve Dişli’nin ortağı olduğunu belirten Karasu, ise Kılıçdaroğlu’nun yine incelemeden açıklama yaptığını ve iddianın ‘deli saçması’ olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu ise Karasu’nun “Ortağım” açıklamasını şöyle değerlendirdi:  “Karasu, Dişli’nin iş ortağı olduğunu söylüyor. Peki ortağı niçin kendisinden para alıyor. Ortağı ise niçin ‘İmar değişikliğinin gerçeklenmesinden sonra Dişli’nin şahsına veya işaret edeceği özel veya tüzelkişiliğe 1  milyon dolar vereceğini, tanıklar önünde imzalıyor. Eğer ortak iseler ve şirketin bir geliri söz konusu ise bu gelir defterine yazılır ve şirketin ortak hasabına geçirilir. Dişli’nin burada yaptığı çok açık bir şekilde iş takipçiliğidir.  Eğer Dişli ortağı ise 1 milyon doları aralarında bölüştüler demek ki. Belgede imzası bulunan Mehmet Solak ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in yeğeni ile yasadışı işlere kalkıştığı Şahin’in ibrarı üzerine ortaya çıkan kişidir.”

Bakan Mehmet Ali Şahin’in yeğeni Sezai Şahin’in, girdiği ihaleye müdahale etmek için Mehmet Solak’tan 78 bin YTL aldığı, ihaleyi alamayan Solak’ın Mehmet Ali Şahin’e başvurması, Şahin’in de yeğenini polise ihbar etmesiyle Ocak 2007’de ortaya çıkmıştı.

‘Gül’e yat alalım’

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aileleri ile birlikte, aynı işadamının otel ve yatında tatil yapmasını da eleştirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Türkiye adına bir ayıp. Elbette Cumhurbaşkanı da Başbakan da tatil yapacaklar. Ancak aynı işadamının biri otelinde diğeri yatında tatil yapması doğru değil. Türkiye Cumhuriyeti nasıl Cumhurbaşkanı’nın uçağını alıyorsa yatını da alabilir. Arzu ediyorlarsa getirsinler, biz de gereken katkıyı sağlayalım. Bunlar bir de halk adamı geçiniyorlar. Hangi halk adamı 7 yıldızlı otelde, yatlarda tatil yapıyor. O yatta yapılan masraf bizim vergilerimizle karşılanıyor.”

RADİKAL - 12.08.2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.