AKP'li vekil Alevileri kızdırdı

AKP'li vekil Alevileri kızdırdı

AKP'li vekil Alevileri kızdırdı     AKP Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Meclis Plan ve Bütçe Ko-misyonu'nda...

A+A-

AKP'li vekil Alevileri kızdırdı    AKP'li vekil Alevileri kızdırdı   
 
AKP Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Meclis Plan ve Bütçe Ko-misyonu'nda Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında "Alevilere bütçeden pay verirsek yarın satanistler de ister" şeklindeki sözleri, Alevileri kızdırdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç BirGün'e yaptığı değerlendirmede, "Söz konusu cümleler, AKP'nin Alevileri inkar ve asimile etmek üzerine kurduğu politikasına hizmet etmektedir ve abesle iştigaldir. Aleviliği rencide eden bu zatın sözleri kabul edilemez" dedi.

Devletin ve devletin makamında bulunan herkesin tüm inançlara ve inançsızlığa eşit yaklaşım göstermesi gerektiğini vurgulayan Genç, "Genel bütçeden sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2 milyar YTL ayrılmaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, İlahiyat Fakülteleri gibi birimlere de dini eğitim için ayrılan miktar düşünüldüğünde söz konusu rakam 4 milyar YTL'yi bulmaktadır. Oysa bu rakam eğitim ya da sağlık gibi tüm kamunun yararına olacak alanlarda kullanılabilir" diye konuştu.

Laik bir devlet yapısında din eğitimine ve hizmetlerine bütçeden ek katkı sağlama ilkesinin olmaması gerektiğini belirten Kazım Genç şunları kaydetti, "Genel bütçeden herhangi bir inanca ekonomik katkı sağlanmaması durumunda sorun kalmaz. Ancak devletin bir inanca tüm desteği vermesi, diğer inançlara ise Özbayrak'ın sözlerinde olduğu gibi yaklaşımlarda bulunması asla kabul edilemez. Devlet, inançların tarifine ve şekillenmesine katkı sunmak durumunda değildir. Alevilik, Sunilik, Hıristiyanlık, Musevilik ya da dinsizlik devlet tarafından tarif edilemez".

ÇİRKİN YÜZLERİ ORTAYA ÇIKTI

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Emel Sungur ise söz konusu cümlelerin AKP'nin dünyaya bakışını yansıttığını ifade ederek, "Bu cümleler iktidar partisinin milletvekiline son derece uygundur. Zaten Özbayrak'ın başbakanı da Cemevi'ne Cümbüşevi demiştir" dedi.

Sungur, "Devletin, ülkesindeki tüm vatandaşların hakkını savunmak durumundadır. Ancak görülmektedir ki AKP Hükümeti ve vekilleri son derece gurur kırıcı tavırlarda bulunabilmektedir. Bu sözlerle hükümetin çirkin iç yüzü bir kez daha açığa çıkmıştır. Ancak biz Aleviler olarak varız, bu ülkede yaşıyoruz ve taleplerimizi yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Özbayrak'ın konuşmasına bazı CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Özbayrak'ın konuşmasının ardından söz alan CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin Özbayrak'ın Aleviler-ler ile satanistleri bir tuttuğunu söyleyerek, "Ben Sünniyim. Ama 10 milyon Aleviyi, satanistlerle bir tutuyorsa eyvah. Ben bunu son derece sakıncalı buluyorum. Benim arkadaşlarım, Diyanetten eğer devlet din adına bütçe ayırıyorsa 10 Alevi için de bütçeden pay ayrılmasını istiyor. Sözlerin yanlış oldu" dedi. Daha sonra söz alan Özbayrak, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve düzeltmek istediğini belirtti.
 
BİRGÜN  - 02 Kasım 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.