"AKP'nin Alevi açılımı diye bir şey yok"

"AKP'nin Alevi açılımı diye bir şey yok"

"AKP'nin Alevi açılımı diye bir şey yok"DSP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, seçim anketlerinde,...

A+A-

"AKP'nin Alevi açılımı diye bir şey yok""AKP'nin Alevi açılımı diye bir şey yok"

DSP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, seçim anketlerinde, "AKP'nin Alevi açılımını nasıl karşılıyorsunuz?" yönündeki soruya tepki göstererek "Cemevini ibadet yeri olarak kabul etmeyen, Madımak'ı müze yapmayan ve zorunlu din dersleri konusunda adım atmayan AKP, bunların dışında neye imza atmış, Alevilerin hangi taleplerini karşılamış ki, anketlerde buna ilişkin soru yöneltiliyor? Olmayan açılımın sorusu mu olur?" dedi.

Ankara- DSP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, seçim anketlerinde, düzgün araştırma yapanlara saygıları olduğunu; ancak bazı araştırmacıların anketlerinin halkın tercihlerini etkileme çabası görüntüsü verdiğini dolayısıyla da inandırıcı olamadığını söyledi.

Yağız, bu anketlerin birinde, "AKP'nin Alevi açılımını nasıl karşılıyorsunuz?" diye sorulduğunu ifade ederek "AKP lehinde hiç hak etmediği yanıtlar alınmış. Oysa AKP'nin 'Alevi açılımı' diye bir şeyi yoktur. AKP, sadece 'Alevi açılımı' yapacağını iddia etmiş ve orada kalmıştır. Bir adım bile atmamıştır; atma çabası içinde de olmamıştır" dedi.

Alevi-Bektaşiler'in tartışmasız ortak paydalarını oluşturan bazı talepleri olduğuna işaret eden Yağız, şöyle dedi:

"Örneğin, Madımak'ın müze olması konusunda hepsi hemfikirdir. Örneğin, cemevlerinin ibadet yeri statüsüne alınması, tartışmasız tümünün ortak talebidir. Yine örneğin, zorunlu din derslerinin kaldırılması, kaldırılmayacaksa seçmeli ders olarak okutulması, seçmeli okutulacaksa Alevi-Bektaşi önderlerinin inisiyatiflerinin de bu derse yansıtılması, Alevi-Bektaşilerin tümünün ortak isteğidir. Alevi-Bektaşilerin elbette ki daha başka ama henüz ortak paydalarını oluşturmayan talepleri de vardır. Fakat sıraladığım bu üç talep artık tartışma dışındadır. Çünkü hiçbir Alevi-Bektaşi bunlara itiraz etmemektedir. AKP'nin gerçekçi bir açılımından söz edilebilmesi için Alevi-Bektaşi kardeşlerimizin bu taleplerinden en azından biri için düğmeye basması gerekirdi. Aksi halde herhangi bir açılımdan söz edilemez."

CUMHURİYET - ANKA - 27 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.