AKP'nin Alevi açılımı netleşiyor, genel müdürlük yolda

AKP'nin Alevi açılımı netleşiyor, genel müdürlük yolda

AKP'nin Alevi açılımı netleşiyor, genel müdürlük yolda       AKP’nin geniş yankı uyandıran ve merakla...

A+A-

AKP'nin Alevi açılımı netleşiyor, genel müdürlük yoldaAKP'nin Alevi açılımı netleşiyor, genel müdürlük yolda
     
AKP’nin geniş yankı uyandıran ve merakla beklenen Alevi açılımının ayrıntılarını tartışmak üzere, önümüzdeki günlerde Alevi dernek ve vakıfları bir araya getirilecek. Davetin organizasyonunun da AKP’nin Alevi milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu’nun yapması bekleniyor.
     
AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ve Abdal Musa Vakfı’nın birlikte organize ettiği “Muharrem Orucu Yemeği"nin ardından, Alevi açılımı konusundaki çalışmalara hız verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İspanya’ya hareketinden önce “Cemevi talebine uzak kalmayız" yönündeki açıklamaları Alevileri de harekete geçirdi.
     
Alevi derneklerinin Muharrem Orucu yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan’dan “vaaz değil, somut bir şeyler bekliyoruz" açıklamalarının üzerinden bu konudaki çalışmalara da hız verildi.

AKP’nin Alevi milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu, somut öneriler için çalışmalarına başladı. Türkiye’de iki sene içerisinde Alevilerin sorunlarının tamamının çözülmesini hedefleyen milletvekilleri, “Alevi sorun ve çözüm önerilerine ilişkin" bir rapor hazırlayacak. Raporun hazırlanması sırasında bütün Alevi Dernek ve Vakıflarına davet göndererek, bir toplantı yapmaya hazırlanan milletvekilleri, önerileri dinleyecek ve raporuna son şeklini verecek. Toplantının, önümüzdeki haftalarda organize edilmesi bekleniyor.
     
Öte yandan, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun da önümüzdeki günlerde yine bu konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlemesi de bekleniyor.
     
NELER ÖNGÖRÜLÜYOR?
     
Hükümetin, Alevi sorunlarının çözümüne ilişkin ortaya koyacağı somut öneriler ise belli olmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, Aleviliğin bir kurum aracılığıyla devlette temsili sağlanacak. “Alevi Genel Müdürlüğü" adıyla kurulması planlanan kurumun, Başbakanlığa ya da Devlet Bakanlığına bağlı olması tartışılıyor.
     
Genel Müdürlük için öngörülen kadro sayısı da şimdilik 3 bin olarak düşünülüyor. Bu sayının 3 bini geçebileceği de ifade edilirken, kurum bütçesi için öngörülen rakamın da 2-3 Milyon YTL olduğu kaydedildi.
     
ALEVİ ENSTİTÜLERİ
     
Alevilerin inanç önderlerinden olan “dedeö ve “babaöların eğitimi için de enstitülerin kurulması gündemde. Bu enstitülerin üniversiteler kanalıyla oluşturulacağı ifade edilirken, buralarda “din sosyolojisi", “dinler tarihi", “Alevilik uzmanları", “Alevi dedeleri ve kanaat önderleri" başta olmak üzere akademisyenler eğitim verecek, Alevilik araştırmaları yapılacak.
     
BÜYÜK ŞEHİRLERE GÖRKEMLİ CEMEVLERİ
     
Alevi açılımının en önemli somut örnekleri olarak da İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlere görkemli Cemevleri yapılacak. Bu Cemevlerinin kurulması planlanan “Alevi Genel Müdürlüğü" bütçesi kullanılarak yapılması da gündemde. Cemevleri için de belediyelerden arsa konusunda da yardım istenecek.

(ANKA) - MİLLİYET - 14 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.