AKP'nin Alevi açılımı rafta kaldı

AKP'nin Alevi açılımı rafta kaldı

AKP'nin Alevi açılımı rafta kaldı  AKP’nin 22 Temmuz seçimlerinin ardından başlattığı ve kamuoyunda büyük yankı...

A+A-

AKP'nin Alevi açılımı rafta kaldı AKP'nin Alevi açılımı rafta kaldı
 
AKP’nin 22 Temmuz seçimlerinin ardından başlattığı ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran Alevi açılımı lafta kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Muharrem iftarına katılmasının dışında hiçbir gelişme yaşanmazken AKP’nin Alevi kökenli milletvekili İbrahim Yiğit bunu kapatma davasına bağladı. Yiğit, kapatma davasının ardından Alevi açılımının da içinde olduğu bir demokratikleşme paketinin gündeme geleceğini söyledi.

22 Temmuz seçimlerinde sosyal demokrat ve Alevi kökenli isimlere milletvekili listesinde yer veren ve seçimlerin hemen ardından Alevi sorununun çözümü için açılım için adım atan AKP, Alevi paketini rafa kaldırdı.

Başbakan Erdoğan TALİMAT VERDİ

AKP başta Alevi yazar-araştırmacı Reha Çamuroğlu olmak üzere bazı Alevi isimlere listesinde yer veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin hemen ardından Çamuroğlu’na talimat vererek Alevi sorununu çözümü için bir paket hazırlanmasını istedi.

AKP’nin konuyla ilgili adımı Muharrem ayında yapılan iftara Başbakan Erdoğan’ın katılması oldu. Alevi toplumu içinde büyük yankı uyandıran ve Alevi derneklerinin çok büyük bir bölümünün protesto ettiği Muharrem iftarının ardından AKP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ile Alevi kökenli milletvekilleri bir araya gelerek ne yapılabileceğini konuştular. Görüşmeler sonucunda ortaya Başbakanlığa bağlı olacak ve Aleviliği temsil edecek bir kurum oluşturulması kararı alındı. Kurumun bütçesinin bile belirlenirken kurum bünyesinde, ya da ayrı olarak kurulması planlanan Alevi Enstitüleri'nde ise Alevi dedelerin eğitimi sağlanması kararlaştırıldı. Cemevleri’nin yapılması ve Alevilikle ilgili konferans düzenlenmesi bile düşünüldü.

Ancak bu girişimlerin hiçbiri yaşama geçirilmedi ve AKP’nin Alevi girişimi rafa kaldırıldı.

KAPATMA DAVASININ ARDINDAN TEKRAR GÜNDEME GELECEK

Alevi açılımının hazırlayıcılarından biri olan AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ise kapatma davasının sonuçlanmasının ardından Alevi sorununun çözümü için yeniden düğmeye basılacağını belirtti. Yiğit, “Başbakanla yaptığımız Muharrem iftarının ardından başka girişimlerimiz de oldu. Genel Merkez’de toplantılarımızda neler yapılabileceğini konuştuk. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile bir araya geldik. Bu konu bir kere gündeme geldi ve elbette çözülecek. Ama başsavcının ortaya koyduğu iddianame bu konunun önüne geçti. Süreç içerisinde ben partinin kapatılacağına inanmıyorum. Olay bittikten sonra bu konular tekrar gündeme gelecek. Demokratikleşme paketi içerisinde Alevi açılımı da dahil bütün konular gündeme gelecek” dedi.

CHP’NİN CEMEVLERİ GÖSTERMELİK

Yiğit, kendilerinin Alevi sorununun çözümüne dair proje geliştirmelerine karşın CHP’nin hiçbir girişimi olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Deniz Baykal’ın 2002 seçimlerinde televizyonlarda çok enteresan bir konuşması vardı. ‘Etnik etnik köken ve mezhepsel politika yapanları biz partiden uzaklaştırıyoruz’ dedi. Etnik olarak Kürtleri, mezhepsel olarak da Alevileri kastediyor. İstanbul İl Başkanını görevden aldıkları zaman Baykal aynen şunu söylemişti, ‘Allah’a şükür bir Alevi’den kurtulduk’ Bunların yapısı bu. O, Cemevleri falan da göstermelik. Daha önce nerdeydiler bunlar. Alevi açılımını yaparsa yine Ak Parti yapacak. CHP’nin yapacağı hiçbir şey yok. CHP sadece demagoji yapıyor bu konuda.”
 
ANKA - HÜRRİYET  - 30 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.