AKP'nin Alevi açılımı tartışma yarattı

AKP'nin Alevi açılımı tartışma yarattı

AKP'nin Alevi açılımı tartışma yarattıAK Parti'nin Alevi açılımı Meclis'te tartışma yarattı. DTP'li Şerafettin Halis,...

A+A-

AKP'nin Alevi açılımı tartışma yarattıAKP'nin Alevi açılımı tartışma yarattı

AK Parti'nin Alevi açılımı Meclis'te tartışma yarattı. DTP'li Şerafettin Halis, ocak ayında verilecek iftar yemeğine tüm Alevi temsilcilerinin davet edilmediğini ileri sürerek, AK Parti'yi ayrım yapmakla eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu'ndaki Diyanet İşleri Başkanlığı bütçe görüşmelerine, AK Parti'nin Alevi açılımı tartışması damgasını vurdu.
 
DTP Şırnak Milletvekili Şerafettin Halis AK Parti'nin muharrem ayında vereceği iftar yemeğine tüm Alevi temsilcilerini davet etmediğini söyledi ve "Samimi değilsiniz" dedi.

Halis'e yemeği organize eden AK Parti'li Reha Çamuroğlu yanıt verdi. Çamuroğlu, "Özel ve sivil bir davette biz kendi kriterlerimizi uygulama hürriyetine sahibiz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi açılımı konusunda danışman olarak atadığı Çamuroğlu, Erdoğan'ın yemeğe mihman yani konuk olarak katılacağını vurguladı.

Çamuroğlu, "Bu ülkede hiçbir arka bahçe bırakmayacağız. Bütün bahçelerde meyve, lokma yiyeceğiz, türkü söyleyeceğiz" dedi.

Tartışmaya Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu da katıldı. Yazıcıoğlu, "Zamanında bu vatandaşlarımıza bir elbise biçmeye çalıştık ama elbise uymadı. Şimdi birlikte, yeni bir elbise dikip onların huzurlu olmasını sağlayacağız" ifadesini kullandı.

"Kimseyi etkilemeye niyetimiz yok" diyen Sait Yazıcıoğlu, Alevilerin sorunlarının çözümü için yapılan tartışmaları olumlu bulduğunu söyledi.

Haber Videosu için tıklayınız

CNN TÜRK - 6 Aralık 2007

Meclis’te ‘Alevi açılımı’ tartışması

Alevilere yönelik yeni açılımlar Meclis Genel Kurulu’nun gündemine taşındı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi görüşülürken AK Parti’nin Alevilere yönelik eylem planını muhalefet eleştirdi.

ANKARA - AK Parti’de Başbakan’a bu konuda danışmanlık yapan Reha Çamuroğlu Erdoğan’ın Alevilerin iftar yemeğine “mihman” olarak katılacağını söyledi. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ise, “Zamanında bu vatandaşlara bir elbise biçmeye çalıştık olmadı. Yeni elbise yapıp onları mutlu görmek amacımız” dedi. 

Bütçe görüşmelerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin Aleviler için hazırladığı yeni açılım, tartışmaya yol açtı.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Diyanet İşleri Başkanlığının tüm inanç gruplarına eşit mesafede yaklaşmasını öngören yapılanmaya ihtiyacı olduğunu savundu.

Alevilerin önde gelenlerine Ocak (Muharrem) ayında verilecek iftara değinerek, “Bayram değil, seyran değil” diyen Halis, AK Parti’nin Alevilere ilişkin açılımının güven vermediğini söyledi. Söz konusu yemeğe, “Aleviliği İslam içi görenlerin” davet edileceğine işaret eden Halis, “Aleviliği İslam içi görme hakkını ve haddini kimden alıyorsunuz? Bu, olsa olsa siyasette tüccar zihniyetinde olanların yaptığı bir tasniftir” dedi.

Alevilerin durumu konusunda çalışma yapan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, iftar yemeğini Alevi inisiyatifinin düzenlendiğini, özel davette istedikleri kriterleri uygulayabileceklerini söyledi.

‘Rahatsızlık vermeye devam edeceğiz, çünkü milletin, ülkenin hayrına çalışıyoruz” diyen Çamuroğlu, “Hiçbir arka bahçe bırakmayacağız. Hepsinde meyve yiyeceğiz, ıslık çalıp türkü söyleyeceğiz. Bu yemeği, bir Alevi inisiyatifi olarak düzenliyoruz. Başbakan mihmanımız (konuğumuz) olacak. Bu, AK Parti’nin düzenlediği bir iftar değildir. Sivil ve özel olan bu alana davetlerimizi istediğimiz kriterde yaparız. Biz, Aleviliğin İslam içi olduğuna inanan insanlar olarak davetimizi bu kritere göre yaparız. Alevilerin problemlerini çözme konusunda kendisini Alevi olarak niteleyen herkes muhatabımızdır” dedi.

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu da, herkesin kendi inançları ile mutlu yaşamasını istediklerini vurguladı.

Yazıcıoğlu, “Çünkü ülkemizde mutsuz ve sıkıntılı insan oldukça hepimiz sıkıntı duyarız. Zamanında belki bu vatandaşlara biz bir elbise biçmeye çalıştık ama elbise uymadı. Ama şimdi hep birlikte yeni bir elbise dikip, onları da huzurlu, mutlu şekilde yaşamalarını sağlamak temel görevimizdir” diye konuştu.

NTV - 06 Aralık 2007 Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.