AKP'nin Alevi açılımı 'taş ocağı' doğurdu

AKP'nin Alevi açılımı 'taş ocağı' doğurdu

AKP'nin Alevi açılımı 'taş ocağı' doğurdu İSTANBUL - Antalya Elmalı İlçesi Tekke Köyünde ulunan ve Alevi halkı...

A+A-

AKP'nin Alevi açılımı 'taş ocağı' doğurdu AKP'nin Alevi açılımı 'taş ocağı' doğurdu

İSTANBUL - Antalya Elmalı İlçesi Tekke Köyünde ulunan ve Alevi halkı için çok büyük önem taşıyan Abdal Musa Dergahı’nı "mektepli" Dedeler’in yetiştirileceği Alevi Enstitüsü kurulacağı vaadinde bulunan AKP Hükümeti, dergah yakınına ‘taş ocağı’ açacak.

Alevi federasyon ve dernekleri, Orman Bakanlığı’nın Antalya’da Alevilerin kutsal mekanlarından olan Abdal Musa Dergahı yakınına taş ocağı işletmesi yapma girişimine sert tepki göstererek, bunun çevre ve tarih katliamının yanında bir de Aleviliğe dönük bir ‘saldırı’ olduğunu vurguladı. Orman Bakanlığı’nın Tekke Köyü’ndeki taş ocağı girişimine karşı Aleviler ise geniş katılımlı protesto gösterisine hazırlanıyor.

Abdal Musa Ocağı'nın taş ocağı yapılmasına karşı aralarında Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Abdal Musa Derneği’nin bulunacağı Alevi örgütleri, 31 Ekim günü saat 13.30'te Taksim Tramvay Durağında bir araya gelerek kitlesel basın açıklaması yapacak. Yapılacak açıklamaya ilişkin ANF’ye bilgi veren Alevi dernekleri, Alevilerin en önemli inanç merkezlerinden birine taş ocağı açılması yalnızca çevre katliamı, tarih katliamı değil, Aleviliğe de bir saldırı olduğunun altını çizdi.

‘HÜKÜMET KİRLETİYOR’

Aleviler AKP Hükümeti tarafından yapılmak istenen taş ocağının kutsal bir mekanı yok etmekle birlikte bir çok olumsuzluk yaratacağının altını çizerek, ''Hava kirliliğinin; tozların bazı bitkilerin gelişimini engelleyici yönde belirgin bir etkisi olduğunu ve çevre kalitesini kötüleştirdiğini söyleyebiliriz. Taş ocaklarında malzemenin çıkarılması sırasında kullanılan patlayıcılardan kaynaklanan başlıca iki etken var. Bunların birincisinin patlayıcılardan kaynaklanan gürültü kirliliği, ikincisinin de meydana gelen sarsıntılar olduğunu ve bu iki etkinin de insan sağlığını doğrudan olumsuz etkiliyor. Taş ocaklarının patlatılması sırasında çıkan tozda bulunan kirecin uzun yıllar toprakta birikerek toprağı olumsuz etkilediğini; bunun da bitkinin mineral maddelerden istifadesini kısıtlayacak. Ayrıca ocak işletilen bölgelerde yeraltı suyunun ve yüzeysel suların da etkilenebileceğini unutmamak gerekir” denildi.

ZEYNEP KURAY - ANF - 29 Ekim 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.